Facultatea de Horticultura si Silvicultura

Apartine de: Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
Oras Lugoj
Adresa ( Vezi harta) Calea Aradului nr. 119, Timisoara, Timis E-mail usabtm@mail.dnttm.ro
Telefon 0256-49.40.23

Grupul de discutii de la Facultatea de Horticultura si Silvicultura
 
 • Ideea infiintarii unei facultati de Horticultura in Banat a existat inca din anii 60 ai secolului trecut dar ea a fost materializata abia in 1990.

  Au militat cu clarviziune si au creat premizele aparitiei acesteia inaintasii nostri si multi dintre actualii profesori. astfel a fost posibil ca in 1990, la infiintare, sa existe deja un nucleu de cadre didactice si cercetatori de prestigiu in domeniul horticulturii, capabili sa preia din mers activitatile de invatamant si cercetare dar si o baza materiala cu care se putea asigura un bun inceput acestei tinere mladite horticole a Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului.

  Hotararea de infiintare a unei facultati horticole in Banat s-a dovedit a fi o optiune realista deoarece aceasta zona este deosebit de favorabila plantelor horticole si exista o foarte buna traditie in cultivarea lor, specii deosebit de pretentioase dar si aducatoare de importante venituri.

  Sunt binecunoscute podgoriile sicentrele viticole Minis-Maderat, Recas, Buzias-Silagiu, Giarmata-Bencec, Moldova Noua, etc., plantatiile pomicole cu o mare diversitate de specii si soiuri din judetele Timis, Caras Severin, Arad, Hunedoara, bazinele legumicole consacrate din jurul municipiilor si oraselor si nu numai din zona de referinta, varietatea speciilor dendrofloricole din toate localitatile, sate si orase. Sunt firesti denumirile de “gradina tarii”, pentru aceasta zona si “orasul gradinilor” sau “orasul trandafirilor” pentru Timisoara.

  Cea mai tanara Facultate de Horticultura din Romania a fost obligata la un parcurs temerar menit de a sterge intr-un ritm alert si ferm diferentele fata de facultatile surori din tara cu o vechime si o traditie recunoscute. Si sa adaugam ca aceasta cursa contre cronometru s-a desfasurat pe fondul general al reformarii invatamantului superior din tara noastra in scopul integrarii acestuia in sistemul european, ca structura, competitivitate si mentalitate.

  Eforturile pline de abnegatie ale membrilor acestei comunitati academice, insotite de un sprijin permanent si eficient al conducerii universitatii noastre au generat rezultatele care au propulsat facultatea de Horticultura din Timisoara la dimensiunile si caracteristicile unei facultati moderne si i-au asigurat prestigiul de care se bucura in tara si strainatate.

  Intr-un interval scurt, evaluandu-si posibilitatile si pozitia in raport cu noile circumstante aparute dupa 1989, noua facultate si-a diversificat oferta de pregatire academica infiintand doua noi specializari absolut inedite in nomenclatorul specializarilor din tara, in domenii de varf ale stiintelor biologice si horticole si nu numai: ingineria genetica in agricultura (1991), arhitectura peisajului (1998) si silvicultura (2002).
  Toate specializarile existente azi in facultate sunt acreditate sau autorizate pentru functionare. In facultate fiinteaza in prezent pe langa forma de baza, invatamantul de lunga durata la zi, invatamantul deschis la distanta, precum si cel postuniversitar constand in variate oferte pentru studiile master si doctorale.

  Investitiile importante facute de universitate dar si de catre numeroase discipline au contribuit la dezvoltare bazei materiale de pregatire didactica si cercetare stiintifica in domeniul horticulturii, biotehnologiei si arhitecturii peisajului. Exista astazi plantatii pomicole si viticole moderne, colectii de specii horticole, sere, solari, case de vegetatie, precum si laboratoare cu inzestrare la nivelul universitatilor occidentale care sunt folosite si pentru cercetari de varf de biologie moleculara, genetica, inginerie genetica, ameliorare, poluare a mediului si alimentelor, etc.
  Existenta unui corp profesoral valoros si a unei baze materiale moderne au asigurat o buna pregatire a studentilor, multi dintre absolventii nostri contribuind la renumele facultatii in provinciile tarii dar si pe multe meridiane ale globului.

  Interesul si pretuirea acordate dezvoltarii cercetarii stiintifice de catre cadrele didactice, cercetatorii, doctoranzii si studentii facultatii au fost apreciate in mod pozitiv, facultatea gasindu-si colaborari prestigioase in tara si strainatate, adjudecandu-si an de an numeroase granturi si realizand contracte foarte importante cu organisme internationale (Banca Mondiala, Programe Phare, etc.), cu institute de cercetare sau firme renumite. Cele mentionate ar justifica partial importanta existentei si renumelui Facultatii de Horticultura a Banatului, daca nu ar fi asociate cu contributia pe care facultatea a adus-o la realizarea si dezvoltarea productiei horticole in aceasta zona, pornind de la gradina si livada de langa casa si pana la marile ferme horticole carora le-a acordat consultanta si sprijin direct si indirect.

  Prezentul Facultatii de Horticultura atesta faptul ca ea si-a castigat o recunoastere si apreciere in tara si nu numai, avand dreptul sa stea in mod egal alaturi de celelalte facultati de horticultura din tara.

  Viitorul ei sta sub imperativul necesitatilor de integrare si afirmare pe plan european. Este un drum lung, greu si de amploare, care impune schimbari structurale profunde privind curricula, competentele profesionale ale cadrelor didactice, dezvoltarea cercetarii stiintifice, a bazei materiale si nu in ultimul rand a mentalitatii. Reusita depinde numai de masura si rapiditatea cu care cei care o slujesc si o vor sluji vor actiona coerent si eficient.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. univ. dr. Alin Dobrei
  Prodecani: Conf. univ. dr. Gheorghe Posta
  Conf. univ. dr. Marcel Danci

  CONTACT
  Calea Aradului nr. 119, 300645, Timisoara
  Telefon: 40 256 277 006
  Fax: +40 256-277263
  Email: secretariatfhs@usab-tm.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate