Facultatea de Ingineria Mediului si Stiinta Alimentelor

Apartine de: Universitatea "Valahia" din Targoviste
Oras Targoviste
Adresa ( Vezi harta) B-dul Regele Carol I nr. 2, Targoviste, Dambovita
Telefon 0245-20.61.01
Fax 0245-21.76.92

Grupul de discutii de la Facultatea de Ingineria Mediului si Stiinta Alimentelor
 
 • Oficializarea si institutionalizarea invatamantului superior targovistean se reia dupa Revolutia din 1989, cand apare in 1991 Colegiul Universitar Tehnic si Economic, ulterior prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 288 din 01.06.1992, se infiinteaza Universitatea VALAHIA Targoviste.

  Infiintarea acestei Universitati se inscrie firesc in conceptia de dezvoltare a universitatilor regionale, frecvente in principalele state europene si nordamericane.

  Daca la infiintare Universitatea avea in structura sa 2 facultati, un colegiu universitar, 14 specializari universitare si circa 700 de studenti, in acest an universitar structura s-a diversificat armonios in functie de necesitatile economico-sociale, de cerintele pietei muncii, astfel Universitatea VALAHIA Targoviste are in structura sa actuala 9 facultati (invatamant de lunga durata - 4 sau 5 ani), 1 colegiu universitar (invatamant de scurta durata - 3 ani), 40 de specializari universitare, 5 departamente, invatamant postuniversitar (studii de master), pregatirea si perfectionarea personalului didactic si invatamantul deschis la distanta.

  Dezvoltarea invatamantului agronomic la Targoviste a fost marcata de aparitia Hotararii nr. 30/iunie 1998, prin care a fost infiintata Facultatea de Ingineria Mediului si Biotehnologii, cu 4 specializari, intre care cele de Montanologie (Agromontanologie) si Ingineria si protectia mediului in agricultura (Ingineria mediului in spatiul funciar), se afla in coordonarea Catedrei de Ingineria mediului si Agromontanologie.

  Facultatea beneficiaza de autonomie universitara in domeniul stiintific, cultural, didactic, financiar, administrativ.

  In baza autonomiei, facultatea isi desemneaza propria administratie academica potrivit prevederilor Cartei Universitatii Valahia si ale Regulamentului facultatii.

  Facultatea este condusa de Consiliul Profesoral si elaboreaza Regulamentul facultatii, prin care reglementeaza desfasurarea studiilor universitare si a cercetarii stiintifice.

  Specializarea Montanologie
  A luat fiinta in 1992 si a fost acreditata definitiv in anul 1999.
  Misiunea: Formarea de ingineri in domeniul stiintelor agronomice, horticole, zootehnice, exploatarea spatiului funciar din zona colinara si montana.

  Incepand din anul III-IV studentii pot opta pentru tema proiectului de diploma si cadrul didactic coordonator.

  Finalizarea studiilor: se face cu Examen de Diploma, care se sustine in luna iunie. Promotiile, care si-au incheiat studiile, au promovat examenului de diploma 100%.

  TITLUL: Diploma acordata este de „inginer”, cu specializarea in montanologie.

  PREGATIREA PRACTICA: Studentii din anii I-IV efectueaza in fiecare an, in luna iulie, 4 saptamani de practica, sub indrumarea cadrelor didactice, in cadrul centrului de practica de la Ulmi si in diferite unitati de cercetare (Statiunea Pomicola Voinesti, Statiunea Viticola Stefanesti etc.), S.C. Sere Targoviste, S.C. Sagricom S.A. Targoviste, F.N.C. Crevedia, Zonele agro-turistice Bran, Campina-Breaza, Moroeni si unitati si servicii cu profil agricol, precum si in exploatatii agricole particulare.

  Structura planului de invatamant cuprinde urmatoarele grupe de discipline:
  - fundamentale: Matematica, Geometrie descriptiva, Chimie generala, Biochimie, Fizica, Botanica, Fiziologia plantelor, Genetica si conservarea biodiversitatii, Anatomie si fiziologie animala, Ecologie si protectia mediului, s.a.
  - complementare: Agrometeorologie, Baza energetica, Informatica, Pedologie, Agrotehnica, Agrochimie, Masini agricole si horticole, Topografie, Microbiologie, Entomologie, Fitopatologie, Economie rurala, Management agricol, Contabilitate si analiza economica, Drept si legislatie agricola, Marketingul produselor agricole, Managementul calitatii in agricultura, Agroturism s.a.
  - de specialitate: Fitotehnie, Cultura legumelor, Culturi POMICOLE, Zootehnie generala si speciala, Combaterea eroziunii, irigatii, desecari, Ameliorarea plantelor, Ameliorarea animalelor, Patologie animala si tehnica sanitar-veterinara, Silvicultura si exploatari forestiere, Elemente de viticultura, Oenologie, Pratologie, Valorificarea productiei animaliere, s.a.

  Specializarea Ingineria si Protectia Mediului in Agricultura (I P M A)
  A luat fiinta ulterior, odata cu fondarea Facultatii de Ingineria Mediului si Biotehnologii, in 1998, este autorizata provizoriu si urmeaza sa fie acreditata in anul 2004.
  Misiunea: Formarea de specialisti cu calificare superioara pentru conservarea, amenajarea si sistematizarea ecologica a teritoriului agricol.

  Incepand din anul III-IV studentii pot opta pentru tema proiectului de diploma si cadrul didactic coordonator.

  Finalizarea studiilor: se face cu Examen de Diploma, care se sustine in luna iunie.

  TITLUL: acordat este de „inginer” cu specializarea in ingineria si protectia mediului pentru agricultura.

  In anul 2002 a absolvit prima promotie, care a sustinut examenul de diploma cu comisia desemnata de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si care a promovat 100%.

  PREGATIREA PRACTICA: Studentii din anii I-IV efectueaza in fiecare an, in luna iulie, 4 saptamani de practica, sub indrumarea cadrelor didactice, in cadrul centrului de practica de la Ulmi, Sistemul de irigatii Titu-Orezani, Acumularea de apa Vacaresti si in diferite unitati specializate in probleme de protectia mediului, amenajari si irigatii.

  Structura planului de invatamant cuprinde urmatoarele grupe de discipline:
  - fundamentale: Matematica, Geometrie descriptiva, Chimie generala, Biochimie, Fizica, Botanica, Microbiologie, Fiziologia plantelor, Geologie si geomorfologie, Conservarea biodiversitatii, Geodezie, s.a.
  - complementare: Agrometeorologie, Informatica, Mecanica constructiilor, Pedologie, Termotehnica si masini tehnice, Agrotehnica, Agrochimie, Mecanica fluidelor, Topografie, Hidrologie, Economie generala, Ingineria materialelor, Termotehnica si masini termice, Economie rurala, Management agricol, Contabilitate si analiza economica, Drept si legislatie mediului, Economia resurselor naturale, Managementul calitatii in agricultura s.a.
  - de specialitate: Fitotehnie, Ecosisteme horticole, Amenajari bazine hidrografice, Ameliorarea ecosistemelor antropice urbane, Depozitarea si reciclarea deseurilor, Zootehnie, Statii de epurare si protectia calitatii apei, Tehnologia lucrarilor de ingineria mediului, Amenajarea si sistematizarea ecologica a teritoriului, Alimentari cu apa si canalizari, Silvicultura si exploatari forestiere, Monitorizarea mediului, Teledetectie si fotointerpretare, Expertizarea calitatii mediului, Pratologie, s.a.

  Specializarea Tehnologia prelucrarii produselor agricole (T P P A )
  A luat fiinta in 1992 si a fost acreditata definitiv in anul 1999.
  Misiunea: Formarea de ingineri in domeniul tehnologiei prelucrarii produselor agricole si biotehnologiilor alimentare.

  Incepand din anul III-IV studentii pot opta pentru tema proiectului de diploma si cadrul didactic coordonator.

  Finalizarea studiilor: se face cu Examen de Diploma, care se sustine in luna iunie. Promotiile, care si-au incheiat studiile, au promovat examenului de diploma 100%.

  TITLUL: Diploma acordata este de „inginer”, cu specializarea in tehnologia prelucrarii produselor agricole.

  PREGATIREA PRACTICA: Studentii din anii I-IV efectueaza in fiecare an, in luna iulie, 3 saptamani de practica, sub indrumarea cadrelor didactice, in cadrul statiei pilot din catedra, cat si la intreprinderile si unitatile profilate pe productia alimentara.

  Structura planului de invatamant cuprinde urmatoarele grupe de discipline:
  - fundamentale: Matematica, Biofizica aplicata, Chimia alimentelor, Chimia analitica, Chimia fizica si coloidala, Biochimia alimentelor, Microbiologia alimentelor, Operatii in industria alimentara s.a.
  - complementare: Nutritia umana si toxicologie, Utilizarea calculatorului, Frigotehnie si climatizari, Utilaje in industrai alimentara, Desen tehnice, Igiena in industria alimentara etc.
  - de specialitate: Aditivi alimentari, Biotehnologii alimentare, Controlul calitatii produselor alimentare si depistarea falsurilor, Tehnologia fainurilor alimentare, Tehnologia produselor fainoase, Biotehnologia panificatiei, Tehnologia produselor zaharoase, Biotehnologia carnii si produselor din carne, Biotehnologii fermentative, Biotehnologia conservelor vegetale, Biotehnologia laptelui si produselor lactate, Tehnologia uleiurilor alimentare s.a.

  Specializarea PISCICULTURA

  A luat fiinta in 1997, este autorizata provizoriu si urmeaza sa fie acreditata in anul 2004.
  Misiunea: Formarea de specialisti in domeniul acvaculturii, cu referire speciala la ramurile pisciculturii, a pescuitului, a protectie fondului piscicole si prelucrarii produselor acvatice.

  Incepand din anul III-IV studentii pot opta pentru tema proiectului de diploma si cadrul didactic coordonator.

  Finalizarea studiilor: se face cu Examen de Diploma, care se sustine in luna iunie. Prima promotie din anul 2002, a sustinut examenul de diploma cu comisia desemnata de Universitatea „Dunarea de Jos” Galati, promovarea fiind 100%.

  TITLUL: Diploma acordata este de „inginer”, cu specializarea in piscicultura.

  PREGATIREA PRACTICA: Studentii din anii I-IV efectueaza in fiecare an, in luna iulie, 3 saptamani de practica, sub indrumarea cadrelor didactice, la Statiunea Piscicola din Nucet, Ferma piscicola Fundulea, in Delata Dunarii, la Institutul de Cercetari Piscicole Galati.

  Structura planului de invatamant cuprinde urmatoarele grupe de discipline:
  - fundamentale: Matematica, Biofizica aplicata, Chimia alimentelor, Chimia analitica, Chimia fizica si coloidala, Biochimia alimentelor, Microbiologia alimentelor, Operatii in industria alimentara s.a.
  - complementare: Nutritia umana si toxicologie, Utilizarea calculatorului, Frigotehnie si climatizari, Utilaje in industrai alimentara, Desen tehnice, Igiena in industria alimentara Ecologia si protectia mediului etc.
  - de specialitate: Biotehnologii acvatice, Tehnica pescuitului, Amenajari si instalatii utilizate in acvacultura, Ihtiologie si control sanitar veterinar, Industrializarea produselor acvatice, Exploatarea durabila a ecositemelor acvatice s.a.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan - Prof. univ. dr. ing. Stefania IORDACHE
  Prodecan - Conf. univ. dr. ing. Cezarina NECULA
  Prodecan - S.l. univ. dr. ing Alexandru STOICA

  CONTACT
  B-dul Unirii, nr. 18 - 24, cod postal 130082, Targoviste
  Tel./Fax: +40 0245/206108
  email: fimbdec@valahia.ro

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate