Facultatea de Inginerie

Apartine de: Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati
Oras Galati
Adresa ( Vezi harta) Str. Domneasca, Nr. 47, Galati
Telefon 0236-46.03.28, 0236-41.41.12
Fax 0236-46.13.53

Grupul de discutii de la Facultatea de Inginerie
 
 • In cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati invatamantul de profil electric are o vechime de peste 30 de ani. Preocuparile cadrelor didactice si studentilor din colectivele din domeniul electric au dus la crearea primei facultati de profil electric cu numele de Facultatea de Nave si Inginerie Electrica. In 2004 ia fiinta Facultatea de Inginerie Electica si Electronica cu specializarile: Electromecanica, Actionari Electrice, Actionari Electrice (in lb franceza), Electronica si Telecomunicatii.


  Invatamantul superior metalurgic in Galati este strans legat de construirea si exploatarea Combinatului Siderurgic. In scopul pregatirii de specialisti in metalurgie, prin Hotarare a Consiliului de Ministri al Romaniei Nr. 698 din 16.06.1972 s-au infiintat in anul universitar 1972/1973, in cadrul Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic din Galati, cursurile serale de subingineri in specializarile de Furnale si Otelarii si Deformari Plastice si Tratamente Termice.
               

  Anul 1974 reprezinta momentul infiintarii Universitatii din Galati prin fuziunea Insitutului politehnic si a Institutului pedagogic de trei ani.


  In anul 1976, prin Hotarare a Consiliului de Ministri al Romaniei, au fost infiintate cursuri de zi si cursuri serale de ingineri in specializarile: Turnarea metalelor si Prelucrari metalurgice. Incepand cu anul universitar 1977-1978 s-a constituit un colectiv de cadre didactice, in cadrul catedrei de Tehnologia materialelor a Facultatii de Mecanica, care avea sarcina de a organiza si dezvolta activitatile academice in profil metalurgic. Pe baza acestui nucleu a luat fiinta in anul 1978 Catedra de Metalurgie, avand ca sef de catedra pe regretatul profesor Ioan St. Popescu.

   

  Prin Ordinul ministrului invatamantului nr.7751/1990 a luat fiinta Facultatea de Metalurgie cu specializarile : Siderurgie, Turnarea metalelor, Deformari plastice si tratamente termice, avand in structura sa trei catedre : Metalurgie extractiva si tehnologia materialelor, Elaborarea si turnarea aliajelor, Deformari plastice si tratamente termice.

   

  In anul 1991, prin Ordinul ministrului invatamantului nr. 5599/1991, a fost completata denumirea facultatii devenind Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor, avand in structura ei academica specializarile : Siderurgie, Turnarea metalelor, Deformari plastice si tratamente termice, Stiinta materialelor si Cocsochimie pentru ingineri (5 ani), cursuri de zi, pentru primele trei fiind organizate si cursuri serale de ingineri (6 ani). Totodata, in anul 1992, prin Ordinul ministrului invatamantului nr.5592/1992 s-a infiintat, in cadrul Colegiului universitar tehnic al universitatii, specializarea de invatamant de zi de  scurta durata  (3 ani) cu titlul Controlul proceselor metalurgice.

                 

  In anul 1994, Ordinul ministrului invatamantului nr. 6802/1994 a luat fiinta specializarea de studii aprofundate cu titlul Materiale metalice cu proprietati speciale.
                 

  Anul1997, Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3946/1997, reprezinta inceputul pregatirii seriilor de studenti in ingineria mediului, la specializarea Gestiunea, prelucrarea si valorificarea deseurilor.
                 

  Inca un moment care trebuie consemnat in evolutia Facultatii de Metalurgie si stiinta materialelor este anul infiintarii studiilor de masterat prin hotarare a guvernului Romaniei (HG 999/2000) si Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3932/2001. astfel incepand cu anul universitar 2001/2002 au luat fiinta cursurile de masterat la Facultatea de Metalurgie si stiinta materialelor in specialitatile : Procese si tehnologii performante pentru calitatea materialelor si a mediului si Stiinta materialelor metalice avansate. In anii urmatori s-au intocmit planurile de invatamant pentru alte specializari de masterat si anume : Ingineria materialelor refolosibile, Procedee si tehnologii de procesare a materialelor pentru micro - intreprinderi si IMM-uri, iar in anul 2005 s-a propus si s-a aprobat instituirea cursului de masterat in specialitatea Nanomateriale, nanotehnologii si materiale multifunctionale.
                 

  Universitatea Dunarea de Jos din Galati a organizat pregatire prin doctorat in domeniul metalurgic inca din anul 1981, la specialitatile de Tehnologia materialelor si a metalelor, Metale si aliaje neferoase, deformari plastice si tratamente termice.

   

  CONDUCEREA FACULTATII:
  Decan: Profesor Dr. Ing. MARIAN BORDEI
  Prodecan: Sl. Dr. Ing. STEFAN BALTA

  CONTACT:
  Galati, Str. Domneasca, nr 111
  Cod postal:800201
  Tel:0336 130 223
  Fax: 0336 130 284

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate