Facultatea de Litere

Apartine de: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Constantin Daicoviciu, Nr.15, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.12.00, 0264-40.12.48
Fax 0264-59.20.55

Grupul de discutii de la Facultatea de Litere
 
 • Facultatea de Litere urmareste sa puna in concordanta obiectivele sale academice cu cerintele unei societati bazate pe cunoastere si educatie permanenta, pe participare colectiva, transparenta, eficienta si responsabilitate, pe calitatea tuturor actiunilor intreprinse in cadrul si pentru buna functionare a acesteia.

  Misiunea Facultatii de Litere vizeaza crearea conditiilor, exersarea si finalizarea actului de formare filologica, teologica, filozofica, artistica si pedagogica a generatiilor de studenti integrati intr-o societate in care cunoasterea si educatia permanenta sunt caracteristici fundamentale.

  Printr-o participare conjugata a angajatilor sai, facultatea urmareste sa aduca actul pedagogic la un grad ridicat de eficienta, intr-o totala transparenta a demersului educational general si particular, implicand responsabilitatea individuala a fiecarui angajat si a fiecarui student.

  Misiunea facultatii este didactica si de cercetare stiintifica.

  A. Activitatea didactica este orientata spre pregatirea de viitori profesori de limba si literatura romana, de limbi moderne, de religie, de filozofie, de specialisti in traducere si asistenta sociala, de lucratori in mass-media si de artisti plastici, acestea in concordanta cu necesarul de specialisti in domeniile amintite, raportandu-ne, in primul rand, la zona acoperita de judetele din nord-vestul tarii.
  Specialistii pregatiti de Facultatea de Litere au ocupat pana in prezent locuri de munca in invatamantul din zona, la firmele economice si in sistemul de ocrotire sociala. In general, necesarul de specialisti in aceste domenii, cel putin pentru zonele rurale, este inca destul de mare, pentru a fi nevoie de mentinerea dinamicii locurilor de admitere la specializarile facultatii.

  B. Misiunea de cercetare stiintifica a facultatii consta in valorificarea potentialului stiintific pe care-l reprezinta cadrele didactice ale facultatii. Aceasta se realizeaza prin activitatea de cercetare stiintifica si de publicare, prin prezentarea rezultatelor cercetarii si a experientei stiintifice acumulate.
  Cercetarea se face pe baze contractuale sau necontractuale, in colective de cercetare sau individual. Ele vizeaza teoria stiintifica a domeniilor filologice, studiul filologic asupra limbii sau literaturii, didactica disciplinelor filologice si teologice, studii de pedagogie, filozofie, teologie, stiinte ale comunicarii etc.
  Rezultatele acestor cercetari sunt valorificate prin publicare si prin prezentare in cadrul manifestarilor stiintifice din tara si din strainatate. Publicarea unor manuale, cursuri, carti de specialitate, indrumatoare, reprezinta o parte din misiunea de a face cunoscute rezultatele cercetarilor stiintifice individuale si de grup din cadrul facultatii.

  C. O misiune permanenta a Facultatii de Litere este de a antrena studentii in activitatea de cercetare stiintifica, cu formarea abilitatilor necesare.
  Cercetarea stiintifica studenteasca este valorificata atat in activitatea cercurilor stiintifice cat si cu prilejul manifestarilor stiintifice studentesti din tara si din strainatate. Lucrarile valoroase, premiate la sesiunile anuale, sunt publicate in revista studenteasca NORD.

  Adresa:
  Romania
  Maramures
  Baia Mare
  Str. Victoriei, nr. 76
  Tel. 0262/276305;
  0362/401269
  Fax. 0262/275436
  E-mail: litereunbm@yahoo.com

  A. Specializarea Limba si literatura romana - o Limba straina (franceza, engleza) (4 ani, zi)
  • Absolventii sunt licentiati in filologie si, daca absolvesc si Seminarul pedagogic, devin profesori de limba si literatura romana/limba si literatura engleza/franceza, pentru invatamantul gimnazial si liceal.
  • Specializare acreditata.

  B. Specializarea Limba si literatura romana - Etnologie (4 ani, zi)
  • Absolventii sunt licentiati in filologie si, daca absolvesc si Seminarul pedagogic, devin profesori de limba si literatura romana pentru invatamantul gimnazial si liceal/ cercetatori ai culturii populare/ muzeografi pentru muzeele etnografice.
  • Specializare acreditata.

  C. Specializarea Teologie ortodoxa didactica - Limba si literatura romana (4 ani, zi)
  • Absolventii sunt licentiati in teologie/filologie si, daca absolvesc si Seminarul pedagogic, devin profesori de religie ortodoxa/ limba si literatura romana pentru invatamantul gimnazial si liceal.
  • Specializare acreditata.

  D. Specializarea Teologie greco-catolica didactica - Limba si literatura romana (4 ani, zi)
  • Absolventii sunt licentiati in teologie/filologie si, daca absolvesc si Seminarul pedagogic, devin profesori de religie greco-catolica/ limba si literatura romana pentru invatamantul gimnazial si liceal.
  • Specializare autorizata.

  E. Specializarea Limbi moderne aplicate (engleza/franceza /germana) (4 ani, zi)
  • Absolventii sunt licentiati in limbi moderne aplicate, specialisti in terminologie economica si administrativa in limbile franceza, engleza si germana, traducatori din limbile amintite, si, daca absolvesc Seminarul pedagogic si Modulul de literatura engleza/franceza/germana, pot preda limba engleza/franceza/ germana in ciclul primar si gimnazial.
  • Specializare autorizata.

  F. Specializarea Teologie ortodoxa didactica - Asistenta sociala (4 ani, zi)
  • Absolventii sunt licentiati in teologie/asistenta sociala, asistenti sociali specializati in vederea functionarii in cadrul institutiilor abilitate in ocrotirea sociala, si, daca absolvesc si Seminarul pedagogic, devin profesori de religie ortodoxa.
  • Specializare acreditata.

  G. Specializarea Filosofie - Jurnalistica (4 ani, zi)
  • Pregateste jurnalisti pentru presa scrisa, pentru presa audio-vizuala si specialisti in management editorial, care sa poata indeplini si functia de profesori de filosofie in invatamantul preuniversitar, daca absolvesc si Seminarul pedagogic.
  • Specializare autorizata.

  H. Specializarea Teologie ortodoxa pastorala (4 ani, zi)
  • Pregateste preoti pentru cultul ortodox.
  • Specializare autorizata.

  I. Specializarea Teologie greco-catolica pastorala (4 ani, zi)
  • Pregateste preoti pentru cultul greco-catolic.
  • Specializare autorizata.

  J. Specializarea Arte plastice si decorative - directia de studiu Pictura (4 ani, zi)
  • Pregateste artisti plastici in domeniul artei murale.
  • Specializare autorizata


  Nota: Din anul universitar 1998/1999 Facultatea de Litere aplica Sistemul european de credite transferabile (ECTS) la toate specializarile.

  Masterate:
  1. Literatura romaneasca si modernismul european (2 ani, zi)
  2. Studii canadiene (2 ani, zi)
  3. Limba si cultura populara (2 ani, zi)
  4. Etnologie si Antropologie sociala (2 ani, zi)

  Doctorate:
  Literatura romana: prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu
  Limba romana (istoria limbii): prof. univ. dr. Victor Iancu
  Limba romana (contemporana): prof. univ. dr. Gheorghe Pop

  CONDUCEREA FACULTATII
  DECAN: prof. univ. dr. Gheorghe GLODEANU
  tel. 0262-276.305
  e-mail: gheorghe.glodeanu@ubm.ro
  PRODECAN: prof. univ. dr. Nicolae SUCIU
  tel. 0262-276.305
  e-mail: nicolae.suciu@ubm.ro
  PRODECAN: conf. univ. dr. Delia SUIOGAN
  tel. 0262-276.305
  e-mail: delia.suiogan@ubm.ro

   

 

Violeta

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
05 Aprilie 2013

In ciuda faptului ca vorbim de o facultate mica, profesorii sunt excelenti, materia este predata in totalitate. De asemenea, sunt intelegatori cand este vorba de studenti care lucreaza sau care urmeaza o alta facultate/curs. Sunt dispusi, intotdeauna sa-i ajute pe studenti iar relatia profesor-student este un placuta, amiabila, gratie faptului ca majoritatea profesorior nu se considera Dumnezei Atoatestiutori.


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate