Facultatea de Litere

Apartine de: Universitatea Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Bdul M. Kogalniceanu nr. 36-46 sector 5; Cod postal 050107, Bucuresti
Telefon 040 21 307 73 00; 040 21 315 71 87
Fax 040 21 313 17 60

Grupul de discutii de la Facultatea de Litere
 
 • Scoala Superioara de Litere a fost infiintata pe 2 noiembrie 1863. Un an mai tarziu, o data cu fondarea Universitatii din Bucuresti, devenea parte a noii structuri universitare, sub numele de Facultatea de Litere si Filozofie. Localul in care functioneaza astazi Facultatea de Litere a fost dat in folosinta in 1927.

   

  Personalitati culturale de prestigiu, creatori de scoala in domeniul filologiei, au tinut cursuri in amfiteatrele facultatii: August Treboniu Laurian, primul decan al facultatii, (1864-1882), Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Obobescu, Titu Maiorescu, Ioan Bogdan, Ovid Densusianu, Ion Bianu, Mihail Dragomirescu, Eugen Lovinescu, Alexandru Rosetti, Ion Aurel Candrea, Nicolae Cartojan, D. Caracostea, Stefan Ciobanu, Tache Papahagi, Tudor Vianu si altii. Ei au predat in Facultatea de Litere si Filozofie alaturi de mari istorici, filozofi, sociologi, precum Nicolae Iorga, Dimitrie Onciul, Constantin Radulescu-Motru, Petre P. Negulescu, Dimitrie Gusti, Constantin Giurescu, Vasile Parvan.

   

  Seminariile s-au constituit pe langa fiecare catedra incepand cu 1892. Ele ofereau studentilor posibilitatea de a lucra individual, sub indrumarea profesorilor, in sali dotate cu biblioteci de specialitate, dintre care unele numarau 2-3 mii de volume la inceputul secolului al XX-lea.

   

  In perioada interbelica au luat fiinta, in cadrul Facultatii de Litere si Filozofie, institute de cercetare: Institutul de Istorie Literara si Folclor, fondat de Dimitrie Caracostea (1933), si Institutul Lingvistic, fondat de Alexandru Rosetti (1937), Institutul de Studii Latine, fondat de Nicolae Herescu (1938), Institutul de Istoria Artei, fondat de Gheorghe Oprescu, Ioan Andriesescu si I.D. Stefanescu (1941). Sub egida lor au fost elaborate lucrari de referinta pentru cercetarea filologica si au aparut publicatii stiintifice. Au aparut publicatii de specialitate: Grai si suflet (1923, Ovid Densusianu), Revista de Filosofie (1923, Constantin Radulescu-Motru), Dacia (1924, Vasile Parvan), Revista istorica romana (1931, C.C. Giurescu), Bulletin Linguistique (1933, Alexandru Rosetti), Cercetari literare (1933, Nicolae Cartojan), Sociologie Romaneasca (1938, Dimitrie Gusti) etc.

   

  Unii dintre profesori au condus institutii sau organizatii prestigioase: August Treboniu Laurian si Ion Bianu au fost presedinti ai Academiei Romane; Alexandru Rosetti a fost directorul Fundatiei pentru Literatura si Arta „Regele Carol II”. Multi dintre reprezentantii corpului didactic au fost membri ai Academiei Romane (August Treboniu Laurian, Titu Maiorescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Bianu, Ioan Bogdan, Dimitrie Caracostea, Nicolae Cartojan, Ovid Densusianu, Theodor Capidan).

   

  Inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, Facultatea de Litere si Filozofie era o institutie moderna, perfect sincronizata cu institutii similare din Europa, cu prestigiu si autoritate in societatea romaneasca. Competenta profesorilor si calitatea studentilor asigurau performanta activitatilor de invatamant si de cercetare.

   

  Prin Legea din 1948 s-au creat patru facultati distincte - Filologie, Filozofie, Pedagogie-Psihologie, Istorie-Geografie -, iar institutele de cercetare pe care le patrona vechea Facultate de Litere si Filozofie au trecut in subordinea Academiei Republicii Populare Romane. In 1963, Facultatea de Filologie s-a scindat in Facultatea de Limba si Literatura Romana (cu 8 catedre) si Institutul de Limbi si Literaturi Straine. In perioada 1963-1989, Facultatea de Limba si Literatura Romana a functionat cu o singura sectie, cu dubla specializare (romana - o limba straina), pregatind profesori pentru invatamantul liceal si gimnazial. Numarul de locuri a scazut treptat: de la cateva sute in anii ’50 la numai 50 de studenti pe fiecare an de studiu, in anii ’80.

   

  Incepand cu 1960, Facultatea de Filologie a organizat anual Cursurile de vara si colocviile stiintifice de limba, literatura, istoria si arta poporului roman, la care, in perioada 1960-1983, au participat 3228 de cursanti. Printre profesorii care au tinut prelegeri in cadrul acestor cursuri se numara Iorgu Iordan, Boris Cazacu, Matilda Caragiu Marioteanu, Ion Coteanu, Dimitrie Macrea, Jacques Bick, Alexandru Rosetti, Tudor Vianu, George Calinescu etc.

   

  Dupa 1990, Facultatea de Litere si-a recuperat acele componente ale traditiei pe care regimul comunist i le suspendase si, in acelasi timp, a continuat procesul de modernizare prin dialogul cu societatea si prin reintegrarea in circuitul european.

   

  Continuand o remarcabila traditie culturala, Facultatea de Litere este astazi una dintre cele mai complexe, moderne si dinamice structuri universitare din Romania.

   

  Activitatile se desfasoara in cele doua localuri substantial renovate: Edgar Quinet (2 amfiteatre, 17 sali de curs, 5 laboratoare de specialitate, 7 „catedre”) si Panduri (7 sali de curs/seminar). Laboratoarele si o parte din salile de curs sunt dotate cu aparatura multimedia si calculatoare conectate la Internet.

   

  Prin diverse forme de invatamant Facultatea de Litere scolarizeaza anual peste 3000 de studenti.

   

  In cadrul facultatii predau astazi 125 de cadre didactice titulare si 10 colaboratori externi in cumul, proveniti de la Institutul de Lingvistica, Institutul Limbii Romane, Universitatea Ovidius - Constanta, Institutele Academiei Romane, Universitatea din Amsterdam, Academia de Teatru si Film, Academia de Studii Economice, Facultatea de Drept, Institutul de Cercetari in Informatica ICI, INCDI, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, Universitatea Valahia. Acestora li se alatura cadre didactice care predau in Facultatea de Litere in regim de plata cu ora.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Conf. Dr. Oana Murarus (oana.murarus@gmail.com)
  Prodecan: Prof. Dr. Emil Ionescu (emil.ionescu@litere.ro, emilionescu@unibuc.ro)
  Prodecan: Conf. Dr. Cristian Moroianu (cristian.moroianu@litere.ro, cristian_moroianu@hotmail.com)
  Prodecan: Conf. dr. Cristina Popescu
  Prodecan: Lect. Dr. Oana Fotache Dubalaru (oanaanca.dubalaru@g.unibuc.ro)
  Prodecan: Lect. Dr. Laura Mesina (mesinalulu@yahoo.com)

   

  CONTACT

  Str. Edgar Quinet, Nr. 5-7, Sector 1, Bucuresti
  Telefon: 004 021-314.35.08/interior 2141, 2143, 2278
  Fax: 004 021-313.43.36 / 004 021.314.61.77
  E-mail: office@litereidd.ro, litere@litereidd.ro

   

  Transport:
  Metrou Universitatii
  Troleibuze: 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 92;
  Autobuze: 336, 601, 122, 137, 268, 781, 783, 784


 

Olivia

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
22 Aprilie 2013

Reputatie, oameni modesti si inteligenti, profi extraordinari.


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate