Facultatea de Matematica si Informatica

Apartine de: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.53.00
Fax 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Facultatea de Matematica si Informatica
 
 • La 12 mai 1581 se infiinteaza o Universitate la Cluj, organizata si condusa de iezuiti, conform unui act semnat de principele Stefan Bathory. Aceasta institutie a functionat intr-o cladire de pe actuala strada Kogalniceanu, in apropierea bisericii reformate, avand ca rector pe invatatul italian Antonio Possevino, care a venit la Cluj insotit de un numar de 32 calugari pentru o buna organizare. Facultatile din cadrul acestei Universitati erau: Teologia, Filozofia, Stiintele juridice. Printre studentii universitatii s-a numarat si Nicolae Patrascanu - fiul lui Mihai Viteazul. In anul 1603 se desfinteaza aceasta Universitate, ca urmare a unor dispute confesionale.

  In 1622 se infiinteaza o Universitate (colegiu reformat) la Alba Iulia, resedinta principelui Bethlen Gabor, cu trei facultati: Teologia, Filozofia, Linquistica, sub conducerea unor invatati din Germania. In anul 1658 decade la rang de liceu si se muta la Aiud, iar in 1704 se desfinteaza.

  In anul 1698 se infiinteaza la Cluj Universitatea Leopoldina, de imparatul Leopold I. Aceasta Universitate are trei facultati: Teologia, Filozofia, Stiinte reale (Matematica si Stiinte naturale). Sediul Universitatii a fost pe actuala strada Kogalniceanu, iar limba de predare era latina. Aceasta Universitate se desfinteaza in anul 1773.

  In anul 1776 se infiinteaza la Cluj un Colegiu universitar cu patru facultati: Teologia, Filozofia, Stiinte juridice, Medicina-chirurgie. In 1781 limba latina de predare este inlocuita cu limba germana, iar in 1842 limba de predare devine maghiara. In anul 1784 Universitatea este transformata in liceu. In continuare facultatea de Teologie se muta la Alba Iulia, iar in 1817 se desprinde Facultatea de Medicina-chirurgie, care se constituie intr-un institut separat. Facultatile Universitatii functioneaza in actuala cladire a Liceului nr.3 aflat pe strada Kogalniceanu. Dintre personalitatile care au studiat aici se pot aminti: Samuel Brassai, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Gheorghe Lazar, Aron Pumnul, Al. Papiu Ilarian, Avram Iancu, Gheorghe Baritiu, Ioan Molnar Piuariu. In aceasta perioada se infiinteaza Universitatea din Iasi (1860) si cea din Bucuresti (1864).

  In 12 octombrie 1872 se infiinteaza Universitatea din Cluj, limba de predare fiind maghiara, ca urmare a unei Hotarari a imparatului Francisc Iosif. Universitatea a avut la inceput facultatile:
  Drept si Stiinte de stat
  Medicina
  Filozofie, Litere si Istorie
  Matematica si Stiinte naturale

  Universitatea a inceput sa functioneze cu 40 de profesori si 16 conferentiari, lectori si asistenti. Printre profesori se numara: Brassai Samuel - la matematica, Grigore Silasi - la limba si literatura romana, Abt Antal - la fizica.

  Din anul 1874 a functionat si o Scoala pedagogica.

  La inceput Facultatea de Matematica si Stiintele naturii a avut 7 catedre (din 41 de catedre ale Universitatii), iar dupa scurt timp s-a ajuns la 11 catedre. La aceasta facultate au fost 32 de studenti in primul an de functionare, din 269 de studenti de la toate facultatile.

  In perioada 1877-1918 Universitatea din Cluj adopta numele imparatului Francisc Iosif.

  In ultima perioada de functionare la Universitate au predat si matematicienii de renume mondial F.Riesz si L.Fejer.

  Universitatea a functionat in mai multe cladiri, dintre care mentionam actualele cladiri: Institutul de Chimie, Clinicile universitare, Biblioteca Centrala Universitara. In anul 1901 se inaugureaza Cladirea centrala a Universitatii, din strada Kogalniceanu.

  In urma Unirii Transilvaniei cu Romania, din 1 Decembrie 1918, se pune problema organizarii invatamantului superior in limba romana in Transilvania. In iulie 1919 se constituie o Comisie universitara (prezidata de prof. Sextil Puscariu), cu scopul de organizare a Universitatii din Cluj. Din aceasta comisie mai faceau parte: N.Iorga, V.Babes, V.Parvan, D.Gusti, Gh.Titeica, Gh.Marinescu, P.Poni. Universitatea a inceput sa functioneze cu patru facultati: Litere si Filozofie, Stiinte, Drept, Medicina. Se propune ca Facultatea de Stiinte sa fie impartita in patru sectii: Matematica, Stiinte Fizico-chimice, Stiinte naturale, Geografie. In 15 septembrie 1919 se constituie Senatul Universitatii, cu autoritate de conducere. In 1 octombrie 1919 printr-un Ordin al Ministerului Instructiunii Publice din Bucuresti se infiinteaza cea de-a treia Universitate din Romania cu limba romana de predare: Universitatea Daciei Superioare "Regele Ferdinand I" din Cluj - dupa cele de la Iasi si Bucuresti.

  Primul rector al Universitatii este ales profesorul Sextil Puscariu, iar la Facultatea de Stiinte este ales ca decan profesorul Dimitrie Calugareanu si prodecan profesorul Alexandru Borza, profesori la sectia de Stiinte naturale. Alaturi de S.Puscariu, se stabilesc la Cluj: V.Babes, E.Racovita, iar altii fac naveta: N.Iorga, D.Pompeiu, V.Parvan, C.Levaditi.

  In septembrie 1940 Universitatea din Cluj este evacuata la Sibiu (facultatile Drept, Litere si Filozofie, Medicina) si Timisoara (facultatea de Stiinte), de unde revin la Cluj in anul 1945.

  In anul 1945 la Cluj se infiinteaza o noua universitate, cu limba de predare maghiara si cu numele Universitatea "Bolyai".

  In anul 1959 cele doua Universitati din Cluj se unesc intr-o singura Universitate, cu numele Universitatea "Babes-Bolyai", cu limbile de preadare romana si maghiara.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. dr. Adrian PETRUSEL
  Prodecani:
  Conf. dr. Simona MOTOGNA
  Conf. dr. ROBU Judit
  Lect. dr. Marcel Adrian SERBAN
   

  CONTACT
  Str. Mihail Kogalniceanu nr. 1
  RO-400084 Cluj-Napoca
  Tel. Secretariat: +40-264-405.300, int. 5240
  Tel. Decanat: +40-264-405.300, int. 5244
  Tel. Decanat: +40-264-405.327
  Fax: +40-264-591.906

 

Dan

recomanda
4.60
foarte bun
 • 9.20
Trimis la
14 Ianuarie 2014

Singura facultate din top 500 Shanghai din Romania, in afara de mine mai stiu multi absolventi care chiar au cariere reusite.


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate