Facultatea de Medicina Dentara

Apartine de: Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Oras Iasi
Adresa ( Vezi harta) Str. Universitatii, Nr. 16, Iasi
Telefon 0232-26.77.98
Fax 0232-21.18.20

Grupul de discutii de la Facultatea de Medicina Dentara
 
 • Facultatea de Medicina Dentara din Iasi este o institutie academica structurata si organizata conform unor principii moderne, fiind de asemeni una dintre cele mai prestigioase facultati cu profil medical din tara - la nivel regional, national si chiar international.

   

  Istoricul sau a fost influentat de numeroase personalitati din medicina romaneasca, iar multi dintre absolventii sai reprezinta acum nume semnificative pentru stomatologia romaneasca si internationala. Trecutul sau onorabil si prezentul dinamic si modern constituie premizele pentru un viitor stralucit.

  Facultatea de Medicina Dentara din Iasi a fost creata in 1945 ca o sectie a Facultatii de Medicina, sub indrumarea Prof. Dr. Nicolae Dutescu, fiind prima cu acest profil din tara. Din 1965 functioneaza ca facultate independenta, avand cursuri cu o durata de 6 ani. Dupa 1989 si in special din 1992 facultatea noastra a parcurs un proces de dezvoltare continua, prin marirea numarului de cadre didactice si a numarului de studenti si prin modernizarea Clinicilor de specialitate si dotarea lor cu o baza materiala moderna, in concordanta pe cat posibil cu exigentele mileniului III.

  Facultatea de Medicina Dentara din Iasi are urmatoarele obiective generale:

  A. INVATAMANT SI PREGATIRE PENTRU:
  - studentii inscrisi la profilul Medicina Stomatologica, in ciclul de Invatamant de Lunga Durata (6 ani), in concordanta cu standardele europene;
  - profesiuni complementare medicinei stomatologice:
  Asistente Medical Dentare - ciclul de Invatamant de Scurta Durata (3 ani);
  Tehnicieni Dentari - ciclul de Invatamant de Scurta Durata (3 ani).

  B. PREGATIRE POSTUNIVERSITARA SI FACILITATI CLINICE PENTRU:
  - pregatirea continua a medicilor stomatologi practicieni in Stomatologie Generala, Ortodontie, Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala si dobandirea de competente in Implantologie, Parodontologie, Protetica - Edentatii Partiale;
  - tinerii medici stomatologi in perioada stagiului;
  - medicii rezidenti in Stomatologie;
  - absolventii inscrisi pentru obtinerea masteratului.

  C. Toti medicii stomatologi care fac parte din personalul academic al Facultatii asigura asistenta medicala stomatologica pentru populatia din orasul Iasi si din alte orase din Moldova in cadrul Policlinicii Stomatologice Universitare, care contine cinci Clinici Stomatologice. Pacientii sunt tratati atat de personalul academic, cat si de studentii facultatii sub controlul cadrelor didactice.

  D. In Facultatea de Medicina Dentara din Iasi se desfasoara de asemeni o complexa activitate de cercetare stiintifica la toate nivelurile (cercetare fundamentala, clinica si comunitara), in care sunt implicate toate departamentele si disciplinele - atat personalul academic, cat si studentii. Exista de asemeni doua Centre de Excelenta: "Reabilitare Orala Complexa" si "Patologia Orala a Copilului", prin intermediul carora activitatea de cercetare se desfasoara interactiv si cu directe aplicatii practice.

  E. Prin cooperarea stransa cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice (U.N.A.S.), facultatea noastra contribuie la promovarea sanatatii orale, la imbunatatirea legislatiei in domeniu si de asemeni la promovarea si dezvoltarea profesiei de medic stomatolog.

  F. Personalul academic al facultatii ofera asistenta metodologica pentru medicii din Iasi si Moldova.

  MISIUNEA FACULTATII
  Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie «Gr.T Popa» iasi are un rol deosebit de important in formarea competenta a medicilor stomatologi, a caror baza de pregatire constituie o pirghie importanta in abordarea ulteriora a unor domenii de excelenta, in derularea competitiva a temelor de cercetare cu profund impact in practica stomatologica, fara a eluda rolul complex in promovarea si mentinerea starii de sanatate orala in teritoriul Moldovei, contribuind astfel la continuarea traditiei impuse de scoala medicala ieseana, ancorind-o in invatamintul modern national si vest european.

  Organizare academica moderna, largirea colectivului de cadre didactice cresterea numarului de studenti, modernizarea clinicilor de profil si dotarea corespunzatoare exigentelor celui de-al treilea mileniu, au facut ca astazi, facultatea sa reprezinte un adevarat model pentru invatamântul medical stomatologic.

  ln momentul actual, procesul educational cuprinde forme de invatamânt de iunga durata (6 ani), destinata formarii viitorilor medici stomatologi si de scurta durata (3 ani), destinate formarii cadrelor specializate in profesiile complementare (Colegiul de Tehnica Dentara si Colegiul de Asistenta Dentara). ln cadrul Facultatii se realizeaza si pregatirea postuniversitara pentru stagiari, rezidenti, doctoranzi si medici stomatologi care sunt instruiti pentru obtinerea unor competente specifice. Facultatea de Medicina Dentara este una dintre cele mai mari institutii de profil din tara, 250 de cadre didactice pregatind in jur de 850 de studenti români si straini, peste 130 de doctoranzi precum si un mare numar de medici aflati in diverse stagii de pregatire postuniversitara.

  Curriculum-ul academic este echivalent celui utilizat in cele mai prestigioase universitati europene, fiind orientat spre crearea unui invatamânt modern, modulat si integrat, ce permite studiul multidisciplinar, sistematizat si corelat teoretic si practic, iar nivelul de cunostinte dobândit de studenti este evaluat prin sistemul de credite transferabile utilizat in Uniunea Europeana, care faciliteaza relatiile interacademice internationale.

  Curricula Academica prezinta urmatoarele caracteristici principale:
  - invatamantul stomatologic este modern, integrat, cunostintele fiind evaluate prin intermediul Creditelor transferabile, in mod similar cu sistemul de credite transferabile folosite in UE;
  - Se asigura o pregatire adecvata in domeniul Stiintelor Biologice Fundamentale;
  - Se asigura pregatirea studentilor in domeniul Disciplinelor de baza de Medicina Generala, cu scopul de a le oferi acestora cunostintele necesare de Patologie Generala;
  - Pregatirea de specialitate se realizeaza prin intermediul diferitor discipline de medicina dentara ancorate in invatamintul modern ;
  - Se respecta raportul corect CURSURi / LUCRARi PRACTiCE, predominând orele de lucrari practice in proportie de 3:1;
  - Se acorda o atentie speciala disciplinelor de Medicina Dentara Comunitara si Preventiva;
  - in cadrul disciplinelor restaurative, se pune accent pe reabilitarea orala si functionala;
  - Se realizeaza training-ul studentilor prin Metoda Simularii, cu scopul de a dezvolta la acestia abilitati practice;
  - in anul Vi s-a implementat un sistem de cursuri integrate si training - Reabilitare Orala Complexa, Odontologia Bolnavului HiV, Juvento-odontologie, Odontologia bolnavilor cu disabilitati psiho-motorii si altele.
  AVANTAJE:
  • Curricula complexa, integrata, modulara, orientata spre necesitatile studentilor;
  • Continuitatea procesului de invatamant si evaluare;
  • Adaptarea permanenta folosind feed-back-ul pozitiv din partea studentilor;
  • invatamantul se realizeaza cu grupe mici de studenti, ceea ce permite o pregatire mai buna a fiecarui student si de asemeni o supraveghere mai buna;
  • Asigurarea premizelor pentru invatamantul continuu;
  • Abordarea Socratica a procesului de invatamant si invatare (studentul trebuie sa descopere singur raspunsurile corecte la problemele care i se pun prin orientarea sa cu ajutorul unor intrebari suplimentare bine alese);
  • Auto-evaluarea realista.

  CONDUCEREA FACULTATII:
  DECAN: Prof. dr. Norina Consuela Forna
  PRODECAN: Prof. dr. Monica Tatarciuc

  CONTACT
  Str. Universitatii, nr. 16, cod 700115, Iasi, Romania
  Secretar - sef: Monica Copacinschi
  Telefon: +40.232.301.618
  Email: medden_decanat@mail.umfiasi.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Medicina DentaraVezi toti membrii
 

Cauta universitate