Facultatea de Medicina

Apartine de: Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Emil Isac, Nr. 13, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-59.72.56, 0264-40.68.40
Fax 0264-59.72.57

Grupul de discutii de la Facultatea de Medicina
 
 • Inceputurile Universitatii din Cluj se situeaza undeva in Evul Mediu, cand ducii Principatului Autonom al Transilvaniei (Ungaria fiind sub ocupatie turca in perioada respectiva) au decretat crearea in 1565 a unui colegiu. Au fost facute pregatirile pentru a aduce cadre didactice din Franta in vederea asigurarii stabilitatii colegiului.

  Era perioada miscarii de contra reforma, care a castigat teren in Transilvania in special dupa  numirea lui Stefan Bathory, ca  principe in 1571. In data de 12 mai 1581 printr-un decret s-a dispus crearea universitatii din Cluj, care urma sa fie condusa si administrata de iezuiti. Existenta ei insa a fost efemera. In 1774 Colegiul Iezuitilor a fost inlocuit cu altul, fiind organizat si condus de ordinul religios al piaristilor.

  Primele insemnari despre activitatea universitara medicala la Cluj , se regasesc din 1775 (Transilvania facand parte in aceasta epoca din Imperiul Austriac), cand a fost creata scoala medico-chirurgicala din Cluj. Aceasta acorda diplome de chirurgi si de obstetricieni.

  In 1871 limba germana a inlocuit limba latina. Era epoca iluminismului absolutist al imparatului Iosif al II-lea. Universitatea a suferit multiple transformari, care reflecta miscarile socio-politice din Transilvania. In octombrie 1872, imparatul Franz Iosif a creat Universitatea din Cluj, din care facea parte si  Facultatea de  Medicina. In aceasta perioada s-a construit un important complex de laboratoare, amfiteatre, clinici si biblioteci alaturi de un sediu central important.

  In 1919, dupa reconstituirea Romaniei Mari ca si stat national, Universitatea din Cluj devine o universitate romaneasca. Iuliu Hatieganu este numit profesor si decan al Facultatii de Medicina. El preda primul curs in limba romana, creand astfel sistemul de educatie superioara romaneasca din Cluj. Facultatea de Medicina a avut cadre didactice de elita, formate din specialisti prestigiosi din toate colturile provinciei noului stat. Noua facultate se impune in spiritul scolii avand cateva trasaturi fundamentale: abordare profund umanista, care a determinat o relatie medic-pacient ideala si o deschidere sociala importanta, finalitatea practicii de invatamant, asigurand astfel formarea unor specialisti de nivel inalt, orientare preventiva - esentiale in conditiile dificile ale epocii, receptivitatea progresului stiintei si a tehnicii, care s-a axat pe specializarea multiplelor cadre didactice, dotarea laboratoarelor de explorare si de cercetare, dezvoltarea cercetarii.

  La Cluj s-au organizat pentru prima data seminarii de Semiologie medicala, Istoria Medicinii, Ftiziologie, Boli Infectioase, un dispensar antituberculos, un altul antivenerian si un dispensar medical pentru studenti, precum si primul institut Oncologic si prima scoala de infirmieri.  

  Profesorii clujeni sunt aceia, care au scris primele tratate romane de medicina in diferite specializari, obtinand premiile Academiei: Semiologie si patologie medicala (Hatieganu si Goia), Anatomie (V. Papilian, in prezent reeditata), Anatomia patologica (Titu Vasiliu), Sanatate publica (Iuliu Moldovan, cel care a elaborat prima lege a sanatatii in tara noastra), Radiologie (D. Negru), Oftalmologie (D. Michail), Medicina legala (M. Minovici), Histologie (I. Dragoiu).

  In perioada interbelica diplomele Facultatii de Medicina din Cluj erau recunoscute in Occident. Relatiile stiintifice internationale au fost sustinute prin participari la congrese, la specializari si prin publicatii de specialitate. La Cluj s-a publicat revista Clujul Medical, care continua sa apara in continuare.

  Facultatea a trebuit sa se refugieze la Sibiu in perioada 1940-1944, dupa incheierea Tratatului de la Viena , cand Romania a fost nevoita sa renunte la Transilvania de Nord. In aceste conditii grele de razboi, nivelul educatiei a fost mentinut, insa nu fara eforturi si sacrificii.

  O colectie pentru un muzeu specializat a fost realizata intr-o maniera remarcabila: Anatomie, Anatomie patologica, Dermatologie-venerologie (mulaje), Istoria medicinii si farmaciei, Histologie etc. La Cluj a fost regizat primul film de educatie sanitara, un parc sportiv universitar mare, o parte a Universitatii functiona ca universitate libera, de cultura.

  In 1948 s-a creat prin reforma de invatamant al acelei perioade (dupa modelul sovietic) Institutul de Medicina si Farmacie din Cluj, independent de Universitate, avand o Facultate de Medicina generala cu 3 sectii: Medicina Generala (care exista in continuare), Igiena (pana in 1956), Pediatrie (pana in 1989), Facultatea de Odontologie si de Farmacie. Echipamentele  sunt avansate si cadrele didactice devin tot mai numeroase. S-au infiintat clinici noi, care corespund numarului mare de studenti si dezvoltarii centrului medical. Numarul clinicilor medicale si chirurgicale a crescut de la 2 la 5,  a clinicilor de pediatrie de la 1 la 3, s-a infiintat o noua clinica de obstetrica, a fost construit un Institut Oncologic modern si un Institut al Inimii, un spital mare de Boli Infectioase, un nou Centru de Transfuzii si de conservare a sangelui, o mare Policlinica medicala.

  Treptat s-au infiintat clinicile de: Gastroenterologie, Chirurgie plastica, Boli profesionale, Recuperare, Neurologie, Psihiatrie, Urologie si Transplant, Centrul de Diabet si Boli ale Nutritiei, Serviciul de Puericultura, Serviciul de Biologie Celulara etc. Noua forma de organizare a crescut capacitatea de pregatire si de formare a invatamantului. Un rol important a fost acordat cercetarii si publicarii monografiilor. Acesta a starnit interesul traditional fata de tratate si manuale.

  In 1990 este adoptata denumire de Universitatea de Medicina si Farmacie iar din 1993 universitatea  poarta numele ilustrului profesor Iuliu Hatieganu, in semn de omagiu fondatorului scolii medicale clujene.

  Facultatea de Medicina a fost evaluata in anul 2002 de CIDMEF (Conferinta Internationala a Decanilor Facultatilor de Medicina de Expresie Franceza) ca rezultat al calitatii, profesionalismului  si bunului renume cistigat, atit pe plan national, cat si international.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu
  e- mail: abuzoianu@umfcluj.ro

  Prodecan activitate stiintifica si evaluare: Conf. Dr. Daniel Muresan

  Prodecan management, dezvoltare academica si probleme ale studentilor:
  Conf. Dr. Sorin Claudiu Man
  e- mail: claudiu.man@umfcluj.ro

  Prodecan cu activitatea didactica:
  Conf. Dr. Soimita Mihaela Suciu
  e- mail: mihaela.suciu@umfcluj.ro

  Prodecan responsabil cu programele de studiu de 180 si 240 ECTS si cu programele de master:
  Conf. dr. Carmen Mihaela Mihu
  e- mail: carmenmihu@umfcluj.ro

  ADRESA
  Str. Emil Isac Nr. 13, 400023, Cluj Napoca, Romania
  Telefon: 0040-264-406831, 0040-264-597256
  Fax: 0040-264-597257
   

 

Nathanael

recomanda
3.40
bun
 • 8.40
Trimis la
10 Iulie 2013

clujul a fost este si sper sa fie o adevarata poarta a medicinei romanesti cu o larga deschidere spre vest si sa duca mai departe prestigiul pe care noi din tara si cei din occident il asteapta
respect !

gelu

recomanda
5.00
foarte bun
 • 8.40
Trimis la
03 Aprilie 2013

am urmat cursurile universitare, de masterat, rezidentiat si proiecte de cercetare.


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Facultatea de MedicinaVezi toti membrii
 

Cauta universitate