Facultatea de Medicina

Apartine de: Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Oras Iasi
Adresa ( Vezi harta) Str. Universitatii, Nr. 16, Iasi
Telefon 0232-26.77.98
Fax 0232-21.18.20

Grupul de discutii de la Facultatea de Medicina
 
 • Facultatea de Medicina a format si formeaza medici cu o pregatire recunoscuta la nivel national si international. Ofera posibilitatea pregatirii in specialitatile de baza, dar si aprofundarea unor domenii de actualitate prin extinderea formarii prin cursuri de tip optional si postuniversitare.

  In cadrul facultatii functioneaza: COLEGIUL UNIVERSITAR DE ASISTENTI MEDICALI (durata studiilor 3 ani) - asistent medical diplomat, cu posibilitatea continuarii studiilor cu înca un an obtinand astfel diploma de asistent medical licentiat. Cu aceasta diploma absolventii pot urma masterat, doctorat sau pot ocupa un post in activitatea din invatamantul superior.

  Facultatea de Medicina din Iasi, una din cele mai vechi si renumite pentru aportul considerabil la dezvoltarea si progresul stiintelor medicale, a fost infiintata in urma cu 120 ani la 30 septembrie 1879, cand Parlamentul de atunci al Regatului Romaniei a votat bugetul si programul didactic al noii institutii. Cursul inaugural de anatomie a fost tinut de Dr. Leon Scully la data de 1 decembrie al aceluiasi an, restul disciplinelor studiate fiind predate in cadrul Facultatii de Stiinte a Universitatii.

  In 1887 prima promotie de absolventi ai Facultatii de Medicina iesene primeste titlul de “Doctor in medicina si chirurgie” ce asigura dreptul de libera practica.

  In 1894 este desavirsita constructia celui mai important edificiu al complexului universitar, Institutul de anatomie reprezentind atunci cel mai modern centru de invatamint anatomic si cercetare din Sud- estul Europei – Institut apreciat si notat de o serie de personalitati marcante in domeniu ca Prof. Sappey, devine astfel centrul formativ pentru una din cele mai puternice scoli de anatomie descriptiva topografic si chirurgie operatorie ai carei reprezentanti de seama au fost Aristide Peride – fondatorul institutului, Emanuel Riegler, Francisc Rainer si Grigore T. Popa descoperitorul sistemului port hipotalamohipofizar si unul din fondatorii neuroendocrinologiei.

  O intreaga pleiada de personalitati marcante ale Chirurgiei Romanesti ca Nicolae Hortolomei, Ion Tanasescu, Vladimir Butureanu, Gheorghe Chipail, Nicolae Oblu au fost la inceputul carierei lor, cadre didactice ale Institutului de Anatomie.

  Baza clinica a facultatii reprezentata initial de Spitalul Sfintul Spiridon se extinde odata cu darea in folosinta a Spitalului pentru boli mintale si nervoase de la Socola unde profesorul Constantin Parhon, fondatorul Endocrinologiei va pune bazele renumitei Scolii de Neuropsihiatrie Iesene si va contribui la infiintarea celei de a doua Clinici de Endocrinologie din Romania. Tot la Iasi titularul catedrei de Patologie generala, profesorul Tiron introduce printre primii in Romania tratamentul cu raze X in perioada dintre cele doua razboaie mondiale invatamintul clinic medical are o serie de profesori recunoscuti pentru valoarea lor si care au constituit scoli ca: profesorul Ion Onescu, Ion Nicolau, C. C. Dimitriu, Martian Cotrau, Petre Vancea, Serban Bratianu.

  In 1948 Facultatea de Medicina devine Institut de Medicina avind in componenta sa Facultate de Medicina Generala, Pediatrie, Igiena Stomatologie si Farmacie. Ulterior sunt desfiintate succesiv Faculttaea de Stomatologie in 1951, Fascultatea de Farmacie in 1952, Facultatea de Igiena in 1956 si tot in acelasi an Facultatea de Pediatrie se transforma in sectie de Pediatrie alaturi de sectia de Medicina Generala.

  In 1965 Institutul de Medicina isi schimba din nou structura devenind Institutul de Medicina si Farmacie cu trei facultati – Facultatea de Medicina cu doua sectii - Medicina Generala si Pediatrie, Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Farmacie.

  In 1991 Facultatea de Medicina constituie impreuna cu Facultatile Farmacie si Stomatologie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa”.

  CONDUCEREA FACULTATII:
  DECAN: Prof. dr. Doina Azoicai
  PRODECANI:
  Prof. dr. Carmen Vulpoi
  Conf. dr. Lacramioara Ionela Serban
  Sef lucr. dr. Florin Dumitru Petrariu

  CONTACT
  Str. Universitatii, nr. 16, cod 700115, Iasi, Romania
  Secretar-sef: Oana CRASMARU
  Telefon: +40.232.301.615
  Fax: +40.232.301.633
  Email: oana.crasmaru@umfiasi.ro

   

 

Costina

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
25 Februarie 2013

Deoarece as vrea sa dau la aceasta facultate!


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate