Facultatea de Medicina Veterinara

Apartine de: Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
Oras Lugoj
Adresa ( Vezi harta) Calea Aradului nr. 119, Timisoara, Timis E-mail usabtm@mail.dnttm.ro
Telefon 0256-49.40.23

Grupul de discutii de la Facultatea de Medicina Veterinara
 
 • Misiunea Facultatii de Medicina Veterinara  este de a crea specialisti (medici veterinari) de inalta calificare, capabili sa satisfaca exigentele provocarilor medicinii veterinare din secolul XXI, context in care medicii veterinari au ca obiective majore apararea sanatatii animalelor, protectia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, siguranta alimentelor de origine animala destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului. Toate aceste deziderate pot fi realizate numai daca activitatea didactica este strans impletita cu cea stiintifica.


  Absolventii de Medicina Veterinara in cei 6 ani de studii dobandesc abilitatile necesare efectuarii examenelor clinice si paraclinice la animale, in vederea stabilirii diagnosticului si tratamentului, de a lua decizii privitoare la calitatea si salubritatea produselor de origine animala, pentru a asigura atat sanatatea animalelor cat si a oamenilor.

   

  Istoric

  Istoria Facultatii de Medicina Veterinara din Timisoara porneste din momentul in care, la 31 decembrie 1944 s-a emis Decretul Regal nr. 660, publicat in Monitorul Oficial nr. 302, de infiintare a Universitatii de Vest cu sapte facultati: drept, litere si filosofie, stiinte, medicina umana, medicina veterinara, farmacie si teologie. Prima care a fiintat efectiv, in mai 1945 a fost Facultatea de Medicina.


  Din considerente subiective Facultatea de Medicina Veterinara si-a inceput activitatea de abia in 1948 la Arad, intr-o alta structura de organizare. Aici functioneaza pana in 1957, cand, de asemenea, din considerente subiective, intra in lichidare, desi intr-o scurta perioada de timp a reusit sa se afirme pe plan national si chiar international. Astfel, prin jocuri de culise, se risipeste un prestigios nucleu de cadre didactice si o baza materiala corespunzatoare acelor timpuri.


  Ulterior, urmare a cresterii septelului de animale si dezvoltarii invatamantului agro-zootehnic s-a impus infiintarea si in vestul Romaniei a unei facultati de medicina veterinara. Rectorul de atunci al Institutului Agronomic Timisoara, prof. univ. dr. ing.  Iulian Dracea, un fervent sustinator al invatamantului superior din Banat, a inteles momentul favorabil si a facut toate demersurile necesare infiintarii ei.
  Astfel, prin Hotararea Consiliului de Ministrii nr. 428 din 23 mai 1962 s-a infiintat Facultatea de Medicina Veterinara, care intra in functiune incepand cu anul universitar 1962/1963, in cadrul Institutului Agronomic Timisoara.


  Baza materiala, modesta la inceput, a fost completata si modernizata de-a lungul vremii. Incepand cu 1972 se realizeaza constructia noului campus universitar agricol, amplasat pe Calea Aradului, la intrarea in Timisoara. In anul 1975 sunt inaugurate primele doua corpuri de cladire ale Facultatii de Medicina Veterinara, iar in 1977 cel de-al treilea, intreaga activitate desfasurandu-se, din acel moment in acest campus. Desi cladirile au fost proiectate doar pentru Facultatea de Medicina Veterinara, o parte din incaperi au fost alocate Facultatii de Zootehnie refiintata in 1968. In anii  ?90 in Institutul Agronomic Timisoara exista o singura facultate, cu 3 sectii. Dupa revolutie, in urma separarii celor trei sectii, medicina veterinara, a devenit facultate de sine statatoare.


  Statiunea Didactica si Experimentala a Universitatii, a constituit de-a lungul vremii un loc de instruire practica a studentilor. In prezent beneficiem de inca o ferma zootehnica situata la km 6, pe soseaua ce leaga Timisoara de Arad.


  Dupa anii `90, prin grija conducerii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, au fost modernizate spatiile de invatamant, laboratoarele si o parte din Clinicile universitare. Din anul 1990, facultatea este membra a Asociatiei Facultatilor de Medicina Veterinara din Europa (EAEVE) si a intrat inca din 1998 in procesul de evaluare europeana. Vizita finala de evaluare este preconizata pentru 2009.

  Dupa absolvirea invatamantului universitar, medicii veterinari pot fi incadrati in:
  - cabinete si clinici veterinare private,
  - farmacii si depozite farmaceutice,
  - industrie alimentara, abatoare si piete alimentare,
  - politie veterinara,
  - directii veterinare judetene,
  - laboratoare veterinare,
  - ferme de animale,
  - gradini zoologice,
  - invatamant si cercetare etc.

   

  Tip institutie: Institutie publica, Invatamant zi, Institutie acreditata
  Numar ani scolarizare : 6 ani
  Facilitati facultate:
  Cantina
  Capacitate cazare camine (numar camine si numar locuri in camin) 4 CAMINE CU 1500 LOCURI, fiecare camera de camin este dotata cu retea conectata la Internet.
  Biblioteca
  - spatiu de lectura
  Sala de educatie fizica
  - bazin de inot IN CURS DE REALIZARE
  Sala de festivitati
  Laborator informatica
  - acces Internet 
  Alte laboratoare: Conducere auto          
  Termoizolatie in salile de curs

   

  Profil de studiu
   Medicina veterinara
   Reglementate sectorial in cadrul Uniunii Europene
   Specializari facultate:
   Specializarea 1: MEDICINA VETERINARA
   
   Titlu diploma obtinuta: DOCTOR MEDIC VETERINAR

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof.dr. VIOREL HERMAN
  Prodecani:
  Conf. dr. SORIN MORARIU
  Conf.dr. ILEANA NICHITA

  CONTACT
  Calea Aradului, nr. 119, cod postal 300645
  Telefon: +40 256277008
  Fax: +40 256 277118
  Email: office@fmvt.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Medicina VeterinaraVezi toti membrii
 

Cauta universitate