Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor

Apartine de: Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati
Oras Galati
Adresa ( Vezi harta) Str. Domneasca, Nr. 47, Galati
Telefon 0236-46.03.28, 0236-41.41.12
Fax 0236-46.13.53

Grupul de discutii de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor
 
  • Primele cercetari in domeniul chimiei alimentare au fost efectuate in tara noastra dupa 1850, mentionate fiind in primele conferinte de chimie ale dr. Carol Davila. In 1862,prin venirea in principatele Unite a dr. Bernard Lendway care organizeaza primul laborator de analize medico-legale, analiza alimentelor, a bauturilor si a apelor minerale la Spitalul Coltea, se face primul pas concret in abordarea de sine statatoare a problematicii alimentelor din contextul mai larg al chimiei.

     

    Micul laborator al lui Bernard, care a fost numit in 1882 Institutul Central de Chimie, a devenit focarul stiintei chimice, fiind locul unde s-au format chimistii de seama ai tarii ca: dr. Istrate, Saligny, Poltzer s.a.


    Aproape in aceeasi perioada, in 1886, Petre Poni intemeiaza la Iasi "Laboratorul de analize chimice" de pe langa Ministerul Agriculturii, Industriei si Comertului, unde s-au facut numeroase cercetari asupra produselor alimentare. Apoi, numerosi oameni de stiinta ca A.Saligny, C.Istrati,Gr. Stefanescu, V.Butureanu, S. Cherchez au abordat stiintific tematica productiei de alimente si bauturi in Romania.


    Drept cei mai de seama chimisti alimentari din trecut pot fi amintiti: dr. A.Poltzer, dr. A. Urbeanu si dr. Al. Zaharia.
    Dr. Al.Zaharia, director al Institutului de Chimie din 1926, poate fi considerat intemeietorul invatamantului superior de industrie alimentara in Romania. Mergand pe linia dezvoltarii invatamantului aplicat in Universitate, dr. Zaharia infiinteaza in 1926, pe langa Catedra de Chimie Agricola si Alimentara, o sectie pentru pregatirea inginerilor chimisti si alimentari si apoi schimba si denumirea institutului in "Institutul de Chimie Agicola si Alimentara". Cercetarile dr. Zaharia s-au desfasurat in doua directii principale: studiul cerealelor si industriile fermentative.


    La scoala profesorului Al. Zaharia si in institutul pe care l-a condus, s-au format numerosi specialisti, dintre care se pot aminti prof. Dr. Iulius Voicu si prof. dr. doc. Dumitru Motoc, care sunt considerati initiatorii si fauritorii invatamantului superior de inginerie pentru industria alimentara.
    Pentru invatamantul in domeniul pisciculturii si tehnicii pescuitului, primul curs de "Piscicultura" a fost tinut in 1923 de catre dr. G.Zotta la Institutul Superior de Agricultura de la Herastrau-Bucuresti. In perioada interbelica si pana in 1948, cursuri specifice au fost predate la Facultatea de Agronomie Bucuresti, Institutul superior de Agronomie Iasi-Chisinau, Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii Bucuresti. Cadre didactice de marca, ca dr. Marin Dumitrescu, dr. C.S.Antonescu, dr.ing.Barca, dr.Th. Busnita si dr. Gh.Dinulescu, au contribuit decisiv la cristalizarea si dezvoltarea acestei specialitati.


    Punctul de cotitura in dezvoltarea invatamantului superior de industrie alimentara si tehnica pescuitului este reforma invatamantului superior romanesc din anul 1984, cand sunt infiintate Institutul Alimentar din Bucuresti si Facultatea de Piscicultura din Constanta.


    In anul 1953 Institutul de Pescuit si Piscicultura din Constanta si in anul 1955 Institutul de Industrii Alimentare din Bucuresti sunt comasate la Institutul Tehnic din Galati. In anul 197, se constituie Universitatea din Galati, care din 1992 se numeste "Dunarea de Jos".


    Incepand cu anul 1978 Facultatea noastra s-a numit Facultatea de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare, in 1993 devine Facultatea de Industrii Alimentare, Acvacultura si Pescuit iar din 2002 se numeste Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

     

    CONDUCEREA FACULTATII:
    Decan: Prof.dr.ing. Petru ALEXE - petru.alexe@ugal.ro, decanat.sia@ugal.ro
    Prodecan responsabil cu strategii de cercetare si relatii internationale: Prof.dr.ing. Daniela BORDA - email: daniela.borda@ugal.ro
    Prodecan responsabil cu activitatea didactica si probleme studentesti: Prof.dr.ing. Iuliana BANU - iuliana.banu@ugal.ro

    CONTACT:
    Galati, Str. Domneasca, Nr. 111
    Cod postal: 800201
    Tel:0336 130 177 Fax: 0336 130 281
     

 

ALIN DORU

recomanda
5.00
foarte bun
  • 10.00
Trimis la
30 Septembrie 2013

este o buna facultate de chimie alimentara din galati


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor



Vezi toti membrii
 

Cauta universitate