Facultatea de Stiinte ale Comunicarii

Apartine de: Universitatea "Politehnica" din Timisoara
Oras Timisoara
Adresa P-ta Victoriei nr. 2, Timisoara, Timis
Telefon 0256-40.30.00, 0256-40.30.11, 0256-40.30.34
Fax 0256-40.30.11

Grupul de discutii de la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii
 
 • Departamentul de Comunicare si Limbi Straine, departament independent in cadrul Universitatii „Politehnica” Timisoara, isi desfasoara activitatea in doua directii. In cadrul uneia, pregateste specialisti in comunicarea profesionala, relatii publice si administratie. Prin cealalta, contribuie la formarea viitorilor ingineri prin predarea limbilor straine - engleza, franceza si germana - la facultatile Universitatii „Politehnica”.

   

  Precursoarea actualului Departament a fost Catedra de Limbi Moderne, o catedra cu traditie in Universitate, care, la inceputuri a asigurat doar predarea limbilor moderne: limba franceza, rusa, engleza, germana, solicitate dupa perioadele istorice prin care trecea Romania.


  Incepand cu anul 1991, Catedra s-a dovedit extrem de dinamica, largindu-si aria de competente si activitati, adaptanu-se la noile cerinte ale societatii. Din acel an, cadrele didactice s-au angajat in proiecte de dezvoltare a didacticii limbilor straine si au participat la stagii de perfectionare in diferite universitati occidentale: la Lancaster, Marea Britanie, prin proiectul PROSPER (1991-1996) coordonat de Consiliul Britanic Bucuresti, la Bruxelles, Mulhouse, Florenta si Munchen.

   

  In 1992 Catedra a devenit partener in programul Tempus JEP 3181/1992 alaturi de Institut Libre „Marie Haps” din Bruxelles, Institut Catholique de Paris, Institut Superieur d’Interpretation et de Traduction si Universitatea din Germersheim, Germania. Rezultatul proiectului a fost infiintarea, in septembrie 1993, a Colegiului de Comunicare Profesionala, ca forma scurta de invatamant universitar, care a dat zonei de vest a tarii 652 de interpreti profesionali, specialisti in traducere si comunicare.

   

  Crearea colegiului a prilejuit o alta serie de stagii de pregatire specializata pentru cadrele didactice ale catedrei, de data aceasta in domeniile comunicarii si traducerii profesionale. Prin programul TEMPUS, Catedra a fost dotata cu doua laboratorare lingvistice avand 30 de pupitre si sistem audio-video, un laborator de interpretare cu 6 cabine si sistem audio-video, un laborator multimedia cu sistem de prelucrare si multiplicare audio-video, un laborator de informatica cu 12 calculatoare si o biblioteca.

  Din anul 2002, printr-o hotarare de guvern, Colegiul de Comunicare Profesionala si-a schimbat profilul, urmand sa pregateasca functionari superiori pentru administratia publica locala. Noul profil cerea cu necesitate adaptarea planului de invatamant la noile obiective, schimbarea unor discipline si, totodata, a componentei corpului profesoral.


  In toamna anului 2003, catedra si-a extins din nou aria preocuparilor infiintand specializarea Comunicare Sociala si Relatii Publice ca forma lunga de invatamant superior de 4 ani. Deplasarea accentului in pregatirea studentilor asupra comunicarii organizationale si relatiilor publice a insemnat adaptarea catedrei la noi obiective didactice, la domenii noi ale cunoasterii si performantei profesionale.

  Din toamna anului 2004 Catedra s-a transformat in Departamentul de Comunicare si Limbi Straine. Aceasta noua forma de orgnizare administrativa reflecta toate activitatile didactice ale corpului profesoral, care, acum, coordoneaza doua specializari: Comunicare si Relatii publice si Administratie publica, continuand sa predea limbi straine la facultatile Universitatii.


  Anul universitar 2005/2006 a adus cu el reforma curiculara, reflectata direct in durata studiilor si planurile de invatamant. Cele doua specializari ofera programe de studii universitare cu o durata de 3 ani, pregatind licentiati in stiintele comunicarii si stiinte administrative, doua domenii de larga perspectiva profesionala.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Conf. dr. Mirela-Cristina POP
  Prodecan: Asist. dr. Maria-Dana GROSSECK

  CONTACT
  Str. Traian Lalescu Nr. 2a 300223 Timisoara
  Tel.: 0040-256-404011
  Email: secretariat@sc.upt.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate