Facultatea de Stiinte Socio-Umane

Apartine de: Universitatea din Pitesti
Oras Pitesti
Adresa ( Vezi harta) Str. Targul din Vale nr. 1, Pitesti, Arges
Telefon 0248-21.88.04
Fax 0248-21.64.48

Grupul de discutii de la Facultatea de Stiinte Socio-Umane
 
 • Primele activitati specifice institutiei noastre se regasesc la 1 octombrie 1997 cand, in cadrul Facultatii de Stiinte aflata pe str.Gheorghe Doja, Nr.41 (decan, prof.univ.dr.Ion Iorga-Siman, Fizica) s-a infiintat specializarea Istorie - Muzeologie . Initial, cadrele didactice au facut parte din Catedra de Stiinte Economice si Administrative, coordonata de prof.univ.dr.Ion Constantin Dima (Management).

  In 1998 s-au desprins, din Facultatea de Stiinte, specializarile ce vor forma Facultatea de Litere si Istorie, decan devenind prof.univ.dr.Petru Mihai Gorcea (Limba romana). Sef al Catedrei de Istorie-Muzeologie, nou infiintata, a fost ales prof.univ.dr.Stefan Trambaciu (Istorie medievala,director al Muzeului Municipal Campulung Muscel ).

  La 1 octombrie 2000 a inceput sa functioneze, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, cu sediul in str.Gheorghe Doja, Nr.41, (decan, prof.univ.dr.Danut Manu, preot), specializarea Filosofie , consolidandu-se astfel Catedra de Stiinte Socio-Umane al carei sef era conf.univ.dr.Nicolae Barbu (Filosofie). Totodata, la Facultatea de Stiinte Economice si Administrative, aflata pe Bulevardul Republicii, Nr.71-72, a luat fiinta , incepand cu  octombrie 2000, specializarea Jurnalism , formandu-se o Catedra cu acest profil, condusa de lector univ.dr.Sergiu I. Nicolaescu.

  In urma propunerilor  Senatului, avansate de rectorul Universitatii din Pitesti, prof. univ. dr.Gheorghe Barbu (Matematica-Informatica), Guvernul Romaniei, prin Hotararea Nr.410, din 25 aprilie 2002, a decis constituirea, incepand cu 1 octombrie 2002, a Facultatii de Istorie, Filosofie, Jurnalism , ca entitate distincta, avand structurile provenite de la facultatile amintite mai sus. Activitatea didactica a fost organizata in doua catedre: Istorie-Muzeologie (sef de catedra prof.univ.dr.Stefan Trambaciu), respectiv, Stiinte Socio-Umane (sef de catedra lector univ .dr. Geanina Cucu-Ciuhan, Psihologie). Decan al Facultatii de Istorie, Filosofie, Jurnalism a devenit prof.univ.dr.Petre Popa   (Istoriografie si Istorie moderna). In vara anului 2001 a absolvit, la Universitatea din Pitesti, prima serie de la Istorie-Muzeologie (23 de absolventi), sef de promotie, Dinu Sergiu (9.50). Intrucat aceasta specializare nu era inca acreditata, licenta s-a realizat in parteneriat cu Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie a Universitatii din Craiova, presedinte de comisie fiind prof. univ. dr. Ion Patroiu (Istorie moderna). Apoi, in iunie 2002 a finalizat studiile cea de a doua promotie de la acelasi profil (46 de absolventi), sef de promotie, Carjan Marius (10), cand s-a beneficiat de colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie, Jurnalistica a Universitatii " Lucian Blaga " din Sibiu, presedinte de comisie, conf. univ. dr. Lucian Giura (Istorie moderna). La Filosofie si Jurnalism nu a absolvit, pana in 2003, nici o promotie.

  Pentru anul universitar 2002-2003, Facultatea de Istorie, Filosofie, Jurnalism a avut, in continuare, specializarile amintite. Numarul cadrelor didactice a fost  de 45, iar cel al studentilor de peste 800. Cursurile fundamentale au fost si sunt sustinute de importante personalitati: academicienii Gheorghe Vladutescu si Alexandru Boboc, profesorii universitari Dan Horia Mazilu, Ion Tudosescu, Ion Rosca, Gheorghe Secara, Danut Manu (Filosofie-Psihologie), Mihai Coman, Marin Manolescu, Stefan Gaitanaru (Jurnalism), Valeriu- Florin Dobrinescu, Stefan Trambaciu, Petre Popa, Radu Stancu ( Istorie ), de conferentiarii Ioana Porumb, Emilia Ungureanu, Mihaela Pop, Liliana Ezechil, Marian Banica, Carmen Dinescu, Geanina Cucu-Ciuhan ( Filosofie- Psihologie), Sergiu Nicolaescu, Cristina Coman, Marian Petcu, Leonard Mehedinti, Nicolae Oprea, Vasile Traciuc, Horia Moraru Nicolae Tudorel  (Jurnalism), Vasile Novac, Petru Pistol, Ion Stanga, lectorii Liviu Petculescu, Spiridon Cristocea, Gheorghe Nicolescu, Sevastian Tudor, Mihail Gorgoi, Radina Velicu (Istorie-Muzeologie). Exista, totodata, valorosi  asistenti, preparatori.

  Facultatea de Istorie, Filosofie, Jurnalism din Pitesti conlucreaza cu toate institutiile similare din Arges, dezvolta colaborari cu alte facultati din centre universitare romanesti, in mod special cu cele din Bucuresti, Craiova, Targoviste, precum si cu unitati scolare, cultural sociale, redactii sau studiouri locale, editeaza publicatii proprii, organizeaza sesiuni stiintifice, participa la viata Cetatii. Mai multe cadre didactice au  stagii de pregatire in Franta si Olanda, iar unii studentii urmeaza cursuri intensive la Universitatea din Amiens ( Franta ).

  Specializarile din cadrul facultatii au la dispozitie laboratoare moderne, indispensabile desfasurarii unui proces de invatamant modern: Laboratorul de istorie; Laboratorul de psihodiagnostic si psihologie experimentala, dotat cu calculatoare si aparatura specifica; Laboratorul P.A.O.-secretariat de redactie, dotat cu 12 calculatoare, Laboratorul radio, dotat cu mixer, statie amplificare, reportofoane, microfoane, casti, stative, boxe, calculator; Laboratorul T.V., dotat cu camera video, calculator procesare imagine, monitoare; Laborator foto, dotat cu aparate foto digitale, substante chimice, lampi etc.

  Sub conducerea conf. univ. dr. Geanina Cucu-Ciuhan, in facultate functioneaza un Centru de consiliere psihoterapie si testare psihologica. Acesta ofera servicii spacifice atat studentilor universitatii cat si altor categorii de populatie. Tot aici se organizeaza cursul de formare in psihoterapie.

  Incepand cu intiiul an de activitate, 2002-2003, Facultatea de Istorie , Filosofie, Jurnalism a primit un spatiu generos, Etajele III-IV ale Corpului A, integrat noului Campus Universitar construit pe str. Targu din Vale, Nr.1, Pitesti. Institutia noastra dispune aici de patru amfiteatre, cinci sali de seminarii, un laborator de Psihologie si patru birouri pentru Decanat. In aceeasi cladire se gasesc mai multe laboratoare ale Facultatii de Inginerie (Etajul I) , " Alianta France z a" (Etajul I ) si Biblioteca  Universitara (Parter + Etajul II ). Pentru Jurnalism in complexul "Odobescu " se afla laboratoarele P.A.O. ( Secretariat de redactie ), Radio, T.V., Foto. Studentii pot beneficia de cazare si masa in locatiile aflate pe str. Gheorghe Doja si str. Razboieni din Pitesti.

   Conducerea Universitatii din Pitesti, Decanatul, componentii catedrelor sunt preocupati constant de sporirea standardelor calitatii in pregatirea studentilor. Se urmareste ca viitorilor absolventi sa li se creeze oportunitati pentru a lucra in calitate de cadre didactice (daca frecventeaza Modulul pedagogic ), muzeografi, arhivisti,  psihologi, sociologi, reporteri in presa scrisa sau audio-vizuala  etc.

  Anul 2004 a insemnat un moment de cotitura in istoria facultatii. In urma alegerilor organizate au  fost alesi, in functia de Decan - conf. univ dr. Geanina Cucu-Ciuhan, Prodecan - conf. univ. dr. Sergiu Nicolaescu, Secretar stiintific - lect. univ. dr. Gheorghe Nicolescu.

  A fost acreditata,  in urma Ordinului Ministerului Educatiei si Cercetarii, specializarea Istorie - Muzeologie. Ca urmare, in luna iulie 2004 a fost organizat examenul de licenta de catre facultate, fara a se mai apela la comisie din alte centre universitare (59 absolventi, sef de promotie Stefan Marius). De asemenea, la specializarea istorie-muzeologie, acreditata, a fost organizat un curs de Masterat cu tema "Romanii si Romania in context european", care este urmat de catre  27 de cursanti.

  Anul 2004 a marcat si absolvirea facultatii de catre primele promotii la spacializarile jurnalism (67 de absolventi; sef de promotie Radulescu Adina) si Filosofie.

  Tot incepand cu  anul univesitar 2004-2005, a fost infiintata o noua specializare - Relatii Internationale si Studii Europene, care s-a bucurat de un mare aflux de participanti la examenul de admitere . De asemenea prof. univ dr. Stefan Trambaciu, seful catedrei de Istorie -Muzeologie  a primit dreptul de a conduce Doctorat. Cresterea numarului de studenti si de specializari a determinat o serie de masuri organizatorice: catedrele au fost reorganizate, constituindu-se o catedra de Istorie - Muzeologie, una de Psihologie - Sociologie si una de Filosofie - Jurnalism. Sefi ai acestor catedre au fost alesi prof. univ. dr. Stefan Trambaciu, lect. univ. dr. Manuela Ciucurel, lect. univ. dr. Octavian Gruioniu. Corpul profesoral s-a completat cu nume noi.

  In anul universitar 2004-2005, Facultatea de Istorie , Filosofie, Jurnalism are un numar de 1184 de studenti.

  Cresterea numarului de specialitati a determinat Consiliul Stiintific al Facultatii sa propuna schimbarea numelui facultatii in Facultatea de Stiinte Socio-Umaniste, propunere aprobata de catre Senatul Universitatii din Pitesti si care urmeaza sa fie oficializata de catre M.E.C.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Lector univ. dr. Constantin Augustus Barbulescu
  Prodecani:
  Lector univ. dr. Georgiana Popescu, Prodecan - calitatea invatamantului
  Lector univ. dr. Nicoleta Rabn-Motounu, Prodecan - cercetare stiintifica

  CONTACT
  Adresa noastra este: Universitatea din Pitesti, str. Targu  din Vale, Nr.1, Corpul A (Nou ), Etajul IV, Telefon / Fax 0248/213179 sau 0248/218804, interior 216, 217, 218, 219.
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Stiinte Socio-UmaneVezi toti membrii
 

Cauta universitate