Facultatea de Studii Europene

Apartine de: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.53.00
Fax 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Facultatea de Studii Europene
 
 • In ianuarie 1994 Senatul Universitatii "Babes-Bolyai" aproba proiectul de infiintare a Scolii de inalte Studii Europene Comparative (SISEC) , cu statut de facultate.

   

  Trei luni mai tarziu, Comisia Europeana acorda aviz favorabil pentru finantarea acestei institutii academice unice in Romania, prin Programul TEMPUS. in cadrul programului, SISEC, parte a Universitatii "Babes-Bolyai" se va integra intr-un consortiu european alaturi de universitatile din Bruxelles, Strasbourg, Münster, Utrecht, Atena, Milano, Pisa, Bradford si Sussex.

  Inaugurarea oficiala a facultatii a avut loc la 1 octombrie 1994, in prezenta Excelentei Sale, d-na Karen FOGG, Ambasador al Delegatiei Uniunii Europene in Romania. in anul universitar 1994-1995 au fost infiintate, in cadrul facultatii, Catedra de Studii Europene, Biblioteca de Studii Europene si Centrul de Studii Est-Europene .

  In mai 1995, prin Ordin al Ministrului Educatiei Nationale , denumirea institutiei, Scoala de inalte Studii Europene a fost schimbata in Facultatea de Studii Europene .

  Incepand cu anul universitar 1997-1998, raspunzand nevoii crescute de a pregati economisti-manageri performanti, in cadrul Facultatii de Studii Europene a fost infiintata a doua sectie (specializare): Managementul institutiilor europene si, respectiv, Catedra cu acelasi nume. Continuand procesul de diversificare a ofertei de pregatire universitara, Facultatea de Studii Europene a deschis, la Bistrita, Colegiul de Administratie Publica Locala .

  In acelasi an, 1997, ca urmare a extinderii si complexitatii programelor de cercetare, s-au infiintat in structura facultatii doua institute: Institutul de Antropologie Culturala si Institutul pentru Studierea Societatilor Post-Totalitare. S-a constituit apoi Fundatia pentru Studii Europene si o editura proprie.

  In mai 1999, prin Ordin al Ministrului Educatiei Nationale s-a infiintat Institutul de Studii Germane . in acelasi an, Facultatea de Studii Europene a fost selectata si nominalizata ca finalista a concursului european organizat in vederea decernarii Premiului Hannah Arendt .

   

  In anul 2000 a luat fiinta, in cadrul FSE, Centrul de Consultanta pentru Integrarea Europeana a Romaniei . Institutul pentru Studierea Societatilor Post-Totalitare s-a transformat in Institutul de Studii Europene. In acelasi an, s-a infiintat Centrul National de Excelenta in Studii Europene, dedicat Justitiei si Afacerilor Interne (programul European Affairs).

   

  In decembrie 2000, Conferinta Rectorilor Germani a donat Facultatii de Studii Europene o Biblioteca de Studii Germane , cu logistica aferenta.

  Facultatea de Studii Europene asigura programe interdisciplinare de predare si cercetare in domeniul problematicii complexe legate de conceptul Europa. Abordand realitatile continentale din perspectiva politica, economica si juridica, aici sunt pregatiti specialisti capabili sa inteleaga in profunzime si sa ofere solutii practice, concrete si realiste, la problemele pe care le ridica integrarea europeana a Romaniei.

  PREZENTARE
  Facultatea de Studii Europene si-a inceput activitatea sub numele de Scoala de inalte Studii Europene Comparative, incepand cu anul universitar 1993-1994. in mai 1995, denumirea oficiala a institutiei a devenit Facultatea de Studii Europene.

   

  Facultatea de Studii Europene este o structura academica in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Facultatea de Studii Europene acorda diploma de stat pentru licentierea in relatii internationale si studii europene, domeniul relatii internationale, in specializarea managementul institutiilor europene, domeniul management si in studii americane, domeniul stiinte umaniste.

  Planurile de invatamant pentru aceste specializari sunt compatibilizate international, Facultatea de Studii Europene fiind parte a unui consortiu european din care fac parte l'Université Libre de Bruxelles, Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Universita Cattolica del Sacro Cuore Milano, Universita degli Studi di Milano, Utrecht University, Universita degli Studi di Pisa si Sussex European Institute. Sub auspiciile recunoasterii internationale, impreuna cu prestigioasa Westfälische Wilhelms-Universität Münster, facultatea a semnat un acord de dubla diploma , prin care dupa doi ani de studii, studentii pot continua anii urmatori, trei si patru in Germania, obtinand licentierea in stiinte politice (prima specializare) si managementul institutiilor europene, sociologie, drept civil si privat (a doua specializare). in acelasi timp, Universitatea Babes-Bolyai acorda diploma de licentiere, specializarea relatii internationale si studii europene.

   

  Oferta Facultatii de Studii Europene cuprinde alaturi de licentiere o paleta larga de specializari de masterat: Studii Europene Comparate , Antropologie si Studii Multiculturale, Studii Germane, Studii Americane, Munca si Resurse Umane, Management Performant, Management Cultural , Afaceri Europene si Management de Programe . Masteratul de studii europene comparate este realizat in baza unui acord sub forma unei scoli doctorale de 3 ani realizata impreuna cu Université Marne-la-Vallée . De asemenea este important de subliniat suportul academic si logistic al universitatilor americane pentru masteratele de studii americane si antropologie culturala, cat si pentru masteratul de relatii de munca. in aceeasi abordare internationala este structurat masteratul de studii germane, sprijinit de unversitati de prestigiu din Germania. Masteratele sunt intarite de institutii de cercetare - centre de excelenta in plan national: Institutul de Studii Europene, Institutul de Antropologie Culturala si Institutul de Studii Germane.

   

  Masteratul Munca si resurse umane se constituie intr-o abordare interdisciplinara noua focalizata pe studii de economie, administrarea afacerilor, managementul institutiilor si drept, fiind primul de acest gen disponibil pe piata clujeana a muncii. Acest program are material suportiv academic, curricular si logistic in partea partenerului facultatii noastre Michigan State University (School of Labor and Industrial Relations), Florida International University (Center of Labour Studies), Solidarity Center Romania -Centrul de resurse pentru sindicate Cluj.

   

  Masteratul de Management Performant, realizat in colaborare cu Institutul Pitagora din Brescia-Italia, are ca obiectiv formarea de manageri pentru firmele de pe piata romaneasca. Sunt invitati sa sustina cursuri specialisti italieni din diverse domenii si se efectueaza un stagiu de pregatire pratica in firme romano- italiane cu activitate in Romania.

   

  Masteratul de Afaceri Europene si Management de Programe urmareste formarea si dezvoltarea de deprinderi si competente specifice in afaceri europene, in proiecte in parteneriate public/privat, interegionale/europene, ca si de generare de solutii adecvate in implementarea de proiecte.

   

  Juriul international pentru acordarea premiului Hannah Arendt a selectat Facultatea de Studii Europene drept finalista pentru anul 1998.

   

  Consiliul Europei a organizat la Facultatea de Studii Europene (noiembrie 2000), in contextul Pactului de Stabilitate si cu sprijinul Conferintei Rectorilor Germani, o conferinta dedicata studiilor europene, care a initiat institutionalizarea acestui domeniu nou al vietii academice si de cercetare in spatiul Europei Centrale si de Est prin organizarea, in prima faza, a unei retele de studii europene si dezvoltarea unei baze de date pentru invatamantul superior si structurile institutionale nationale si regionale.

   

  In anul 2000 a luat fiinta, in cadrul Facultatii de Studii Europene, Centrul de Consultanta pentru Integrarea Europeana a Romaniei.

   

  In anul universitar 2000-2001 se pun bazele Studiilor multiculturale sub indrumarea profesorului Ladislau Gyémánt, printr-un program postuniversitar, de un an, care s-a contopit apoi, din 2001/2002, cu programul de Antropologie culturala si etnologie europeana, transformandu-se in Masteratul de Antropologie si Studii Multiculturale.

   

  In anul 2001 a fost acreditata specializarea de baza in profilul politologiei Relatii internationale si studii europene, iar in 2004 - specializarea Managementul Institutiilor Europene - domeniul management. Noua specializare de Studii Americane, propusa in 2004, a fost recent autorizata.

   

  Programele de invatamant, la nivel de licenta si masterat, sunt orientate prevalent spre formarea viitorilor specialisti in studii europene, relatii internationale, studii germane, studii americane, multiculturale si a relatiilor de munca. Ei trebuie sa stapaneascva tehnicile si strategiile abordarilor transdisciplinare, atat din punct de vedere teoretic, cat si metodologic, in practicile empirice de teren, in incercarile de intelegere a fenomenelor.


  Curriculum-ul academic al celor doua specializari la nivel licenta si al masteratelor (Studii europene comparate, Antropologie si studii multiculturale, Studii germane, Studii americane, Munca si resurse umane, Management performant, Gen, diferente si inegalitati) este conceput si specificat in conformitate cu prevederile Cartei Universitatii, cu standardele europene stipulate prin programele TEMPUS si SOCRATES, dar si cu reglementarile Ministerului Educatiei si Cercetarii.

   

  Facultatea de Studii Europene ofera expertize si evaluari nationale si regionale din perspectiva programelor de integrare europeana, asistenta si management pentru programe europene fiind, in fapt, si o interfata calificata prin care mediul academic se racordeaza la realitatile societatii romanesti aflate intr-un proces dinamic de tranzitie si integrare in structurile euro-atlantice.

  BAZA MATERIALA
  Biblioteca de Studii Europene, Biblioteca de Studii Americane si Biblioteca de Studii Germane
  Biblioteca de Studii Europene s-a infiintat in 1994 si dispune de 9.000 de volume; ofera celor interesati informatii recente in domeniile: economie, stiinte politice, drept, integrare europeana etc.
  Biblioteca de Studii Europene Biblioteca de Studii Americane

   

  Biblioteca de Studii Americane "John Fitzgerald Kennedy" s-a infiintat in 1991. Reprezinta o valoare in sine, in cadrul studiilor americane. Biblioteca are 6.200 de carti si periodice specializate in domeniul literaturii, istoriei, dreptului, stiintelor politice, economiei, filosofiei americane, precum si enciclopedii si dictionare.

  Biblioteca de Studii Germane a fost donata de catre Conferinta Rectorilor Germani si dispune de circa 4000 lucrari (in domeniile economie, drept, stiinte politice), dictionare, enciclopedii, lucrari fundamentale, carti pe suport electronic si o mini-retea de calculatoare. Detalii suplimentare despre biblioteci


  Biblioteca de Studii Germane - sala1 Biblioteca de Studii Germane - sala2

   

  Reteaua de calculatoare
  Facultatea de Studii Europene dispune de 2 retele de calculatoare cu 81 de statii de lucru si 4 servere, 14 imprimante si 2 scannere color. Retelele sunt conectate la reteaua academica din Cluj-Napoca si la ROmanian EDUcational NETwork (ROEDUNET), la Internet. Reteaua este folosita si in activitatea din biblioteca. Echipamentele info constituie suportul pentru modulul/pachetul de discipline de informatica din procesul de invatamânt zi si distanta. Studentii au acces in trei laboratoare didactice (Web Coned Lab -1 server si 6 calculatoare cu acces exclusiv pentru masteranzi si doctoranzi ; Alcide Gasperi - 15 calculatoare ; laboratorul Colectivului de Informatica - 20 calculatoare) si pot utiliza o imprimanta de mare capacitate.
   

  Laboratorul Colectivului de Informatica Laboratorul Alcide de Gasperi Laboratorul Web Coned Lab
  Sali de curs si laboratoare
  Facultatea dispune de sali de curs, seminarii si laboratoare echipate la standarde europene; editura si tipografie proprie, microbus cu 20 de locuri pentru aplicatii de studii in UE. Detalii suplimentare despre salile de curs

  CONDUCEREA FACULTATII
  Profesor dr. Paun Nicolae (Decan)
  Profesor dr. Jucan Marius (Prodecan)
  Profesor dr. Pecican Ovidiu (Prodecan)
  Conferentiar dr. Tirau Liviu (Prodecan)

  ADRESA
  Str. E. de Martonne 1, RO-400090, Cluj-Napoca
  Tel: 0264-593770,
  0264-405300/5931, 5348


 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Studii EuropeneVezi toti membrii
 

Cauta universitate