Facultatea de Teologie

Apartine de: Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman
Oras Roman
Adresa Str. Stefan cel Mare nr. 268 B, Roman, Neamt
Telefon 0233-74.39.55

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie
 
 • Institutul monahal numit Ordinul Fratilor Minori Conventuali activeaza in slujba credinciosilor catolici din Moldova cu incepere din veacul al XIII lea, prin preotii misionari veniti in cea mai mare parte din Italia si stabiliti in localitati unde se aflau credinciosi catolici de origine etnica romana sau straini veniti ca meseriasi, la chemarea domnitorilor locului. Misionarii invatau limba romana si acordau asistenta spirituala localnicilor de confesiune catolica, aflati in diferite sate si orase din Moldova. Cum era si firesc, ei si au pus problema formarii unui cler catolic indigen, dar imprejurarile de natura economica, sociala, politica nu au fost favorabile. Ca o expresie a acestor eforturi este si un Catehism tiparit in limba romana cu litere latine, in anul 1676 de catre misionarul italian Vitto Pilluzio la Venetia.

  Numai dupa Unirea Principatelor si infaptuirea Romaniei moderne a devenit posibila formarea, in anul 1895, a unei structuri locale, autonome, care sa coordoneze activitatea fratilor franciscani conventuali din Moldova; astfel a luat fiinta Provincia Franciscana din Moldova, cu titlul oficial de Ordinul Fratilor Minori Conventuali - Provincia „Sfantul Iosif” din Romania, inscrisa in registrul persoanelor juridice a ordinelor religioase din tara, conform art. 36 din legea cultelor (cf. Ministerul Instructiei, Educatiei Cultelor si Artelor - Directia cultelor nr. 26329/1941).

  Conducerea Provinciei si a pus problema formarii clerului franciscan indigen si in anul 1897, s a deschis „Seminarul Franciscan”, ulterior cu sediul propriu in localitatea Halaucesti. Erau admisi tineri catolici care absolvisera cursul primar; predarea se facea numai in limba romana si se urma programa analitica a liceului de stat, fara insa a avea dreptul de publicitate. In anul 1936, cu adresa nr. 192182 din 22 septembrie, Ministerul invatamantului a aprobat „Gimnaziul Franciscan”, in care vor invata si seminaristii - ca Gimnaziu Confesional Particular - cu drept de publicitate.

  Dupa cum am precizat, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea s-au infiintat, in cadrul Provinciei „Sfantul Iosif” a Ordinului Fratilor Minori Conventuali din Romania, institutii de invatamant, care au veneau ca scop formarea tinerilor candidati pentru a deveni frati si preoti franciscani. De la primele forme de invatamant, cum ar fi Seminarul Franciscan si Gimnaziul Franciscan din Halaucesti, s-a ajuns pana la infiintarea, in anul 1923 a unei Academii, intitulata „Sfantul Bonaventura”, care se ocupa cu formarea tinerilor frati, in  vederea admiterii la ordinele sacre (diaconat, preotie). Acest asezamant de spiritualitate si cultura a luat un contur mai pronuntat dupa semnarea Concordatului incheiat de guvernul Romaniei cu Sfantul Scaun Apostolic in anul 1929.

  In cadrul Academiei „Sfantul Bonaventura” functionau doua sectii: sectia Filosofie, cu o durata de doi ani, se preda filosofia scolastica (ontologie, cosmologie, logica, psihologia rationala, teodiceea), istoria filosofiei, la care se adauga studiul limbilor (romana, latina, greaca, italiana si franceza), muzica si arta sacra si sectia Teologie avea o durata de patru ani, cu programul universitatilor catolice din Italia: teologie dogmatica, morala, pastorala, studii biblice sociale, catehetica. in anul 1948 Academia „Sfantul Boanventura” a fost inchisa de catre autoritatile timpului.

  La 20 august 1991, Academia Teologica „Sfantul Bonaventura” a fost reinfiintata sub denumirea de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman pe baza circularei nr. 50 din 15 iulie 1991, emisa de parintele provincial Iosif Sabau, in urma decretului diecezan nr. 1026 din 20 august 1991, emis de Excelenta Sa Petru Gherghel, Episcop de Iasi, a H.G. nr. 92 din 1992, avand in componenta trei facultati: Facultatea de Teologie Pastorala, Facultatea de Asistenta Sociala si Facultatea de Teologie-Litere. in urma demersurilor facute in anul 2000, Facultatea de Teologie Pastorala a obtinut aprobarea de functionare provizorie in conformitate cu decizia CENAA nr. 1538 din 6 iulie 2000 si a H.G. 1215 si publicata in Monitorul Oficial nr. 639 din 7 decembrie 2000. De asemenea, Institutul este afiliat la Facultatea Pontificala „Sfantul Bonaventura” in baza solicitarii noastre, Congregatio „De institutione catholica” (De seminariis atque studiorum institutis), prin adresa nr. 971/95/2 din 17 iulie 1995, ne a aprobat afilierea (ad quinquenium experimenti gratia) cu dreptul de a acorda gradul de bacalaureat in Sfanta Teologie celor care urmeaza cursurile la Facultatea de teologie Pastorala si se conformeaza astfel can. 250 CDC. Contactul de afiliere cu aceasta Facultate pontificala s-a reinnoit in luna noiembrie a anului 2002 si in luna decembrie a anului 2008.

  Misiunea Facultatii de Teologie Pastorala este aceea de a forma persoane bine pregatite din punct de vedere teologic si laic, capabile sa interpreteze in spirit crestin realitatea contemporana, indeosebi cea romaneasca si sa contribuie prin activitatea lor la educatia poporului lui Dumnezeu in spiritul valorilor religioase si umane autentice. Facultatea pregateste studenti pentru a deveni viitorii preoti ai Bisericii si ai Diecezei noastre. Se are in vedere si educarea unor intelectuali inzestrati cu o credinta matura si deschisi la dialogul interreligios si ecumenic atat de necesar in societatea noastra.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Pr. prof. univ. dr. Maximilian PAL
  Secretar stiintific: Pr. lect. univ. dr. Eugen RACHITEANU

  CONTACT
  Str. Stefan cel Mare nr. 268/B,
  611040 - Roman, jud. Neamt
  Tel./Fax: (+40-233)-208369
  E-mail: secretariat.teologie@yahoo.com

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate