Facultatea de Teologie Greco-Catolica

Apartine de: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.53.00
Fax 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica
 
 • A studia teologia inseamna sa inveti sa te orientezi intr-un univers pluralist in raport cu Dumnezeu si cu semenii. Acest lucru nu inseamna numai a-ti insusi fundamentele crestine ale societatii si culturii noastre, ci si a asimila valorile general umane in lumea actuala.

  Ceea ce noi propunem este studiul teologiei intr-un cadru academic de inalta tinuta stiintifica si intr-un climat multicultural si pluriconfesional, care este cel al Universitatii clujene.


  In acest cadru, scopul nostru este sa formam o elita, atat din punct de vedere intelectual, cat si spiritual, in serviciul Bisericii si al societatii.

  Scolile teologice greco-catolice au constituit in istoria invatamantului romanesc un model de educatie moderna, pe care intentionam sa il reluam azi in forme noi. Pastrand traditia, pornim acum intr-un context nou, iesind din cadrele unui confesionalism strict si inscriindu-ne in marea traditie a invatamantului teologic universitar european.

  Facultatea noastra tinde sa imbine identitatea catolica pe care o declara manifest, conectata la valorile civilizatiei europene, cu traditia ecleziastica bizantina ca expresie a spiritualitatii romanesti.

  In spiritul traditiei academice, dorim sa realizam o deschidere a teologiei inspre stiintele umane, intr-un cadru dominat de rigoare academica.

  Facultatea constituie o parte integranta a Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica), in legatura permanenta cu ierarhia si respectand dorintele acesteia.

  Consideram ca teologia trebuie sa fie rodul unei libere munci de cercetare, mai degraba decat o expresie a unor interese institutionale dogmatice sau autoritare. Credem ca in acest mod putem face din teologie o stiinta vie, dincolo de repetarea lipsita de sens a unor idei preluate din traditie.

  Credem ca menirea teologiei universitare este cea a unei gandiri responsabile fata de viata Bisericii, care sa abordeze in spirit critic traditia primita. Ea trebuie sa fie, intr-o maniera constructiva, un model de gandire critica fata de institutia pe care o serveste si pe care o promoveaza.

  Intentionam sa cream un discurs teologic universitar de inalta tinuta, care sa se verifice:
  - prin originalitatea mesajului crestin
  - prin fidelitatea fata de Revelatie si Traditie
  - prin rigoare logica si epistemologica in raport cu stiintele umane
  - prin relevanta lui sociala si culturala in raport cu lumea actuala

  In raport cu studentii nostri intentionam:
  - sa-i eliberam de prejudecatile pe care le pot avea in ce priveste lectura Bibliei, raportarea la  Dumnezeu, etica crestina
  - sa-i determinam sa caute intelegerea si nu confortul intelectual, chestionarea si nu siguranta

  Incercam in acelasi timp sa asiguram studentilor nostri si un climat de dezvoltare spirituala prin asimilarea traditiei bizantine si a invataturii Bisericii Catolice.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: PS dr. Virgil Bercea     
  Prodecan: Conf. dr. Alin Tat     

  CONTACT
  Strada Motilor nr. 26
  RO400001 Cluj Napoca
  Telefon secretariat: +40 0264 599579
  Fax secretariat: +40 0264 590714
  Adresa E-mail: gct@gct.ubbcluj.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Teologie Greco-CatolicaVezi toti membrii
 

Cauta universitate