Facultatea de Teologie Ortodoxa

Apartine de: Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba-Iulia
Oras Alba Iulia
Adresa ( Vezi harta) Str. N. Iorga nr.11 - 13, cod 510009, Alba Iulia, cod 510009
Telefon 004-0258-806130
Fax 004-0258-812630

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa
 
 • Alba Iulia, cetate bimilenara, a cunoscut in istorie momente de maxima afirmare in context international, national si socio-cultural, dar si perioade de eclipsa si declin. Astfel, daca au existat timpuri in care era capitala Transilvaniei (1541-1717), au existat si perioade in care constituia un punct sters pe harta Ardealului strabun. Sub aspect cultural este de referinta „momentul 1648”, de maxima afirmare si performanta intelectuala in cultura romaneasca, cand a avut loc aici tiparirea Noului Testament de la Balgrad, moment de care este legat numele marelui Mitropolit Simion Stefan.

  Dupa Revolutia din 1989, dornic sa fortifice pulsul si respiratia stiintifica si academica din municipiul albaiulian, Inaltpreasfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscopul locului, a militat pentru crearea institutiilor abilitate in promovarea culturii si stiintei. Astfel, el (du dubla specializare universitara, fiind licentiat atat in inginerie, cat si in teologie), s-a numarat printre ctitorii Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

  Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia a luat deci fiinta in anul 1990, initiativa infiintarii fiind posibila gratie prabusirii in anul 1989 a regimului totalitarist-ateu din Romania. Ea este co-fondatoare a Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu Facultatea de Istorie (teologia si istoria constituind primele specializari universitare de la Alba Iulia), fapt posibil pentru ca existau inca dinainte de 1989 la Alba Iulia doua institutii capabile sa tuteleze initiativele coagularii unor nuclee universitare de reflectie si actiune academica, cu un potential uman deja inchegat: Episcopia de Alba Iulia si Muzeul National al
  Unirii.


  Specializari
  In cadrul Facultatii de Teologie a existat la inceput doar specializarea Teologie-Asistenta Sociala (1991), iar ulterior s-au adaugat acesteia specializarile Teologie Pastorala (1995), Teologie-Litere Engleza (1996), Teologie-Litere Romana (2003) si Teologie-Istorie (2003).

  Dupa reforma invatamantului universitar (si restrangerea numarului specializarilor universitare conform exigentelor Declaratiei de la Bologna) initiata in 2005, cele cinci sectii de la Alba Iulia s-au convertit in trei: Teologie Pastorala (pentru pregatirea slujitorilor altarelor), Teologie Didactica (pentru pregatirea profesorilor din invatamantul de stat) si Teologie Sociala (pentru pregatirea asistentilor sociali din institutiile de asistenta sociala ale Bisericii si Statului). Dupa aproximativ un deceniu de la infiintare, Facultatea a fost abilitata de Ministerul Invatamantului sa organizeze si studii de masterat. Numarul studentilor de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia s-a mentinut relativ constant la aproximativ 500.
  Intre profesorii disciplinelor teologice figureaza un numar de 20 cadre didactice, dintre care 15 titulare.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Pr. Prof.univ.dr. Emil Jurcan
  E-mail: emiljurcan@yahoo.com
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Teologie OrtodoxaVezi toti membrii
 

Cauta universitate