Facultatea de Teologie Ortodoxa

Apartine de: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.53.00
Fax 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa
 
 • Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca isi are inceputurile in anul 1924, prin infiintarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de catre episcopul Nicolae Ivan (1921-1936). Episcopul Nicolae a facut in anul 1923 demersurile necesare pe langa autoritatile de Stat, pentru infiintarea unei Facultati de Teologie in cadrul Universitatii din Cluj-Napoca, alaturi de cele patru facultati ale Universitatii clujene de atunci.


  Consiliul de Ministrii a aprobat infiintarea unui Institut teologic la Cluj, dupa modelul academiilor teologice ortodoxe din Transilvania si Banat, de la Sibiu, Arad, Oradea si Caransebes.


  Institutul si-a deschis oficial cursurile la 1 octombrie 1924. Inaugurarea festiva a avut loc la 6 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Nicolae, patronul Institutului, in prezenta episcopului-ctitor Nicolae Ivan, a Ministrului   Cultelor, a cadrelor didactice , a consilierilor eparhiali si a numeroaselor personalitati laice si de stat ale vremii.


  in primul an universitar 1924-1925 noul Institut Teologic de la Cluj a inceput cu trei ani de studii cu studenti veniti de la celelalte Academii teologice existente in Transilvania. incepand cu cel de-al doilea an universitar durata cursurilor a fost ridicata la patru ani de studii iar Institutul a fost organizat ca Academie teologica cu intentia marturisita ca la timpul potrivit sa fie transformata in   Facultate de teologie si incorporata in Universitate.


  Academia Teologica din Cluj a functionat din anul 1925 pana in anul 1948. Potrivit regulamentului Academiei aceasta era organizata dupa modelul Facultatii de Teologie din Bucuresti si a Academiei "Andreiene" din Sibiu.


  Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, invatamantul religios a fost separat de invatamantul de stat si a fost redus la necesitatile stricte de pregatire a slujitorilor cultelor religioase. Decretele de stat din acea perioada au pus Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in situatia de a emite un regulament ce prevedea existenta numai a trei Institute Teologice de grad universitar, la Bucuresti, Sibiu si Cluj. Inaugurarea Institutului de la Cluj a avut loc in data de 5 decembrie 1948 cu participarea episcopului Nicolae Colan si a altor personalitati ale vremii.


  Desi regimul comunist instaurat in Romania era ostil invatamantului religios, pentru invatamantul teologic clujean se anuntau sperante. Localului construit Academiei Teologice in 1939 in gradina Centrului eparhial i s-a adaugat un nou pavilion, inaugurat in 1950.


  Dupa ce timp de 28 de ani invatamantul teologic superior din Cluj a adus mari servicii Bisericii Ortodoxe si romanilor din Transilvania de nord, activitatea Institutului Teologic Universitar din Cluj a fost intrerupta brusc prin desfiintarea sa de regimul ateu comunist in iunie 1952, in locul lui ramanand sa functioneze in continuare scoala de cantareti bisericesti si Seminarul Teologic.


  invatamantul teologic din Cluj a fost reprezentat de profesori si teologi de seama, dintre care amintim pe Pr.Prof.Dr. Andrei Buzdug, Diacon Prof.Dr. Orest Bucevschi, Pr.Prof.Dr. Liviu Galaction Munteanu, Pr.Prof. Ioan Pasca, Pr.Prof.Dr. Gheorghe Stanescu, Pr.Prof.Dr. Isidor Todoran, Episcopul Nicolae Colan, Diacon Prof.Dr. Ioan Zagrean.


  Revolutia din decembrie 1989 a creat un cadru social-cultural liber si favorabil repunerii in drepturile lor a multor valori culturale, religioase si nationale. in acest context, un grup de profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (Pr.Prof.Dr. Alexandru Moraru, Pr.Prof.Dr. Valer Bel, Pr.Prof.Dr. Vasile Stanciu,  Pr.Prof.Dr. Stelian Tofana) au inaintat in ianuarie 1990 Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului un memoriu prin care cereau reinfiintarea Institutului Teologic Universitar din Cluj-Napoca. Centrul eparhial Cluj a aprobat acest memoriu si l-a inaintat Patriarhiei Romane, solicitand reinfiintarea Institutului. Institutul Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca a fost reinfiintat in data de 1 iulie 1990.


  Potrivit protocoalelor incheiate intre Ministerul invatamantului si Patriarhia Romana si in urma aprobarii data de Senatul Universitatii "Babes-Bolyai", incepand din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj este integrat in Universitatea "Babes-Bolyai" primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca.


  Conducerea (Institutului Teologic), respectiv a Facultatii de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca a fost incredintata:
  - in perioada 1990-1992, Pr.Prof.Dr. Alexandru Moraru in calitate de Rector si Pr. Prof. Dr. Ioan Vasile Leb in calitate de Prorector si sef de Catedra,
  - in perioada 1992-1996, Pr.Prof.Dr. Alexandru Moraru in calitate de Decan si Pr. Prof. Dr. Ioan Vasile Leb in calitate de Prodecan si sef de Catedra,
  - in perioada 1996-2000, Pr. Prof. Dr. Ioan Ica sen. -Decan si sef de Catedra, Pr. Prof. Dr. Valer Bel- Prodecan, Pr. Prof. Dr. Ioan Chirila - Cancelar,
  - in perioada 2000-2004, Pr. Prof. Dr. Ioan Vasile Leb- Decan, Pr. Prof. Dr. Valer Bel- Prodecan, Pr. Prof. Dr. Ioan Chirila- Cancelar si Arhid. Conf. Dr. Ioan Ica jr.-sef de Catedra.
   - in perioada 2004-2008, Pr. Prof. Dr. Ioan Chirila - Decan, Pr. Prof. Dr. Valer Bel- Cancelar, Pr. Prof. Dr. Ioan Vasile Leb - sef de Catedra
  - in perioada 2008-azi, Pr. Prof. Dr. Ioan Chirila - Decan, Pr. Prof. Dr. Valer Bel- Prodecan, Pr. Prof. Dr. Alexandru Moraru- sef de Catedra si Pr. Lect. Dr. stefan Iloaie - Cancelar  
   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Preot profesor universitar doctor  Vasile Stanciu
  Prodecan: Preot lector universitar doctor Cristian Sonea
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Teologie OrtodoxaVezi toti membrii
 

Cauta universitate