Facultatea de Teologie Ortodoxa

Apartine de: Universitatea din Craiova
Oras Craiova
Adresa ( Vezi harta) Str. A. I. Cuza, Nr.13, Craiova, Romania, Cod Postal: 200585
Telefon +40 251 41.43.98
Fax +40 251 41.16.88

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa
 
 • Prima propunere de infiintare a Facultatii de Teologie, facuta public, a venit din partea prof.univ.dr ing. Mircea Ivanescu, Rectorul Universitatii din Craiova, care a participat, ca invitat, la Sedinta Adunarii Arhiepiscopiei Craiovei, din ziua de 4 noiembrie 1990, si care, in discursul sau, a propus infiintarea acestei facultati in cadrul centrului universitar din Craiova.

  In Sedinta din 26 februarie 1991, Sinodul permanent al B.O.R. a aprobat infiintarea unor facultati de teologie cu profil multiplu (cu mai multe specializari), incepand cu anul universitar 1992-1993, la Oradea, Arad, Craiova si Pitesti. Mitropolia Olteniei a solicitat, la randul ei, Universitatii din Craiova, pe 5 decembrie 1991, infiintarea unei facultati de teologie.

  Senatul Universitatii, in Sedinta din 9 decembrie 1991, a aprobat infiintarea Facultatii de Teologie si includerea acesteia in structura academica a institutiei noastre. A urmat procedura de recunoastere a Facultatii de catre Ministerul Educatiei, dupa ce, in prealabil, Sf. Sinod a aprobat infiintarea Facultatii de Teologie din Craiova.

  Astfel, Facultatea de Teologie a luat fiinta, incepand cu 1 octombrie 1992, in urma Protocolului dintre Ministerul Invatamantului si Stiintei si Patriarhia Ortodoxa Romana (nr.9870/30.05.1991) prin Ordinul Ministrului Invatamantului si Stiintei nr.918/ 30.01.1992, aflandu-se sub dubla jurisdictie, cea a Mitropoliei Olteniei si a Universitatii din Craiova.

  Incepand cu anul universitar 1992-1993, Facultatea de Teologie a inceput sa functioneze cu doua specializari: Teologie ortodoxa pastorala si Teologie ortodoxa-Litere. In anul universitar 1994-1995, ia fiinta specializarea Teologie ortodoxa - Asistenta sociala. In momentul de fata, Facultatea de Teologie are statut de institutie de invatamant superior de stat acreditata sa functioneze in cadrul Universitatii din Craiova.

  Incepand cu anul universitar 2005-2006, invatamantul superior romanesc se afiliaza prevederilor Declaratiei de la Bologna. Ca urmare, invatamantul superior teologic ortodox se inscrie in spiritul si litera prevederilor H.G.nr.88/2005, precum si ale Ord.M.Ed.C. nr.3235/2005, care pune in aplicare masurile cuprinse in cel de-al doilea capitol din Legea nr.288/2004, capitol referitor la organizarea ciclului de studii de licenta incepand cu anul universitar 2005-2006.

  Unul dintre principiile promovate de Legea nr.288/2004 centreaza invatamantul pe student, dandu-i acestuia posibilitatea unei iesiri inca de timpuriu pe piata muncii cu o diploma de licenta recunoscuta pe baza cunostintelor si competentelor acumulate de absolvent in primii trei ani de studiu, dar si sansa continuarii studiilor universitare printr-o oferta diversificata de inalta specializare in cadrul programelor de masterat cu o durata de doi ani.

  Astfel, formula adoptata dupa modelul european de organizare a studiilor de licenta si masterat de 3+2 ani faciliteaza adaptarea ofertei de programe de licenta si masterat la cerintele si posibilitatile de plasament pe piata muncii.
  Ca urmare a acestei reorganizari a sistemului de invatamant superior romanesc, Facultatea de Teologie are formatul actual de 3+2 ani pentru toate cele 3 (trei) specializari de licenta acreditate de catre Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, precum si pentru specializarile de master care urmeaza sa fie autorizate sa functioneze de catre aceeasi autoritate nationala.

  Structura Facultatii de Teologie pe domenii si specializari de licenta este urmatoarea:
  I. Domeniul fundamental: TEOLOGIE
  II. Domeniul de studii universitare de licenta: TEOLOGIE ORTODOXA
  III. Specializarile de licenta:
  • Teologie Pastorala
  • Teologie Didactica
  • Teologie Sociala
  IV. Numar de credite de studiu: 180

  Prin intermediul acestor specializari, institutia noastra de invatamant superior teologic pregateste personal pentru diverse categorii de profesii exercitate pe intreg cuprinsul Mitropoliei Olteniei, care este alcatuita din Arhiepiscopia Craiovei, Episcopia Ramnicului si Episcopia Severinului si Strehaei, care au in componenta judetele: Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea si Olt, astfel:
  • personal clerical pentru parohiile din cuprinsul Mitropoliei Olteniei;
  • personal didactic de specialitate in vederea predarii religiei in invatamantul preuniversitar;
  • personal didactic in vederea predarii disciplinelor religioase la seminarii liceale ortodoxe;
  • completarea pregatirii teologice pentru personalul monahal;
  • pregatirea de asistenti sociali, avand in vedere ca exista inca o lipsa de profesionisti in acest domeniu;
  • ghizi si supraveghetori de muzeu sau custode de sala pentru manastiri, biserici, muzee si colectii de arta bisericeasca, prin insusirea de cunostinte teologice corespunzatoare si a unei limbi straine, necesare in relatiile cu vizitatorii straini.
  • perfectionarea clerului existent in prezent cu studii medii;

  In cadrul Facultatii de Teologie studiaza, in anul universitar 2004-2005, un numar de 654 de studenti la formele de invatamant ZI si F.F., studenti bursieri ai statului roman (R.Moldova si Bulgaria) si cursanti ai ciclului de studii aprofundate.

  Facultatea de Teologie beneficiaza de un numar de 24 de cadre didactice titulare (4 profesori, 6 conferentiari, 6 lectori, 7 asistenti si 1 preparator), dintre care 16 detin titlul de doctor in stiinte. Aproximativ 50% din cadrele didactice titulare ale facultatii au beneficiat sau beneficiaza de burse de studii in Germania, Franta, Elvetia, Israel, Grecia, Italia, Rusia, U.S.A. etc.


  Spatiul in care functioneaza Facultatea de Teologie este cel pus la dispozitie de catre Universitate in corpul sau central din str."Al.I.Cuza", nr.13.

  Facultatea de Teologie dispune de un Paraclis, Biserica "Maica Domnului - Dudu" din Craiova, unde studenaatii efectueaza practica liturgica si participa la sfintele slujbe din duminici si sarbatori. Studentii beneficiaza de baza materiala pusa la dispozitie de Universitate prin camine, cantine, baze sportive si de agrement (Casa Studentilor, Gradina Botanica etc.) sali de conferinte, precum si de alocarea de spatii la postul universitar local de televiziune "TeleUniversitatea". Facultatea de Teologie beneficiaza de o biblioteca proprie care cuprinde un numar de aprox. 40.000 de volume romanesti si straine.

  In vederea asigurarii procesului de invatamant, necesarul de cadre didactice este acoperit atat cu cadre didactice titulare cat si asociate sau prin cumul. Facultatea de Teologie este afiliata la programe de studii pe perioada determinata in strainatate (Socrates, Leonardo da Vinci, Agence Universitaire de la Francophonie etc.), propune Universitatii acordarea de titluri academice (Doctor Honoris Causa, profesor emerit etc.) unor personalitati marcante ale lumii crestine, atat nationale, cat si mondiale si participa la toate manifestarile organizate de Universitate in colaborare cu Mitropolia Olteniei.

  Avand in vedere profilul cu totul deosebit al unei Facultati de Teologie Ortodoxa, consideram ca obiectivul prioritar al acesteia trebuie sa se regaseasca insa in capacitarea pe toate planurile a tinerilor si mai varstnicilor sai studenti, in vederea constientizarii necesitatii obtinerii unei calitati cu adevarat superioare la finalizarea studiilor acestora. Aceasta nevoie absoluta de calitate in pregatirea studentilor si in perfectionarea continua a absolventilor unei Facultati de Teologie Ortodoxa rezida tocmai in unicitatea domeniului de activitate al intregii Biserici Ortodoxe Romane, a carei actiune se focalizeaza pe propovaduirea iubirii celui de aproape si celui de departe si pe transpunerea in fapt a acesteia prin realizarea actului filantropic, principiu pe care se centreaza de fapt intreaga doctrina crestin-ortodoxa.

  CONDUCEREA FACULTATII
  DECAN: IPS Acad.Prof.univ.dr IRINEU POPA
  DIRECTOR: Pr.Lect.univ.dr Adrian IVAN
  Secretar-sef: Daniela COLAC

  ADRESA
  str. A.I.Cuza, nr.13; tel.: 0251.41.44.68

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate