Facultatea de Teologie Ortodoxa

Apartine de: Universitatea Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Bdul M. Kogalniceanu nr. 36-46 sector 5; Cod postal 050107, Bucuresti
Telefon 040 21 307 73 00; 040 21 315 71 87
Fax 040 21 313 17 60

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa
 
 • Dupa unirea Principatelor, s-a simtit nevoia infiintarii unei Facultati de Teologie Ortodoxa. Repetatele incercari ale unor Ierarhi si ale Sinodului General al Bisericii Ortodoxe Romane au dus in cele din urma la deschiderea oficiala a acestei Facultati, la 12 noiembrie 1881.

  Abia in anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucuresti, publicata in Monitorul Oficial, nr. 74, marti 3/15 iulie 1890, recunostea infiintarea acestei Facultati. Textul legii era urmatorul:

  "Articol unic. Pe langa cele patru Facultati, prevazute prin art. 249 din Legea Instructiunii Publice, se recunoase ca facand parte din Universitatea din Bucuresti si Facultatea de Teologie, avand aceleasi drepturi si prerogative ca si celelalte facultati si supusa la aceleasi indatoriri."

  O alta etapa in istoria acestui for de cultura a fost cauzata de noua situatie politica, care a schimbat cadrul juridic. Decretul nr. 177 pentru regimul general al cultelor religioase, publicat in Monitorul Oficial, nr. 178 din 4 august 1948, in art. 54 prevede ca: "Facultatea de Teologie din Bucuresti se transforma in Institut Teologic de grad Universitar, iar personalul didactic si administrativ, impreuna cu prevederile bugetare respective, trec de la invatamantul public la Ministerul Cultelor."

  Deschiderea oficiala a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ianuarie 1949. A primit mai intai ca sediu cladirea fostului Seminar Central iar, apoi, in octombrie 1949, cladirea fostei Scoli normale, de pe strada Sfanta Ecaterina, nr. 2. Odata cu anul universitar 1991-1992, Facultatea a revenit in Universitate. Protocolul incheiat intre Ministerul Invatamantului si Stiintei, Secretariatul de Stat pentru Culte si Patriarhia Romana, privind includerea invatamantului teologic superior in cadrul Universitatilor de Stat, la data de 30-31 mai 1991, prevedea la art. 2:

  "Institutele Teologice de grad Universitar din Bucuresti, Sibiu fi Iasi devin Facultati de teologie in cadrul Universitatilor de Stat din orasele respective, incepand cu anul universitar 1991-1992." Au urmat o serie de transformari. Potrivit aceluiasi protocol, se stipula, cf. art. l, infiintarea de noi specializari: Teologie Litere si Teologie Asistenta sociala. Din anul 1995 au fost infiintate alte doua noi specializari: Teologie Patrimoniu Cultural si Teologie Limbi Clasice: Greaca si Latina. Din anul 1996, o alta noua specializare: Teologie Pictura Bisericeasca.

  Incepand cu anul universitar 2005-2006, structura invatamantului teologic universitar se va schimba conform cerintelor aderarii tarii noastre la Comunitatea Europeana si potrivit principiilor Chartei de la Bologna. Astfel, studiile vor fi organizate pe un singur domeniu, acela al teologiei ortodoxe, cu patru specializari: Teologie pastorala, Teologie didactica, Teologie sociala, Arta sacra, pe o durata de 3 ani - licenta, 2 ani - master si 3 ani - doctorat.

  Protocolul preciza, la art. 4, ca cifra de scolarizare va fi stabilita pentru Sectia de Teologie Pastorala de catre Patriarhia Romana, iar pentru dubla specializare de catre Patriarhie si Institutia de invatamant superior. De asemenea, se stipula:

  "... participarea studentilor teologi la programul liturgic fixat de Biserica pentru Facultatile de teologie ramane o componenta indispensabila a programului de formare teologica si, deci, obligatoriu."

  Facultatea de Teologie Ortodoxa Patriarhul Justinian functioneaza in cadrul Universitatii din Bucuresti si se afla sub o dubla subordonare, a Bisericii si a Ministerului Educatiei si Cercetarii. Prea Fericitul Parinte Patriarh TEOCTIST, in calitate de Arhiepiscop al Bucurestilor, conduce din punct de vedere bisericesc Facultatea de Teologie Ortodoxa. Structurile de conducere si cadrele didactice functioneaza cu binecuvantarea Prea Fericirii Sale.

  Specializari (3 ani):
  Teologie Pastorala
  Teologie Didactica
  Teologie Sociala
  Arta Sacra

  Master (2 ani)
  Doctrina si cultura
  Istorie si traditie
  Pastoratie si viata liturgica
  Exegeza si ermineutica biblica

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Pr. Prof. Dr. Stefan Buchiu
  Prodecan: Pr. Conferentiar Dr. Constantin Preda
  Prodecan: Pr. Lector Dr. Gheorghe Holbea
  Secretar Sef: Ion Lazar
  Manager: Valentina Spanu
      
  Contact:
  Str. Sf. Ecaterina, nr. 2, 040155, Bucuresti IV
  Tel/Fax: 021-335.61.17 / 021-335.41.83
  Web: www.ftoub.ro
   

 

Georgeta

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
21 Martie 2013

Am un baiat student si sunt foarte multumita !


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Teologie OrtodoxaVezi toti membrii
 

Cauta universitate