Facultatea de Teologie Ortodoxa si Stiintele Educatiei

Apartine de: Universitatea "Valahia" din Targoviste
Oras Targoviste
Adresa B-dul Regele Carol I nr. 2, Targoviste, Dambovita
Telefon 0245-20.61.01
Fax 0245-21.76.92

Grupul de discutii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa si Stiintele Educatiei
 
 • Un punct de reper in istoria unei cetati il constituie, in mod evident, infiintarea si functionarea unei scoli. Fiecare scoala aduce cu sine ridicarea culturala si spirituala a locuitorilor acelei cetati.

  Fara eruditie nu poate fi conceput progresul si civilizatia. in istoria acestor meleaguri, a vechii cetati de scaun a Targovistei, Schola graeca et latina, infiintata in anul 1646 sub directa supraveghere a voievodului muntean Matei Basarab, reprezinta prima scoala superioara din tara Romaneasca. Chiar daca existenta sa nu a fost foarte indelungata, scoala greaca si latina a determinat pe urmasi sa puna bazele unor edificii serioase de cultura la Targoviste si nu numai.

  Scoala greaca si latina de la Targoviste condusa de Ligaridis constituie o faza importanta din "Istoria culturii si a invatamantului muntean"; acum se dezvolta la noi curentul pentru studiile de limba si cultura latina. scoala greco-latina din Targoviste ocupa un loc important in cadrul scolilor epocii. Ea pune bazele inceputului scolilor de eruditie din tara Romaneasca, fiind precursoare a viitoarei Academii ce va apare la Bucuresti catre sfarsitul secolului al XVII-lea si a Universitatii Valahia din Targoviste.

  Dupa anul 1989, punctul culminant al invatamantului teologic din Targoviste il constituie infiintarea Facultatii Teologie din cadrul Universitatii Targoviste.
  Greutatile si opozitiile au fost multe, dar in urma repetatelor interventii adresate factorilor in drept atat de catre Arhiepiscopia Targovistei prin inalt Prea Sfintitul Vasile Costin, Pr. Ioan Stoica, Consilier Cultural, cat si de dl Prefect ing. Boriga Alexandru si mai ales de eminentul profesor si om de stiinta dr. Oprea Florea, rectorul Universitatii din Targoviste s-a ajuns ca in Hotararea Guvernului Romaniei nr. 288/01 iunie 1992, care prevedea infiintarea Universitatii din Targoviste sa fie inclusa si o sectie de teologie-litere.

  Astfel, la propunerea comisiei invatamantului pentru pregatirea personalului bisericesc Sf. Sinod in sedinta de lucru din 25 septembrie 1992 a hotarat infiintarea Facultatii litere in cadrul Universitatii din Targoviste, „urmand a functiona cu un numar de 25 de studenti in anul I, pentru care locurile au fost rezervate in cadrul Facultatii de Teologie litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde se va tine si examenul de admitere".

  Astfel suflu universitar a patruns si la Targoviste, facand ca batrana cetate sa se trezeasca si sa respire un suflu nou prin plamani tineri, iar zidurile ei, incepand de acum, sa redobandeasca stralucirea cultural-spirituala meritata. Facultatea de Teologie-Litere si-a desfasurat la inceput activitatea intr-un sediu la Liceului nr. 1 din Targoviste.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan - Pr. Conf. univ. dr. Marian VILCIU
  Prodecan - Pr. Conf. univ. dr. Florea STEFAN

  CONTACT
  Str. Lt. Stancu Ion, nr. 35, cod postal 130105, Targoviste
  Tel/Fax: +40 0245/640083
  e-mail:  teologie_targoviste@yahoo.com

   

 

Andrei

recomanda
4.80
foarte bun
 • 6.60
Trimis la
03 Aprilie 2013

Iti sustin argumentarea atata timp cat avem in vedere studenti care nu-si dau interesul pentru formarea si informarea lor. Pentru celelalte cazuri, indiscutabil!

Alina

nu recomanda
1.80
slab
 • 6.60
Trimis la
03 Aprilie 2013

prof care nu-si dau interes pentru formarea studentilor


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate