Facultatea de Urbanism

Apartine de: Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Str. Academiei nr. 18-20, Bucuresti
Telefon 021-315.54.82, 021-307.71.59, 021-307.71.23
Fax 021-312.39.54

Grupul de discutii de la Facultatea de Urbanism
 
 • Facultatea de Urbanism a fost infiintata in anul 1997 in cadrul Institutului de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti. Facultatea de Urbanism este singura institutie de invatamant superior care pregateste urbanisti, profesie nou aparuta in Romania.


  Absolventii Facultatii de Urbanism sunt pregatiti pentru a se integra in colective de cercetare-proiectare, sau in administratie implicandu-se in solutionarea problemelor specifice din amenajarea teritoriului, urbanism sau amenajarea peisagistica. Facultatea de Urbanism are un numar de 400 de studenti. Cele doua specializari functioneaza in grupe diferite, pe curricule academice separate.

  Titluri:
  - urbanist diplomat - specializarea urbanism si amenajarea teritoriului
  - peisagist diplomat - specializarea peisagistica si sitologie


  Programa de invatamant rezerva un loc important pregatirii de arhitectura socotind ca traditia romaneasca precum si tendintele actuale in planul formatiei in domeniul urbanismului si amenajarii peisajului implica stapanirea spatiului cu mijloace specifice. In acelasi timp in programa analitica sunt incluse cursuri si activitati care pregatesc absolventi pentru lucrul in echipe multidisciplinare pentru cunoasterea problemelor specifice (demografie, statistica, topografie, echipare tehnico-edilitara, sisteme informatice geografice, sisteme informationale, economie urbana, sociologie, drept urban, etc.).

  Sistemul de credite transferabile permite absolventilor Facultatii de Urbanism ca in conditii bine precizate in Regulament sa-si echivaleze unele activitati pentru a obtine, fara functie complementara, diploma de arhitect.

  Planul de invatamant
  Sistemul de evaluare este bazat atat pe note cat si pe credite (inter si intra-transferabile).

  Planul de invatamant este structurat in concordanta cu cele doua cicluri de studiu (4+6 semestre);
  - Primele semestre sunt dedicate cunostintelor de baza, generale (teorie si proiectare), in relatie stransa cu cele ale Facultatii de Arhitectura.
  - Urmatoarele sase semestre se concentreaza pe cele doua specializari: Planificare Urbana si Peisagistica (stabilite acum trei ani).
  - Procesul educational este orientat catre planificarea urbana, in consecinta dezvoltarea unor aptitudini specifice de cercetare, tehnica si conceptie devine foarte importanta. Principalul mijloc este largirea orizontului de intelegere a spatiilor urbane si teritoriului prin abordari multidisciplinare (din perspectiva istorica, geografica, sociala, tehnica, demografica, culturala, economica, etc).
  - Aceste activitati aparent distincte - cursuri, seminarii, dezbateri, exercitii, studii in atelier, etc - sunt canalizate spre legarea planificarii si proiectarii urbane de conceperea proiectului urban.
  - Conceptul si curriculum-ul Facultatii de Urbanism sunt elaborate de Catedra de Urbanism, care coordoneaza atelierele de profil si pregatirea proiectului de diploma.

  Calendar
  Anul universitar incepe la 1 octombrie si dureaza pana in iulie. Sunt doua semestre de cate 14 saptamani, cu vacante de Craciun, in februarie (intre semestre) si de Paste.
  La sfarsitul fiecarui semestru are loc o sesiune de examinare. Dupa sesiune din vara sunt doua saptamani de practica, in anii I, II si IV.
  Sustinerea diplomei are loc dupa un semestru de practica intr-un studio specializat sau institut de cercetare.

  Diverse
  - Universitatea dispune de camine de cazare cu o capacitate totala de 500 de locuri
  - Biblioteca Universitatii pune la dispozitie peste 200000 de carti. Exista abonamente la zi pentru reviste tehnice, de arhitectura si de design.
  - Toate catedrele au echipament IT, cu un departament special pentru dezvoltarea aptitudinilor de proiectare asistat de computer (CAD) la Catedra de Studiul Formei si Ambient Arhitectural
  - Cladirea Universitatii cuprinde sala de sport, sala de festivitati si sala de expozitie.
  - Exista o lunga traditie a excursiilor de studiu in Romania si peste hotare, in special in perioada vacantei de Paste

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: conf.dr.arh. Tiberiu FLORESCU


  CONTACT
  Florentina VASILE: 0213077180

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate