Facultatea Design de Produs si Mediu

Apartine de: Universitatea "Transilvania" din Brasov
Oras Brasov
Adresa ( Vezi harta) Str. Iuliu Maniu nr. 41A, Brasov
Telefon 0268-47.16.26, 0268-41.20.88, 0268-41.05.25, 0268-41.30.00
Fax 0268-41.30.00

Grupul de discutii de la Facultatea Design de Produs si Mediu
 
 • Formarea Facultatii Design de Produs si Mediu corespunde unei nevoi interne de (re)structurare din Universitatea Transilvania din Brasov si se inscrie in tendinta europeana de dezvoltare a invatamantului superior.

  Urmand strategia universitatii, in anul 2004 a fost infiintat centrul de cercetare stiintifica Design de Produs pentru Dezvoltare Durabila (DPDD), reunind membri din Catedra Design de Produs si Robotica si din Catedra de Chimie, din Universitate. In acest centru, s-au dezvoltat permanent tematici si proiecte integrate, vizand cresterea eficientei sistemelor de energii regenerabile si reciclarea, intr-o abordare complexa „de la material la produs”. Dezvoltarea de proiecte interdisciplinare ample a permis progresul rapid al centrului si accesarea de proiecte finantate prin competitie interna si internationala care au contribuit semnificativ la dotarea centrului si la cresterea vizbilitatii si recunoasterii sale pe plan national si european.

  In procesul de structurare a cercetarii stiintifice din Universitate, Centrul Design de Produs pentru dezvoltare Durabila a reprezentat nucleul noului departament Sisteme de Energii Regenerabile si Reciclare – D01. Departamentul este structurat in trei compartimente: primele doua cuprind colectivele specializate ale Centrului DPDD iar al treilea compartiment cuprinde reprezentanti ai colectivelor de constructii si instalatii care asigura integrarea in mediul construit a produselor noi/inovative realizate in primele doua compartimente.

  Tot in anul 2005 s-a dezvoltat un departament specializat in Realitate Virtuala si Robotica, cuprinzand membri catedrei Design de Produs si Robotica care nu fac parte din departamentul D01. Departamentul Informatica Industriala si Robotica – D10, cuprinde doua compartimente care deruleaza in esenta activitate de cercetare intr-un domeniu specializat al designului de produs, cu aplicatii in domenii de virf ale industriei, calitatii vietii si medicina.

  Departamente de Cercetare stiintifica pentru Design de Produs si Mediu

  Astfel cele doua catedre, Design de Produs si Robotica si Chimie au dezvoltat doua departamente de cercetare interdisciplinare, centrate pe designul integrat (conceptie, dezvoltare, optimizare si implementare) de produse High-Tech, cu impact redus asupra mediului.

  Urmand etapele strategiei de dezvoltare a Universitatii Transilvania, cele doua departamente au formulat cate un program de masterat si au realizat in final structurile integrate Licenta – Masterat – Doctorat.

  Linii integrate de studii Licenta – Masterat si Doctorat,in domeniul Design de Produs si Mediu

  Programele de studii de licenta au fost dezvoltate/restructurate pentru a fi armonizate si dezvoltate complementar, asigurand astfel o oferta diversa, interdisciplinara, moderna si cu deschidere pe piata fortei de munca. Planurile de invatamant, asigurand concordanta disciplinelor fundamentale si de pregatire in domeniul ingineresc, permit cuplarea grupelor si asigura eficienta financiara a ambelor linii integrate L-M-A.

  Cele doua programe de masterat asigura continuitatea studiilor pentru absolventii programelor  de licenta, avand componente de aprofundare a disciplinelor studiate in ciclul I si pregatesc viitorii doctoranzi prin traseele optionale specifice cu componenta pregnanta de cercetare stiintifica. Atat programele de masterat dar mai ales cele de doctorat sunt centrate pe tematicile prioritare ale celor doua departamente.

  Cele 9 programe de studii (7 de licenta si 2 de masterat) din Facultatea Design de Produs si Mediu au fost dezvoltate si structurate in acord cu programele de studii similare din Universitati din Uniunea Europeana. De fapt programele de studii de licenta Design Industrial, Ingineria Designului de Produs, Ingineria Sistemelor de Energii Regenerabile si de Ingineria Valorificarii deseurilor au fost incluse in Nomenclatorul National al Programelor de Studii ca urmare a argumentarii propuse de Universitatea Transilvania din Brasov (colectivul departamentului D01), care astfel s-a constituit treptat intr-o sursa si resursa nationala de prim rang in domeniul Design-ului de Produs si a aplicatiilor sale in domenii de mare actualitate pentru economie. Argumentele care au dus la aprobarea acestor programe de studii, au fost centrate – alaturi de resursele departamentului- asupra a doi factori considerati de noi deosebit de importanti: nevoia indentificata pe piata fortei de munca (la nivel regional, national si international) si corespondenta cu programe similare, de succes, derulate in universitati din Uniunea Europeana.

  Formarea acestei noi structuri se inscrie in directia nationala de restructurare a invatamantului superior, cu precadere a invatamantului ingineresc, cu formarea si dezvoltarea de programe de studii moderne, centrate pe dezvoltarea de produse noi/inivative si pe pregatirea graduala a resurselor umane prin structuri integrate ale celor trei cicluri de studii universitare.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof.univ.dr.ing. Olimpiu MUNTEANU
  Prodecani:
  Prof.univ.dr.ing. Luciana CRISTEA
  Conf.univ.dr. Dana PERNIU  

  CONTACT
  Str. Universitatii nr.1, Brasov, 500068
  Telefon direct: + 40 268 473113
  Telefon prin centrala: + 40 268 412921 interior 241
  e-mail: f-dpm@unitbv.ro
    

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea Design de Produs si MediuVezi toti membrii
 

Cauta universitate