Facultatea Teoretica

Apartine de: Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. I. C. Bratianu, Nr. 25, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-58.38.79, 0264-59.12.41, 0264-59.33.38
Fax 0264-59.38.79

Grupul de discutii de la Facultatea Teoretica
 
 • Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca a luat fiinta in anul 1919, ca institutie de stat, in contextul unui viguros proces de modernizare a intregului invatamant romanesc, determinat de climatul deosebit de dinamic al edificarii noii Romanii postbelice.
   
  Invatamantul artistic institutionalizat din Cluj dateaza insa din 1819, an in care a fost infiintat Conservatorul Maghiar de Muzica, unde cursurile s-au desfasurat in limbile germana si maghiara. infiintarea Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica a inaugurat etapa moderna a invatamantului superior muzical din Transilvania.

   

  Conservatorul si-a deschis cursurile cu urmatoarele catedre: Teorie si solfegii, Armonie, Contrapunct-compozitie, Canto, Pian, Vioara, Violoncel, Dictiune si declamatie. Ulterior au fost introduce si alte discipline: Solfegiu, Contrabas, Instrumente de suflat (corn, trombon, trompeta si fagot), Teoria instrumentelor, Teoria formelor muzicale, Estetica, Istoria muzicii, Muzica de camera, Acustica, Orchestra. In anul 1922 s-a infiintat o sectie pentru pregatirea profesorilor de muzica, devenita facultate incepand cu anul 1933.

  Primul rector, compozitorul Gheorghe Dima, a imprimat noului institut idealul unor standarde calitative inalte, pe care le-a insusit temeinic in cursul studiilor universitare urmate in Germania. Vocatia europeana si cultul calitatii au constituit si constituie o constanta de-a lungul intregii istorii a institutiei, care a functionat initial sub denumirile de Conservatorul de muzica si arta dramatica, apoi Academia de Muzica si Arta Dramatica (din 1931).

   

  In perioada 1940-1945, Conservatorul s-a aflat in refugiu la Timisoara. Dupa revenirea institutiei la Cluj au functionat, in paralel, doua conservatoare de muzica si arta dramatica, unul roman si altul cu limba de predare maghiara, ambele finantate de catre stat. In urma reformei invatamantului din anul 1948, cele doua conservatoare au fost transformate in Institute de Arte, fiecare cu cate o facultate de muzica, cu sectii de teorie, compozitie si interpretare vocala si instrumentala, si cate o facultate de teatru si coregrafie. In anul 1950, sectiile muzicale ale celor doua institute au fost unificate intr-o institutie care a primit numele primului director al vechiului Conservator de Muzica si Arta Dramatica, intitulandu-se Conservatorul de Muzica "Gheorghe Dima", cu limbile de predare romana si maghiara. 

   

  In anul 1990 institutia a primit titulatura actuala de Academia de Muzica "Gheorghe Dima". Printre profesorii care au contribuit la renumele institutiei se numara personalitati de marca ale creatiei si interpretarii muzicale, ca si ale muzicologiei romanesti - intre acestia, doi membri ai Academiei Romane: compozitorii Sigismund Toduta si Cornel Taranu. Studiile doctorale in muzica si inaltul titlu de Doctor in Muzicologie au fost fondate in Romania tocmai la Conservatorul de Muzica Clujean, deja in anul 1971, prin contributia hotaratoare a amintitului Sigismund Toduta, multi dintre cei mai valorosi muzicieni din toate centrele tarii se mandresc cu titlul de Doctor obtinut la Cluj.

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Conf.univ.dr. Elena Chircev

  ADRESA
  Str. Ion I.C.Bratianu, nr. 25
  Cod postal: 400079
  Telefon centrala: +40 264 591241, +40 264

  591242, +40 264 591243
  Fax: +40 264 593879

  Secretariat Facultatea Teoretica
  +40 264 591242, int. 115
  gabriela.vaida@amgd.ro

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate