Dedurizarea apei cu schimbatori de ioni

Incarcat la data: 05 Februarie 2010

Autor: andy andrei

Pret: Gratuit

Una din cele mai utilizate cai de dedurizare a apei, in zilele noastre, se bazeaza pe utilizarea rasinilor schimbatoare de ioni. Acestea sunt substante macromoleculare, de structura si compozitie foarte diversa, avand in molecule grupe functionale capabile de schimb ionic.

Se utilizeaza practic doua tipuri de rasini: cationitii si anionitii.
Cationitii (rasini schimbatoare de cationi) contin grupari functionale acide ca: -SO3H (denumite grupe sulfonice), -COOH (carboxilice) sau -OH (fenolice) care schimba reversibil ionul H+ cu cationii din apa conform echilibrului reversibil:

RH + MX  ?RM + HX

Se observa ca ionii metalici se fixeaza pe rasina, eliberand in solutie o cantitate echivalenta de protoni (H+), care aciduleza solutia. Acidul rezultat se poate titra cu o solutie de NaOH 0,1n in prezenta de fenolftaleina, dupa o prealabila fierbere a apei. Din volumul de NaOH 0,1n folosit la titrare se poate calcula aciditatea apei decationizate.
Aceasta reprezinta o masura a gradului de mineralizare a apei, cu conditia ca decationizarea sa fie totala. Aciditatea apei decationizate se calculeaza stiind ca :
1 ml NaOH 0,1n, consumat = 1 miliechivalent/l = 1 mval/l. ?
f '·v" ml NaOH 0,1n, consumati corespund la ..y mval/l
Rezultatul, exprimat in mval/l reprezinta aciditatea, dar aceasta nu este echivalenta cu mineralitatea totala a apei ( f ' este factorul solutiei de NaOH 0,1 n ).
Anionitii (rasini schimbatoare de anioni) au ca grupari schimbatoare de ioni functiuni cu azot cuaternar (R-NH3X, R-NH3OH).
Daca peste rasina ROH se trece apa decationizata care contine un acid HX, are loc reactia:
ROH + HX ?  RX + H2O
Produsul obtinut este “apa demineralizata” - similara ca proprietati apei distilate - fiind superioara apei dedurizate in utilizari tehnologice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dedurizarea apei cu schimbatori de ioni". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CHIMIELABORATORioniculoarea apei
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...