Determinarea duritatii apei prin tratare

Incarcat la data: 05 Februarie 2010

Autor: andy andrei

Pret: 50 credite

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 83 kb

5 (1 review)

Unii dintre cei mai cunoscuti indici chimici care se refera la natura si cantitatea diferitelor substante chimice pe care le contine apa naturala sunt duritatea, aciditatea si alcalinitatea.Valorile lor trebuie cunoscute iar unele substante chimice trebuie indepartate inainte de folosirea apei ca apa potabila sau in diferite domenii industriale ca apa industriala (diferite instalatiide incalzire a apei).

Duritatea totala, notata dT, reprezinta continutul total de ioni de calciu si magneziu corespunzator continutului de saruri de magneziu din apa sau abur.

Continutul de ioni de calciu si magneziu pot fi sub forma de:
carbonati acizi sau bicarbonati, Ca(HCO3)2 si Mg(HCO3)2, ce confera duritate temporara (dtp) sau carbonatica. Se numeste temporara deoarece dispare la incalzirea apei (t > 60 oC) si reprezinta continutul in ioni de calciu si magneziu corespunzator continutului de carbonati acizi de calciu si magneziu din apa. Carbonatii acizi se transforma in carbonati neutri sau hidroxizi greu solubili:
Ca(HCO3)2 › CaCO3 ˇ+ CO2 +H2O
Mg(HCO3)2› MgCO3 ˇ+ CO2 +H2O
MgCO3 +H2O › Mg(OH)2 + CO2
alte saruri solubile de calciu si magneziu (sulfati, cloruri, azotati), stabile termic, ce confera duritate permanenta (dp) sau necarbonica si reprezinta continutul de ioni de calciu si magneziu corespunzator altor saruri de calciu si de magneziu in afara de carbonatii acizi. Aceste saruri precipita numai cand produsul lor de solubilitate este depasit.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Determinarea duritatii apei prin tratare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CHIMIELABORATORdeterminareculoarea apei
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...