Metode de diagnostic organizatorica: metoda Taguchi si metoda Anadis

Incarcat la data: 10 Iunie 2014

Autor: Andrita Iulia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 62

Tip fisier: zip

Marime fisier: 299 kb

Doctorul Genichi Taguchi s-a nascut la 1 ianuarie 1924 in Japonia.  Absolvent al Kiryu technical college si doctor in stiinte la Universitatea Kyushu, a fost profesor onorific la Institutul de Tehnologie de la Nankin (China).


A predat in Japonia ca profesor la Universitatea Aoyama Gakuin din Tokio pana in 1982. In aceasta perioada a format generatii de ingineri, lucrand in industrie ca si consultant pentru intreprinderi de prim rang.


De obicei, cand se constata o dispersie sau o instabilitate a caracteristicilor unui produs cu ocazia fabricarii sau utiliizarii sale, se cauta cauzele pentru a le reduce, sau chiar elimina. Ori, aceste cauze pot fi multiple : variatiile conditiilor de mediu (temperatura umiditatea, praf, ..), variabilitatea caracteristicilor materiilor prime si componentilor utilizati, moduri de operare diferite ale muncitorilor. Mijloacele utilizate in general pentru a le combate pot sa coste uneori foarte scump : micsorarea intervalului de toleranta pentru materialele utilizate, supradimensionarea componentilor, dispozitive mai mult sau mai putin sofisticate pentru climatizarea atelierelor de fabricatie, reguli prea rigide de utilizare sau de functionare a produselor.


Strategia adoptata de G. Taguchi este diametral opusa (conform figurii 7) in loc sa caute sa elimine acesti factori paraziti (numiti factori zgomot), el a cautat sa minimizeze impactul lor. Concret, ea consta in identificarea combinatiilor de parametri care reduc efectele cauzelor, fara ca acestea sa fie atacate direct.


Parametri referitori la produs sau la procesul sau de fabricatie, asupra carora putem actiona usor, se numesc factori controlati (cum sunt presiunea intr-un proces de injectie, tipul lubrifiantului utilizat, temperatura de turnare a unui metal, adancimea de taiere a unei unelte, viteza de agitare a unei solutii lichide, valoarea unei rezistente intr-un circuit electric, ...).


Cautarea valorilor bune care sa fie atribuite factorilor controlati se efectueaza in mod experimental, cu scopul de a optimiza produsul sau procesul, astfel incat acesta:
- sa respecte performantele functionale dorite
- sa fie robust, adica insensibil la factorii zgomot si aceasta cu costuri cat mai reduse.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metode de diagnostic organizatorica: metoda Taguchi si metoda Anadis". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ELECTRONICATaguchiAnadisdiagnosticare organizatorica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan