Gandirea de grup

Incarcat la data: 12 Martie 2011

Autor: laurik

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18 kb

O disfunctie a luarii unei decizii care a primit o atentie considerabila din partea cercetatorilor este fenomenul denumit gandirea de grup. Irving Janis este inventatorul termenului gandire de grup, determinand o deteriorare a eficientei mentale, a perceptiei realitatii si a judecatii morale ca rezultat al presiunii exercitate in interiorul grupului. Aceasta tinde sa se manifeste in grupuri extrem de coezive in care dorinta membrilor grupului pentru consens devine mult mai importanta decat evaluarea problemelor si a solutiilor realiste.


Janis a observat ca, uneori, grupuri de oameni cu o calificare inalta si cu experienta iau decizii proaste. Enuntand ipoteza ca deciziile nefaste aveau drept cauza procesul insusi al luarii de decizie, acesta a inteprins analiza unor rapoarte ale sedintelor comisiilor de experti si de oameni politici ai guvernului American, pentru a ajunge la concluzia ca deciziile gresite erau rezultatul unei gandiri de grup. In acest caz, procesul de analiza a diferitelor elemente care permit luarea de decizii este perturbat, pana a se ajunge la decizii ce pot fi catastrofale. Janis ia ca exemplu acele decizii  ce au condus la distugerea flotei americane la Pearl Harbour, la accelerarea ofensivei militare din Vietnam, la invazia din golful Porcilor.

 

In aceste trei cazuri membrii comisilor nu au tinut cont de informatiile care pe care le-au primit, atunci cand ele nu coincideau cu propria lor analiza  si au desconsiderat ezitarile  si indoielile unora dintre membrii. Ei au mentinut primele argumente dezvoltate, si anume ca flota americana este suficient de protejata la Pearl Harbour, ca bombardamentele. In toate cazurile, in momentul procesului de luare a deciziei, a primat dorinta de a prezerva unitatea, solidaritatea, spiritul de echipa, atfel incat, in numele armoniei, dezbaterea a fost evitata, loialitatea fata de grup dezvoltandu-se in defavoarea eficacitatii.


Nu numai coeziunea sta la originea gandirii de grup: analiza rapoartelor  acestor sedinte  precum si marturia unor protagonisti au scos in evidenta faptul ca, in special atunci cand grupul este confruntat cu o situatie de stres si cand este condus de un lider autoritar, caracterul sau coeziv poate deveni nefast.


Gandirea de grup este un gen de gandire in care se angajeaza indivizii cand sunt puternic implicati intr-un grup coeziv, cand dorinta lor de a perpetua consensul depaseste motivatia de a cerceta realist celelalte alternative. Ea poate sa apara in orice grup de decizie, de exemplu in grupul familial ori in grupul de colegi, atunci cand sunt intrunite urmatoarele conditii:


-   gandire puternica;
-   izolarea grupului;
-   lipsa unor proceduri de cautare si evaluare a alternativelor;
-   leadership directiv;
-  presiunea timpului, determinand stres si convingerea ca exista putine sanse sa se gaseasca o solutie mai buna decat cea favorizata de leder ori de alta persoana influenta.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Gandirea de grup". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GANDIREAGrupMentala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan