Programare neuro-lingvistica

Incarcat la data: 14 Martie 2010

Autor: serban robert serban

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 36 kb

Programarea neuro-lingvistica, abreviata NLP, a fost creata in jurul anului 1976 de Richard Bandler (matematician si student in terapia gestalt) si John Grinder (lingvist). Ei si-au propus sa descopere structura excelentei umane. La inceput ei si-au indreptat atentia asupra studierii amanuntite a magicienilor terapeuti a vremii, cum au fost Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) si Milton Erickson (hipnoterapie).

Cei doi initiatori si grupul de persoane care au contribuit la dezvoltarea sa ulterioara, au preluat si sintetizat o serie de concepte aparute anterior in cibernetica si teoria sistemelor, a caror reprezentanti au fost Gregory Bateson, Virginia Satir si Milton Erickson.

 

La inceputul anilor 1980, NLP'ul era considerat un progres important in psihoterapie si consiliere, atragand astfel interesul cercetatorilor din consiliere si psihologie. La mijlocul anilor 1980 analizele publicate in "The Journal of Counseling Psychology" si "National Research Council (1988; NRC)" au aratat putine date care sa sustina teoria despre sistemele reprezentationale sau despre ideile de baza din NLP astfel interesul cercetatorilor a scazut.

 

Pentru ca numele de Programare neuro-lingvistica, te duce cu gandul la neurologie, informatica si lingvistica, NLP'ul a fost vandut ca si o "stiinta noua". Scepticii sustin ca este o "teorie sau un mod de tratament psihologic nedemonstrat" si una din multele psedostiintifice (sau "New Age") forme de psihoterapie care au aparut in domeniul sanatatii mintale. Putini practicanti si-au prezentat datele culese pentru a fi revizuite si analizate de colegi si pe majoritatea nu ii intereseaza ca teoria sa fie validata empiric.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Programare neuro-lingvistica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROGRAMARELABORATORNEURO-LINGVISTICACURS PSIHOLOGIE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan