METODA SOCIOMETRICA

Incarcat la data: 12 Noiembrie 2009

Autor: laur-entiu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 59 kb

5 (2 review-uri)

Caracterizarea metodei sociometrice
Din punct de vedere etimologic "sociometrie" inseamna masurarea in domeniul social (in latina socius = fiinta sociala, social, iar metrum = masuratoare). In sens restrans, prin "sociometrie" se intelege masurarea in sfera relatiilor socio-afective sau preferentiale la nivelul grupurilor mici.


Propusa in 1934 (prin lucrarea Who Shall Survive?) de psihosociologul american de origine romana Jacob Levy Moreno, metoda sociometrica reprezinta un ansamblu de procedee, de tehnici experimentale si matematice destinate sa masoare configuratia, intensitatea si intinderea substructurilor psihologice de ordin afectiv, care iau nastere in interiorul microgrupurilor sociale. Ea urmareste sa puna in evidenta dimensiunile informale ale vietii de grup, interrelatiile simpatetice care se constituie spontan intre membrii grupului, seturile de norme comportamentale, generate in procesul interactiunii nemijlocite intre indivizi, recunoscute si acceptate, ca atare, de fiecare membru al grupului fara constrangeri exterioare.


Jakob Levi Moreno s-a inspirat din teoria elementului vital al lui Henry Bergson, conform careia membrii unei colectivitati rezolva situatiile aparute intre ei in mod spontan iar actiunile lor sunt activate prin creativitate. De altfel, aceste doua concepte: spontaneitate si creativitate stau la baza doctrinei moreniene care, in esenta, considera ca in orice grup se dezvolta o retea de simpatii, antipatii si raporturi de indiferenta. Odata cristalizate aceste raporturi exercita o importanta influenta asupra vietii colective, asupra relatiilor interpersonale.
Utilizand metoda sociometrica, cercetatorul din sfera socialului are la indemana un ansamblu de tehnici si procedee extrem de riguroase din punct de vedere metodologic. Acest ansamblu include:
- procedee de cunoastere a vietii afective a grupurilor, de exemplu: testul sociometric;
- procedee de ameliorare si reconstructie psihosociala a relatiilor interpersonale nefunctionale sau indezirabile, de ex: psihodrama si sociodrama.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "METODA SOCIOMETRICA". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.