Infractiunea de luare de mita

Lucrare licenta Drept

Incarcat la data: 30 Martie 2010

Autor: cristina

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 73 kb

Ce subiect poate fi mai tentant,mai interesant si totodata,mai controversat,decat problematica unui fenomen care, in zilele noastre,pare sa nu-si gaseasca “antidotul”? Este atat de labila notiunea de “coruptie”,incat demonetizarea ei este  aproape inevitabila.  Şi totusi ce presupune  “coruptia”? Este implacabil o consecinta a imperfectiunii naturii umane? “A fi corupt” , “a corupe”, sunt momente din existenta noastra, mai rare sau mai putin rare,pe care trebuie sa le acceptam sau sa le ignoram sau chiar sa ne adaptam lor?

Putem vorbi de “micii corupti” si “ marii corupti” pentru a gasi circumstante atenuante primilor si sa-i condamnam in bloc si absolut pe ceilalti?Cum putem sanctiona o atitudine, un comportament care lezeaza in fapt ceva si mai abstract, mai relativ : umanitatea,dreptatea,adevarul?

Unii autori au comparat coruptia cu prostitutia.Exista o mare asemanare intre aceste doua fenomene: inceputurile lor se pierd in negura timpurilor,implicatiile lor politice,morale,sociale sunt la fel de mari , tentante,sunt in aceeasi masura pentru un muritor si combaterea lor provoaca acelasi sentiment de neputinta.

In lucrarea prezentata nu ne-am propus sa gasim raspunsul unor astfel de intrebari,ci am incercat sa schitam o prezentare generala a acestui fenomen complex,cu precadere teoretica,fara pretentia unei solutii. Fenomenul de coruptie are o serie de particularitati si caractere distincte care sunt dependente de natura regimului politic, de evolutia social-istorica, economica, culturala, de sistemul legislativ si starea morala,spirituala a fiecarei societati. Toate societatile,indiferent de natura sistemului economic sau politic, considera fenomenul de coruptie un indicator al starii morale al natiunii, o consecinta a lipsei de control social exercitat de cele mai importante institutii ale statului sau sau chiar a implicarii acestor institutii intr-o sfera ilicita privata.

In acest sens coruptia nu este doar un simplu delict sau infractiune similara cu altele, ci un act cu consecinte importante pentru functionarea intregii societati care poate evidentia, in mare masura, modul in care demnitarii statului, reprezentantii deopotriva, ale unui grup de particulari preocupati numai de profiturile proprii. De aceea,interpretarea coruptiei numai in registrul striuct al moralitatii ori a normativului penal si evaluarea persoanelor corupte ca fiind “imorale”, “necinstite”, “veroase”, nu pot evidentia ambele dimensiuni politice si economice ale acestui fenomen, codificat de unii specialisti ca un “simptom” al instabilitatii statului.

Evolutia societatii contemporane evidentiaza faptul ca, in pofida intensificarii interventiilor statului, justitiei si administratiei in actiunile de prevenire si combatere a delicventei si criminalitatii, asistam la o recrudescanta, o extensie a actelor de violenta si agresivitate indreptate impotriva persoanei, a patrimoniului public si privat, precum si la amplificarea faptelor de coruptie si frauda in diferite sectoare ale vietii economice, sociale, politice.
Coruptia tinde sa devina azi, in multe societati, un fenomen deosebit de grav si periculos, reprezentand cu adevarat o problema sociala complexa, ale carei modalitati de manifestare, cosecinte sociale si modul de solutionare intereseaza atat factorii institutionalizati cat si opinia publica . Mai grava ni se pare ca, oricand, starea demoralizatoare si de insecuritate pe care coruptia o provoaca la nivelul grupurilor de indivizi.

Coruptia privita ca fenomen juridic, dar si sociologic deosebit de complex evidentiaza faptul ca sursele sale sunt alimentate de perpetuarea unor structuri economice, politice si sociale deficitare, incapabile sa atenueze dificultatile economice, tensiunile sociale, crizele economice, inflatia, saracia, somajul, inechitati sociale intre indivizi.
 

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: Diplomalucrare de licentalicenta dreptluare de mita