Procesul legislativ in sistemul constitutional romanesc

Lucrare licenta Drept

Incarcat la data: 25 Mai 2011

Autor: ionita doina

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 69

Tip fisier: zip

Marime fisier: 125833 kb

CAPITOLUL I.    PARLAMENTUL – PRINCIPALA INSTITUtIE IMPLICATA IN PROCESUL LEGISLATIV

1.1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PARLAMENTULUI ROMANIEI

Dupa finalizarea procesului electoral, cele doua Camere ale Parlamentului se intrunesc in prima sedinta , la convocarea Presedintelui Republicii, in cel mult 20 de zile de la alegeri (art. 63 alin. 3 din Constitutie).

 

Pana la constituirea organelor de conducere ale celor doua Camere, sedintele sunt conduse de un presedinte – acesta va fi cel mai in varsta dintre senatori sau deputati – ajutat de patru vicepresedinti, alesi dintre cei mai tineri senatori, respectiv deputati. in prima sedinta are loc validarea mandatelor parlamentarilor, scop in care este desemnata o comisie speciala de validare a mandatelor (formata din 30 de deputati – art. 3 alin. 1 din regulamentul Camerei Deputatilor, respectiv 15 senatori – art. 5 alin. 1 din regulamentul Senatului), condusa de un presedinte si doi vicepresedinti. Comisia de validare a mandatelor trebuie sa respecte configuratia politica a grupurilor parlamentare.


Fiecare mandat trebuie validat prin votul majoritatii senatorilor, respectiv a deputatilor prezenti la sedinta (majoritate simpla).

 

Mandatul parlamentar poate fi invalidat in urmatoarele situatii (art. 7 din Regulamentul Camerei Deputatilor, respectiv art. 8 din Regulamentul Senatului):
-    in cazul alegerii parlamentarului prin frauda electorala dovedita sau recunoscuta,
-    nerespectarea conditiilor constitutionale si legale privind candidatura sau obtinerea mandatului.
Cele doua Camere ale Parlamentului sunt constituite in mod legal dupa validarea a cel putin doua treimi din numarul total al mandatelor fiecarei camere.
 

Potrivit art. 64 alin. 3 din Constitutie, parlamentarii se pot organiza in grupuri parlamentare, potrivit regulamentului de organizare si functionare a fiecarei Camere. Parlamentarii nu sunt obligati sa faca parte dintr-un grup parlamentar, putand  sa-si desfasoare activitatea si in afara unui asemenea grup (nu trebuie confundati cu parlamentarii independenti, cei care  nu au  candidat pe  listele vreunui partid politic). Un grup parlamentar este format din minim 10 deputati, respectiv minim 7 senatori, care au candidat pe listele aceleiasi formatiuni politice.

 

Un parlamentar poate face parte doar dintr-un singur grup parlamentar. Fiecare grup parlamentar isi desemneaza propria conducere, formata dintr-un lider (presedinte) si, eventual, adjuncti sau secretari. Printre atributiile grupurilor parlamentare se numara:
-  fac propuneri pentru membrii comisiei de validare a mandatelor,
-  propun candidati pentru functia de presedinte a Camerei
- propun candidati pentru comisiile parlamentare,
- pot prezenta amendamente in scris la propunerile sau proiectele legislative supuse dezbaterii parlamentare
- isi prezinta pozitia cu privire la propunerea de ridicare a imunitatii parlamentare
-pot sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Regulamentelor Camerelor Parlamentului (art. 146 litera c din Constitutie).

 

Dupa constituirea legala a celor doua Camere ale Parlamentului se desemneaza structurile organizatorice si de conducere ale celor doua camere ale Parlamentului. Acestea sunt formate din:
- presedintele Camerei,
- Biroul permanent,
- comisiile parlamentare.


 

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: Parlamentproces legislativsistem constitutional