Politica nationala in U.R.S.S. intre anii 1959-1979

Lucrare licenta Istorie

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: marian

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 57

Tip fisier: zip

Marime fisier: 68 kb

La modul formal, prabusirea Uniunii Sovietice a insemnat aparitia a 15 state succesoare ale masivului euroasiatic.

Dar, termenul de “stat” nu coincide pe deplin cu declaratiile de independenta ari cu extinderea recunoasterii internationale asupra acestora. Dupa trecerea unui deceniu de constructie nationala s-au conturat o serie de modele distincte de evolutie

. Aproape toate natiunile titulare au monopolizat implicit sau explicit proiectul constructiei nationale, atribuindu-si astfel, noi prerogative. De exemplu, fiecare natiune titulara a atribuit limbii materne statutul de limba oficiala, desi nu intotdeauna prin excluderea altor limbi din practica curenta. Si totusi, ar fi exagerat sa sustinem ca noile state sunt pe de-a intregul “etnice”.

Noile lor structuri statale denota multitudini de elemente, printre care putem vedea atat “civice”, cat si “etnice”.
U.R.S.S. s-a mandrit mult timp cu caracterul sau de stat multinational, cu sute de grupuri etnice, populand laolalta imensele sale intinderi.

Sintagma de politica nationala a fost lansata de Lenin, preluata de Stalin si a devenit consacrata in timp. Aceasta expresie are un continut ambiguu, care i s-a  acordat de la o perioada la alta de catre conducerea sovietica. in ansamblu, la exprima, mai degraba, un compromis intre obiectivele finale ale regimului fata de nationalitati – asimilarea si nevoia de a formal respectarea drepturilor lor la autodeterminare.

Prin urmare, era o formulare diplomatica, menita sa tina cont atat de scopurile ultime ale comunismului, cat si de susceptibilitatile  nationale existente.

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.