Relatiile politico-diplomatice dintre Romania si Ucraina, 1991-2007

Lucrare licenta Istorie

Incarcat la data: 14 Aprilie 2010

Autor: alexandruc corina

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 94

Tip fisier: zip

Marime fisier: 159 kb

Relatiile romano-ucrainene nu au o istorie prea indelungata. Desi romanii sunt vecini cu ucrainenii, iar in Ucraina exista o importanta minoritate romana in Bucovina de Nord si in regiunea Odessa, precum si o minoritate ucraineana in Romania, relatiilor romano-ucrainene, politice sau culturale, li s-a acordat prea putina atentie. Ucraina, care a devenit un stat suveran  abia in 1991, nu a avut posibilitatea sa dezvolte relatii bilaterale cu vecinii dupa dorinta ei. Romania, la randul ei, a fost si ea o lunga perioada sub dominatie straina, bucurandu-se de independenta o perioada foarte scurta de timp. in aceasta lucrare de licenta mi-am propus sa analizez relatiile romano-ucrainene de la inceputul secolului XX, pana in anul 2007. M-am axat mai mult pe politica externa atat a Ucrainei, cat si a Romaniei.

Primele relatii bilaterale a secolului trecut au fost inregistrate la sfarsitul primului razboi mondial, cand a aparut problema Basarabiei si a Bucovinei de Nord. in urma disparitiei Imperiului tarist apare problema apartenentei acestor teritorii. Acest conflict a continuat sa persiste de-a lungul a mai multor decenii fiind rezolvata de abia in anii ’90.


       
Aceasta tema a fost putin analizata, obiectivul urmarit de mine fiind sa ilustrez cat mai bine evolutia relatiilor romano-ucrainene de-a lungul secolului XX si inceputul secolului XXI. Relatiile politico-diplomatice intre aceste doua tari s-au aratat a fi dificile, mai ales dupa anul 1991, din perspectiva a doua probleme majore: cele teritoriale si a minoritatilor. Lipsa surselor de informare a facut dificila analiza acestor relatii, dificultatile fiind prezente atat in gasirea informatiilor inainte de 1991, cat si dupa acest an. Ceea ce am constatat in cercetarile mele din punctul de vedere a surselor bibliografice, este ca Ucraina a fost mult mai interesata de istoria relatiilor sale cu Romania, decat vecina sa, mai multe informatii regasindu-se in publicatii ucrainene decat in cele romane.In consecinta, sunt foarte putine surse in care se vorbeste despre relatiile dintre Romania si Ucraina. Cele care exista sunt foarte recente, si sunt articole in reviste de specialitate. Unul dintre aceste articole a fost sris de catre Vasile Şandru in revista periodica Glasul Bucovinei, care ne prezinta o scurta istorie a relatiilor romano-ucrainene incepand cu anul 1900. Un alt articol din aceeasi revista periodica, autorul caruia este Ştefan Purici, trateaza problematica  relatiilor diplomatice contemporane romano-ucrainene. O alta sursa scrisa a fost oferita de revista Magazin Istoric in care s-a publicat un articol despre istoria Ucrainei, scris de Florentina Dolghin, din care am obtinut informatii despre istoria ucraineana, la fel am gasit informatii intr-o serie de publicatii ucrainene. Domeniul acestor relatii bilaterale este foarte putin studiat. Putinele informatii pe care le-am gasit au fost in mare parte insuficiente pentru o prima analiza aprofundata.


CUPRINSIntroducere.................................................................................................................2


Capitolul I


1.    Scurt istoric al statalitatii ucrainene.................................................................5


    Premisele crearii statului ucrainean......................................................5


    Statul ucrainean dupa proclamarea independentei din 1991................8


Capitolul II


2.    Ucraina independenta si stabilirea relatiilor diplomatice Ucraina-Romania...18


    Relatiile romano-ucrainene inainte de 1991.........................................18


    Ucraina suverana si stabilirea relatiilor diplomatice cu Romania........22


Capitolul III


3.    Relatiile bilaterale in plan politic....................................................................33


    Vizite, intalniri, tratative......................................................................33


    Tratate bilaterale si colaborare transfrontaliera....................................42


Capitolul IV


4.    Controverse intre Romania si Ucraina din 1991..............................................52


    Conflicte teritoriale…………………………………………………...52


    Problema minoritatilor..........................................................................59


Concluzii


Anexe


BibliografieDescarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.