Stefan cel Mare - domnitorul Moldovei

Lucrare licenta Istorie

Incarcat la data: 14 Aprilie 2010

Autor: alexandruc corina

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 70

Tip fisier: zip

Marime fisier: 90 kb

Stefan a fost fiul lui Bogdan al II-lea, cel omorat de Petru Aron la Reuseni, in octombrie 1451, si al Mariei. Bogdan al II-lea, tatal lui Stefan cel Mare, era fiul lui Alexandru cul Bun. El nu apare niciodata in documentele lui Alexandru cel Bun alaturi de fiii acestuia, in schimb este mentionat de mai multe ori in documentele lui Ilias, fiul lui Alexandru cel Bun, ca frate. Dlugosz, cronicarul polon, contemporan evenimentelor, noteaza ca Bogdan „pretindea ca este fiul natural al lui Alexandru, domnul Moldovei, si ca, deoarece copiii legitimi au murit, tara Moldovei ii apartine lui” (1). Despre mama lui Bogdan al II nu se stie nimic.


         
Fiind cel mai mic dintre copiii lui Alexandru cel Bun si pe de asupra si fiu natural, Bogdan al II-lea n-a putut sa emita pretentii la scaunul Moldovei indata dupa moartea tatalui sau. De aceea, la fel ca Petru II, fratele sau, a fost nevoit sa calatoreasca pana in anul 1449, cand, dupa moartea fratilor sai, Ilias si Stefan, s-a urcat in scaunul Moldovei. Alexandru  cel Bun se adapostea in tara Romaneasca. Aici el se  insura cu Oltea, al carei nume nu era unul des intalnit. Despre ea se presupune ca capata in calugarie un alt nume si anume Maria care este mentionat de fiul ei in 1466, cand ea nu mai era in viata. Fratele ei se numea Vlaicu si cand Stefan deveni domnitorul Moldovei, acesta fusese numit parcalab de Hotin, apoi de Orhei, si a fost unul din cei mai importanti boieri din tara. El moare aproximativ in anul 1480, lasand in urma un fiu, pe Duma, care este si e, la randul lui, parcalab de Hotin(2). Maria a mai avut doi fii: Ioachim si Carstea, si doua fete: Maria, casatorita cu Sendrea, portarul Sucevei, care moare in anul 1481, si Sora, casatorita cu Isaia, marele vornic, decapitat in anul 1471. Acestea sunt datele care se stiu despre rudele lui Stefan cel Mare din partea mamei sale(3).


         
Despre primii ani din viata lui Stefan cel Mare cronicile vremii si actele oficiale nu amintesc nimic.


         
Dar ceea ce au neglijat insa documentele scrise a implinit imaginatia populara, care a dat copilariei marelui voievod dimensiunea fabulosului. Interferentele cu momente clasice din mitologia popoarelor sunt frecvente in legendele despre copilaria lui Stefan.


INTRODUCERE


CAPITOLUL I. ASCENSIUNEA


1.1    Familia domnitorului Moldovei.


1.2    inscaunarea lui Stefan cel Mare si consolidarea domniei


CAPITOLUL II. ORGANIZAREA INTERNa A MOLDOVEI iN PERIOADA DOMNIEI LUI STEFAN CEL MARE


2.1 Politica interna si organele de guvernare


2.2 Reformele din timpul lui Stefan cel Mare


2.3 Cetati, biserici, manastiri


CAPITOLUL III. POLITICA EXTERNa SI CAMPANIILE MILITARE


3.1 Conflictele armate cu ungurii


3.2 Campaniile militare antiotomane


3.3 Luptele cu polonii


CAPITOLUL IV. STEFAN CEL MARE iN CRONICILE VREMII


4.1 Sfarsitul domniei


4.2 Cronicile timpului.


Concluzii


Anexe


Bibliografie  Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEDiplomalucrare de licentaconcert stefan hrusca