DERIVAREA PRIN SUBSTITUTIE

Lucrare licenta Limba Romana

Incarcat la data: 28 Octombrie 2009

Autor: cattaniut

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 84

Tip fisier: zip

Marime fisier: 95 kb

1.1. Asemenea altor idiomuri, romana este o limba care a evoluat de la o epoca la alta, compartimentul sau cel mai dinamic fiind vocabularul. Necesitatile de imbogatire a acestui compartiment lingvistic “sunt satisfacute fie prin recurgerea la imprumuturi lexicale din alte limbi, fie prin folosirea unor mijloace interne (indeosebi derivarea si compunerea), fie prin utilizarea unui procedeu cu totul special, care este calcul lingvistic”.


Etimologia interna are ca obiect de cercetare toate creatiile lexicale  interne ale unei limbi si in primul rand sistemul de formare a cuvintelor.


Formarea cuvintelor este un vast si important capitol al lexicologiei romanesti vechi, moderne si contemporane. Unii lingvisti romani includ formarea cuvintelor in morfologie cu care cea dintai seamana prin caracterul ei sistematic, vizibil mai ales in cazul derivarii. Astfel, asa cum, spre exemplu, orice verb romanesc se termina la persoana a doua singular a indicativului prezent in i plenison (sau silabic) in i semivocalic sau i foarte scurt (afli ,bei, poti) tot asa, de la aproape orice verb se poate forma in limba noastra un nume de agent cu ajutorul sufixului –tor (scriitor, ingrijitor, muncitor). in ambele cazuri avem de-a face cu un numar relativ mic de reguli dupa care se creeaza atat noile cuvinte, cat si formele gramaticale ale unui cuvant supus flexiunii.


Numar de pagini: 84

 

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: lucrari de diplomacursuri limba romana