OBICEIURI POPULARE ROMANESTI - INCERCARE DE ETIMOLOGIE

Lucrare licenta Limba Romana

Incarcat la data: 06 Noiembrie 2009

Autor: Gorni

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 51

Tip fisier: zip

Marime fisier: 114 kb

Tema care constituie obiectul cercetarii intreprinse in lucrarea de fata, stabilirea etimologiei denumirilor de obiceiuri si sarbatori populare romanesti, are ca punct de plecare dictionarul Obiceiuri populare de peste an', al lui Ion Ghinoiu. Tema care constituie obiectul cercetarii intreprinse in lucrarea de fata, stabilirea etimologiei denumirilor de obiceiuri si sarbatori populare romanesti, are ca punct de plecare dictionarul Obiceiuri populare de peste an, al lui Ion Ghinoiu.

Principalul scop care ghideaza demersul nostru urmareste suplinirea deficitului de ordin etimologic al lucrarii cu caracter etnografic si folcloric mai sus mentionate. in cateva cazuri, foarte rare insa, chiar I. Ghinoiu face anumite observatii in legatura cu termenii care desemneaza obiceiurile descrise in studiul sau. Numai ca scopul acestor observatii nu il constituie stabilirea limbii de provenienta a numelor datinilor, ci vizeaza in mod special, natura semantica a anumitor cuvinte.

Motivatia folcloristului roman consta, asa cum marturiseste el insusi in prefata cartii, in accesibilizarea unor informatii de specialitate, prin redarea lor intr-un limbaj cat mai aproape de uzul lui obisnuit, intrucat lucrarea sa este destinata publicului larg, nu doar cercului restrans al folcloristilor si etnografilor: Preocuparea constanta a autorului a fost elaborarea unei lucrari accesibile unor largi categorii de cititori, dar care sa impace si exigentele specialistilor (etnologi, sociologi, filozofi).

Intrucat intelesurile monosemantice sunt mai usor receptate, termenii polisemantici, purtatori de ambiguitati, au fost clasificati pe sensurile pe care le exprima si definiti apoi individual? Consideram, asadar ca, prin intermediul cercetarii de fata, ne identificam cu intentiile exprimate de autorul Obiceiurilor populare de peste an, chiar daca natura demersului nostru este una strict lingvistica...

Se poate afirma, prin urmare, existenta unei sfere de convergenta a dimensiunii lingvistice (in compartimentul ei lexical) si a dimensiunii folcloristice care consta in posibilitatea celor doua domenii de a evidentia specificul spiritual al poporului roman.

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.