negocierea in afaceri

Lucrare licenta Management

Incarcat la data: 24 Septembrie 2010

Autor: tomasevschi zina

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 54

Tip fisier: zip

Marime fisier: 92 kb

CAPITOLUL 1: NATURA NEGOCIERII  Negocierea reprezinta un tip de interactiune umana in care partenerii sunt interdependenti dar in acelasi timp sunt separati prin interese divergente in anumite probleme.

 


1. Aspectele definitorii ale negocierii

Negocierea reprezinta procesul prin care doua sau mai multe parti intre care exista interdependenta dar si divergente opteaza in mod voluntar pentru conlucrare in vederea ajungerii la un acord reciproc avantajos. Din enuntul de mai sus se desprind citeva aspecte definitorii si anume: partile angajate in negociere, interdependenta lor, divergentele dintre ele, conlucrarea lor pentru solutionarea problemei comune si acordul reciproc avantajos.

 


1.1 Partile angajate in negociere

Partile la o negociere pot fi negociatori individuali sau echipe de negociere. In functie de numarul partilor, negocierea poate fi:
bilaterala, cind se desfasoara intre doua parti, fie negociatori individuali, fie echipe de negociere.
multilaterala –sau in grup cind sunt mai mult de doua parti distincte care participa la negociere.

 


1.2 Interdependenta partilor
Interdependenta partilor este o prima conditie a negocierii. Oamenii interactioneaza permanent unii cu altii si apar multiple motive de interdependenta.

 


Motivele generale ale interdependentelor dintre indivizi pot fi:
- natura sociala a fiintei umane. De-a lungul existentei sale, oamenii au invatat sa convietuiasca si sa conclucreze cu semenii lor, ceea ce le-a conferit avantaje biologice majore pentru supravietuire si progres.
- satisfacerea nevoilor proprii, de baza (ex.: de hrana, de siguranta) sau a celor superioare, cum ar fi dezvoltarea spirituala prin interactiunea cu alte persoane.
- realizarea unor scopuri specifice, care nu pot fi altfel atinse decit prin conlucrare cu alte persoane. Nu este necesar ca oamenii sa aiba aceleasi scopuri pentru a interactiona, ci interactiunea sa le permita sa-si realize scopul propriu ( angajearea la o organizatie-unii au ca scop venit cit mai mare, altii sa detina putere, altii sa faca o munca care le place). Chiar daca au scopuri diferite, munca in comun le prilejuieste posibilitatea de a-si realiza pe cele proprii.

 

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: NEGOCIEREAnegocierea afacerilor