Organizarea activitatii de transport

Lucrare licenta Management

Incarcat la data: 23 Noiembrie 2011

Autor: Busu Cristiana Mihaela

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 43

Tip fisier: zip

Marime fisier: 84422 kb

Transporturile reprezinta o importanta deosebita pentru economia unei tari deoarece ele continua si finalizeaza procesul de productie al bunurilor materiale, deplasandu-le de la locul de productie la cel de consum, avand  functia de legare a tuturor ramurilor de activitate si a diferitelor zone, precum si aceea de a contribui la dezvoltarea unor relatii  de natura culturala, politica, sociala, etc.
    

Asigurarea aprovizionarii fiecarui agent economic, desfacerea produselor pe piata interna si externa, mobilitatea populatiei depind de modul in care transporturile raspund exigentelor economiei nationale.  De aici, rezulta importanta vitala a transporturilor in desfasurarea activitatii economice ; orice dereglare a acestui proces determinand perturbatii in diferite compartimente ale productiei si consumului.
    

Activitatea de transport poate fi definita ca actiunile prin care se organizeaza si se realizeaza deplasarea calatorilor si marfurilor in spatiu si timp.
    

Transporturile, apreciate ca un important subsistem al sistemului productiei,materiale si al serviciilor, au un rol important in asigurarea unei bune functionari a fluxurilor ce se formeaz intre componentele sistemului productiei ,materiale si ale serviciilor, acestuia revenindu-i multiple sarcini in optimizarea spatiului si timpului economic, in reducerea timpului necesar realizarii binomului productie – desfacere.
    

Transporturile de bunuri desfasurându-se in sfera productiei sau a circulatiei, determina existenta a doua feluri de transporturi interioare, prin care se efectueazadeplasarea in spatiu, de la o sectie la alta, in cadrul procesului de  productie, si comerciale, care se desfasoar in si pentru sfera circulatiei.
   

Transporturile de marfuri, fara sa  produca bunuri materiale, produc o utilitate,  respectiv deplasarea spatiala  a produselor, care se consuma chiar in  timpul  procesului ei de productie, si o valoare de schimb, determinate de valoarea mijloacelor de munca vie si materializat consumat, care se adauga la valoarea  obiectului muncii in transporturi ( bunul material transportat). Având in vedere aceasta  ultima  particularitate a activitatii de transporturi trebuie mentionata faptul ca, in general, conducerea transporturilor are in vedere executarea unor astfel de transferuri de materii prime, materiale si marfuri dintr-un loc in altul  , de la furnizor la beneficiar, care sa  se realizeze in timp util si cu cele mai  reduse costuri, care sa  determine o cât mai mica  valoare de schimb.
   

De aici decurge functia importanta a transporturilor de a sustine legaturile de productie intre intreprinderi, comunicatiile intre marile centre industriale, intre cele industriale si agricole, etc. Acest rol este indeplinit de transporturile de utilitate publica, in componenta carora intra: caile ferate, fluviale si maritime, rutiere, transportul aerian si transportul de calatori.

 

Acesta din urma deserveste procesul de productie prin deplasarea muncitorilor la si de la locul de munca. Importanta transporturilor consta nu numai in functia pe care o au in dezvoltarea complexului socio-economic national, ci si in rolul important exercitat asupra amplificarii relatiilor dintre state. Astfel, transporturile internationale reprezinta mijlocul material ce sta la baza relatiilor economice cu celelalte tari ale lumii.
 

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: ACTIVITATEECONOMIEtransport