Complicatiile anginei instabile la pacientii internati pe sectia de terapie intensiva coronariana

Lucrare licenta Medicina

Incarcat la data: 06 Aprilie 2010

Autor: Jarule

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 73

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1207 kb

Principala cauza a anginei instabile este boala coronariana. Boala coronariana se produce atunci cand apar placi ateromatoase de-a lungul peretilor interni ai arterelor coronare si astfel se reduce fluxul sanguin spre inima. La majoritatea persoanelor boala coronariana debuteaza in adolescenta si se dezvolta pe parcursul anilor. Valorile crescute ale colesterolului, hipertensiunea arteriala si fumatul, deterioreaza arterele si contribuie la formarea placilor de aterom. Procesul prin care se formeaza placile se numeste ateroscleroza.

Placile de aterom sunt depozite de colesterol, calciu si alte substante acoperite de o capsula fibroasa. In cazul in care va aparea o tulburare brusca a presiunii sanguine, artera se va contracta brusc sau sunt prezenti alti factori (ca inflamatia), capsula fibroasa a placii de aterom se poate rupe sau fisura. Organismul va incerca sa repare acea ruptura sau fisura, in acelasi mod in care repara o leziune a pielii, prin formarea unui tromb la suprafata capsulei. Trombul format poate obstructiona complet artera, blocand fluxul sanguin spre muschiul inimii si astfel se produce infarctul. Placile de aterom nou formate au riscul cel mai mare de ruptura. Capsula fibroasa de pe o placa de aterom nou-formata are tendinta mai accentuata de a se rupe sau de a se fisura (este mai instabila) decat capsula mai groasa a unei placi de aterom mai vechi.

Placile de aterom nu sunt intotdeauna cauza infarctului miocardic. in unele cazuri, destul de rar, spasmul coronarian si contractura, pot obstructiona complet fluxul sanguin si produce infarct miocardic. Cel mai des, in aceste cazuri, tot ateroscleroza este implicata, dar exista cazuri in care alti factori produc spasmul. Cocaina, vremea rece, episoadele de stres emotional pot produce spasm arterial. in multe alte cazuri nu se cunoaste cauza acestor spasme. Trombul format pe o placa de aterom rupta sau fisurata, poate sa nu fie destul de mare pentru a bloca artera complet, dar poate diminua fluxul sanguin in teritoriul vascularizat de artera respectiva, cauzand angina instabila. Angina instabila poate reprezenta un semn ca va urma un infarct miocardic, deoarece acel tromb poate creste in dimensiuni si obstrua complet artera. in cazul in care trombul este dizolvat, infarctul miocardic imediat va fi evitat, dar organismul va incerca de-a lungul timpului sa repare capsula lezata a placii de aterom.


CUPRINSCAPITOLUL – I – Introducere ………………………………………................................3CAPITOLUL – II – Notiuni de anatomie patologica……………........................................5CAPITOLUL – III – Notiuni de anatomie patologica speciala.............................................7CAPITOLUL – IV – Factori de risc si precipitanti.............................................................11CAPITOLUL – V – Clasificarea anginei instabile..............................................................14CAPITOLUL – VI – Notiuni de simptomatologie clinica..................................................16CAPITOLUL – VII – Notiuni de diagnostic a anginei instabile.........................................17CAPITOLUL – VIII – Notiuni de tratament in angina instabila.........................................29CAPITOLUL – IX – Material si metode.............................................................................35CAPITOLUL – X – Parametrii studiului.............................................................................36CAPITOLUL – XI – Planse................................................................................................58CAPITOLUL – XII – Discutii.............................................................................................63Concluzii..............................................................................................................................70Lista abrevierilor..................................................................................................................71Bibliografie..........................................................................................................................72Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.