Ingrijirea pacientului cu bronsita cronica obstructiva

Lucrare licenta Medicina

Incarcat la data: 04 Octombrie 2012

Autor: Andreea

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 80

Tip fisier: zip

Marime fisier: 90 kb

Totalitatea  organelor  care  contribuie  la realizarea  schimburilor gazoase  dintre  aerul  atmosferic  si organism constituie aparatul respirator.
     
Aparatul respirator este alcatuit din:

  • cai respiratorii
  • plamani


Caile respiratorii sunt conducte prin care aerul atmosferic este introdus in plamani (in inspiratie) si este apoi  eliminat (in expiratie).

Caile respiratorii sunt reprezentate prin:

  • nas
  • faringe
  • laringe
  • trahee
  • bronhii

         
In alcatuirea plamanilor se disting doua componente structurale si functionale: arborele bronsic si tesutul pulmonar  propriu-zis.

1.1 Arborele bronsic
Arborele  bronsic  este  format din caile respiratorii extra  si intrapulmonare, constituite dintr-un  sistem de tuburi care servesc  pentru tranzitului aerului.
           
In interiorul tesutului pulmonar (parenchim) bronhiile principale se ramifica progresiv in bronhiile  lobare  si  apoi in continuare pana la bronhiile terminale, din care iau nastere bronsiolele respiratorii,care se continua cu canalele  alveolare ale caror pereti prezinta dilatatii sub forma de saci-saci alveolari,in care se deschid alveolele pulmonare.
        
Vascularizatia functionala- asigura schimburile gazoase prin intermediul vaselor de sange care constituie mica circulatie.
        
Vacularizatia nutritiva-parte a marii circulatii,este asigurata de arterele si venele bronsice. Venele dreneaza sangele in vena cava superioara.
        
Pleura este alcatuita din doua foite:
perietala – captuseste peretii cutiei toracice;
viscerala– acopere plamanii, patrunzand si in scizuri;
       
Intre cele doua foite pleurale se gaseste un spatiu  virtual  numit  cavitate  pleurala , in care  exista o presiune negativa.

1.2 . Plamanul
 Plamanul acoperit de  pleure este constituit de urmatoarele unitatii anatomice si functionale:
-  lobi
- segmente
- lobuli
- acini pulmonari
Lobii pulmonari  sunt unitati  morfologice mari, delimitate prin scizuri.
Ei au independenta  structurala, functionala si patologica. Lobii sunt organizati in segmente, unitati morfologice delimitate imperfect de septuri conjuctive.
       
Segmentele sunt alcatuite din lobuli. Lobul este o masa piramidala cu baza catre suprafata externa a plamanului, constituita din ramificatii ale bronhiolelor si vase de sange,inconjurate de tesut conjunctiv.
        
Lobul pulmonar  este format din acini pulmonari constituiti dintr-o bronhiola respiratorie, impreuna cu canalele alveolare care deriva din ea si cu alveolele pulmonare.
       
Acinul pulmonar-constituie unitatea structurala si functionala  a lobului pulmonar. Alveolele pulmonare reprezinta suprafata de schimb a plamanului.
Peretele  alveolar este adaptat schimburilor  gazoase si este format dintr-un epiteliu alveolar asezat pe membrana  bazala si tesut conjunctiv bogat in fibre elestice  in care se gaseste o retea de capilare  provenite din ramurile terminale ale arterei pulmonare.
        
Epiteliul alveolar si membrana  bazala a capilarului  impreuna cu membrana bazala a alveolei si endoteliu capilar constituie bariere alveolo-capilara  prin care  se face schimbul de gaze.

1.3 . Fiziologia respirației
Respiratia, reprezinta  procesul de schimburi  gazoase  dintre  mediu                       
inconjurator  si celulele in care se desfasoara metabolismul.
      
Respiratia este divizata in 3 etape:
1. Respiratia pulmonara – reprezinta  schimbul  gazos intre mediu ambient si sangele din capilarele pulmonare.
2. Transportul gazelor de catre sange.
3. Respiratia celulara-reprezinta schimbul gazos dintre sange si celule.
       
1.Respiratia pulmonara este realizata prin conlucrarea a trei mecanisme:
a) ventilatia pulmonara
b) perfuzia cu sange a capilarelor pulmonare
c) difuziunea gazelor prin membrane alveolo-capilare
       
a)Ventilatia pulmonara-este procesul care da nastere unui flux de aer alternativ intre atmosfera inconjuratoare si spatiile alveolare.
       
Miscarea  aerului este rezultatul modificarilor de volum ciclice si ritmice  ale aparatului toraco-pulmonar.Un ciclu respirator este construit dintr-o faza de expasiune inspiratoriu si o faza expiratorie de revenire la volumul initial. In ventilatia spontana de repaus inspiratia este in special a diafragmului.
        
Expiratia se face pasiv, prin revenirea elastica  a tesuturilor pulmonare care au fost destinse in timpul inspiratiei.
         
In miscarile respiratorii ample sau  in cele fortate se adauga contractia muschilor expiratorii.
Traheea si bronhiile extralobulare au in peretii lor inele cartilaginoase, cu rolul de a mentine deschise caile respiratorii in conditiile variatiilor de presiune dintre inspiratie si  expiratie. Bronhiile terminale si respiratorii  lipsite de inelul cartilaginos, contine un strat muscular dezvoltat regland astfel circulatia aerului in caile respiratorii intra pulmonare.

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: MEDICINALicentelicenta medicinalicenta bronsita cronica