contributia familiei la dezvoltarea limbajului copilului

Lucrare licenta Psihologie

Incarcat la data: 14 Ianuarie 2010

Autor: MIOARA DOBRITOIU

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 99

Tip fisier: zip

Marime fisier: 4036 kb

La varsta prescolara si scolara mica, limbajul capata noi valente ce ii permite copilului sa realizeze relatii complexe cu adultii si cu ceilalti copii, sa-si organizeze activitatea psihica, sa acumuleze informatii, sa insuseasca experienta sociala. Cu ajutorul limbajului se formeaza si se organizeaza sisteme in care sunt integrate cunostintele, ceea ce contribuie si la formarea personalitatii copilului. Copii cu tulburari de limbaj au aceeasi necesitate de baza in crestere si dezvoltare, dar totodata au si anumite necesitati particulare specifice, individualizate. Actualitatea cercetarii principalelor tulburari de limbaj este fundamentata si de faptul ca un anume procent din copii de varsta prescolara si scolara mica sunt marcati de nedezvoltarea vorbirii.
   
Cercetarile tulburarilor de limbaj sunt necesare nu numai pentru prevenirea acestor tulburari, dar si pentru adoptarea unei metodologii stiintifice in stabilirea diagnosticului diferentiat si modalitati de corectare. O deosebita importanta in acest scop o are studierea si elaborarea unei clasificari a tulburarilor de limbaj care sa oglindeasca toate varietatile, aspectele semnificative ale acestora. in decursul istoriei dezvoltarii logopediei cercetatorii tindeau catre o astfel de clasificare, dar si in timpul de fata problema clasificarii ramane a fi una din actualele probleme nu numai a logopediei, dar si a altor disciplini stiintifice care se preocupa de dereglarile activitatii verbale.    

Complexitatea clasificarii tulburarilor de limbaj e conditionala de un sir de cauze, cea mai importanta fiind studiere insuficienta a mecanismelor vorbirii, la fel si necoincidenta parerilor  expuse de diferiti autori privitor la principiile pe baza carora trebuie sa fie expusa clasificarea. Necesitatea de a elabora o astfel de clasificare a tulburarilor de limbaj a stimulat cercetarile a mai multor savanti ca: M. Hvattev, R. Levina, L. Volcova, C. Paunescu, E. Verza s.a. Formarea personalitatii si a gandirii copilului necesita o continua relationare cu ceilalti deoarece psihicul uman este un sistem deschis si dinamic, cu rolul de a face schimburi de substanta si informatie.
 

PLANUL LUCRARII

ARGUMENT
CAPITOLUL I: EVOLUTIA NORMALA SI ABATERI DE LA EVOLUTIA NORMALA A LIMBAJULUI……………………………………………………....…7
I.1.          Limbajul copilului  de varsta prescolara…………………………………………...16
I.2.          Limbajul copilului de varsta scolara mica…………………………………………18
I.3.         Implicatiile tulburarilor de vorbire………………………………………………….21
CAPITOLUL II: METOLOGIA CERCETARII
II.1.    Scopul si obiectivele cercetarii………………………………………………………24
II.2.    Locul de desfasurare. Conditii de baza ……………………………………………..24
II.3.    Esantion de lucru ………………………………………………...............................25
II.4.    Metodele si tehnicile folosite in decursul investigatiilor……………………………28
II.5.    Evaluarea si interpretarea rezultatelor……………………………………………..33
CAPITOLUL  III: CONTRIBUTIA FAMILIEI IN PREVENIREA SI INLATURAREA TULBURARILOR DE VORBIRE

III.1.    Implicatiile mediului familial in etiogeneza tulburarilor de limbaj……………….43
III.2.    Necesitatea interventiei familiei……………………………………………………..45
III.3.    Posibilitatile familiei in ceea ce priveste  prevenirea si corectarea tulburarilor  de limbaj ………………………………………………………………………………………...46
III.4.    Necesitatea interventiei logopedului………………………………………………...48
III.5.    Activitati  destinate initierii parintilor in probleme de logopedie. Sisteme ale activitatilor destinate inintieii parintilor in probleme de logopedie………………………...55
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
ANEXE

Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.