Stress si coping. Suportul social ca factor protector

Lucrare licenta Psihologie

Incarcat la data: 23 Mai 2010

Autor: monica

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 71

Tip fisier: zip

Marime fisier: 369 kb

Ideea acestei lucrari: Stress si coping. Suportul social ca factor protector mi-a venit la intoarcerea in mai 2005 dintr-un stadiu de studii de 3 luni la Rijkuniversiteit Groningen Olanda, unde am beneficiat de o bursa Socrates prin programul de parteneriat incheiat intre Universitatea A.I.Cuza si universitatea olandeza.


    
Nu mi-e rusine sa recunosc ca mi-a fost foarte greu .Eram pentru prima oara, dupa citeva ore de zbor , teleportata intr-o lume pe care am gasit-o complet diferita, cu oameni care vorbeau o alta limba, gindeau, zimbeau si se comportau altfel.Intr-o lume straina in care a trebuit sa fac fata la numeroase dificultati: probleme financiare, informatii insuficiente, timp scurt si mai apoi un alt sistem educational, un alt stil si mai ales examene extrem de grele, am reusit sa fac fata, cu brio as putea spune, doar datorita prietenilor pe care mi i-am facut acolo si pe care sper sa-i mai intilnesc cindva.


    
Fara colega mea de camera, fara ceilalti studenti romini pe care i-am intilnit acolo si alaturi de care am injghebat o mica comunitate romineasca precum si fara  minunatii conlocatari si prieteni din peste 10 tari din Albertine Agnesplein 6 cel mai probabil nu as fi reusit sau as fi reusit mult mai greu.Acum le multumesc pentru suportul pe care mi l-au oferit si pentru bogatia unei experiente multiculturale.


Suportul social actioneza, conform teoriei retelelor sociale (Cohen, McKay 1984), ca un factor protector in cazul stresului, asigurind functii precum: suport emotional si descarcare afectiva, suport informational si consiliere si suport instrumental. In baza acestei teorii putem presupune ca persoanele extrovertite, agreabile si cu o atitudine pozitiva fata de oameni au tendinta de a se implica mai mult in interactiuni interpersonale si de aceea vor avea tendinta sa evalueze situatia ca stimulare si mai putin ca amenintare. In plus acestea au o retea sociala mai dezvoltata si deci pot beneficia intr-o mai mare masura de suportul social, fie descarcindu-se mai usor afectiv, fie obtinind mai usor informatii, consiliere sau alt gen de sprijin din partea anturajului.


    
Lucrarea si-a propus sa verifice in ce masura variabilele de personalitate amintite pot actiona ca mediatori in evaluarea situatiei, alegerea strategiei de coping si raspunsul la stress. Cercetarea vizeza si posibilele diferente in modul de adaptare la stress functie de sex si in special daca exista diferente in modul de evaluare, adaptare si percepere al stressului precum. In prima parte a lucrarii sint fundamentate aspectele teoretice ale stressului si copingului iar in a doua parte sint investigate relatiile dintre variabilele de personalitate amintite si nivelul de stress pe de o parte , precum si dintre aceste variabile si patru tipuri de coping.In urma colectarii, analizei si interpretarii datelor s-au obtinut date interesante care se regasesc in finalul lucrarii si care se pot constitui in puncte de plecare pentru cercetari ulterioare. Dedic aceasta lucrare ce investigheaza suportul social ca factor protector tuturor celor care mi-au fost si-mi sint alaturi.Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: DiplomaPSIHOLOGIElucrare de licentaeul socialfactor determinant