Duhovnicul - mentorul mantuirii

Lucrare licenta Religie

Incarcat la data: 08 Aprilie 2010

Autor: rizea ioan

Pret: 10 € + TVA

Numar pagini: 62

Tip fisier: zip

Marime fisier: 369 kb

Una din marile datorii duhovnicesti, atat ale monahilor, cat si ale crestinilor, este spovedania pacatelor. Trebuie sa stim mai intai ca toti gresim inaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, altii mai putin, si nimeni nu este fara de pacat.


Acest lucru ni-l arata Sfanta Scriptura care zice : “Toti multe gresim”. Iar de vom zice ca pacat nu avem, pe noi insine ne inselam si adevarul nu este in noi; iar daca ne vom marturisi pacatele, credincios si drept este Dumnezeu, ca sa ne ierte noua pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata intinaciunea si nedreptatea. Daca mi-am marturisit cu cainta si cu pregatirea cuvenita si m-am spovedit curat, preotul, numai daca a pus mana pe cap si a zis : " Dumnezeu sa te ierte ", pacatele mele s-au ridicat. Iar daca nu m-am dus cu cainta si cu pregatire cuvenita la cel mai iscusit duhovnic, si n-am stiut sa ma marturisesc curat, sa descopar toate pacatele mele, sa primesc canon pentru ele si sa le parasesc, pot sa fac o mie de dezlegari, ca pacatul, otrava, a ramas tot in mine, de nu m-am dus pregatit. De aceea folosul, valoarea cea scumpa a Sfintei Spovedanii nu tine de preot, ci de mine.

Eu, daca ma duc cu toata sfintenia, cu toata convingerea in fata lui Dumnezeu - ca, atunci cand ma duc in fata preotului, inaintea lui Dumnezeu ma duc, ca preotul este numai un martor -, trebuie sa-i spun toate pacatele mele. Deci, eu cand ma duc la spovedanie inaintea preotului, ma duc in fata lui Dumnezeu. Preotul este un simplu martor. in ziua judecatii el atat poate spune, cat i-am spus eu. Ce nu i-am spus, nu-i dezlegat nici pe pamant, nici in cer.


CuprinsCuprins    3


Prefata    4


Introducere    6


Capitolul I Parte istorica    11


Marturisirea pacatelor in secolele, II, III si IV ale  crestinismului    11


Marturii scripturistice si biblice asupra Tainei Spovedaniei.    15


Capitolul II Parte teologica    25


Factori care influenteaza spovedania    25


Efecte sacramentale    28


Ce este pacatul?    28


Despre pocainta    37


Examenul de constiinta    40


Factorii    47


Despre duhovnic    47


Dobandirea virtutiilor si dezradacinarea patimilor    48


Secretul spovedaniei    50


Duhovnicul mentorul mantuirii    54


        Concluzii……………………………………………………………………………55


Bibliografie    55Descarca lucrarea cu 10 € + TVA

Introdu corect adresa ta de e-mail. Pe aceasta adresa vei primi link-ul de unde vei putea descarca lucrarea.
Apasarea butonului "Cumpara" presupune acceptarea termenilor si conditiilor.

Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Alti utilizatori au mai cautat: Diplomalucrare de licentaduhovnicul