Gaseste: Master Doctorat
 
Program: Master
Tip program: Complementar
Acreditare: In curs de acreditare
 
Alternative pentru program: Zi, Zi - cu prezenta online
Subdisciplina: Drept
Durata: 24 luni
 
 

 • Descrierea programului de masterat – motivatia infiintarii programului de masterat

   

  Masteratul in "Drept comunitar" este justificat de nevoia acuta de personal specializat in acest domeniu, ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si a cerintelor aplicarii normelor dreptului comunitar in cele mai diverse domenii ale vietii sociale.

   

  Aprofundarea cunostintelor si formarea de deprinderi si competente in domeniul dreptului comunitar prezinta o importanta deosebita pentru personalul institutiilor publice si al unitatilor economice din Romania, in vederea aplicarii corecte si unitare a normelor dreptului comunitar si a folosirii acestora in interesul partii romane.

   

  Obiectivele acestui program sunt:


  -cunoasterea cat mai aprofundata a principiilor si normelor dreptului comunitar, a obligatiilor care revin statului si cetatenilor romani si a modului de functionare a institutiilor comunitare;
  - intelegerea cadrului general in care urmeaza sa actioneze statul roman ca membru al Uniunii Europene si al altor organisme euroatlantice;
  - insusirea principalelor norme privind functionarea pietei comune si aplicarea libertatilor de circulatie a marfurilor, a persoanelor, a serviciilor si capitalurilor;
  - cunoasterea legislatiei romane de armonizare cu dreptul comunitar;
  - studierea aprofundata, aplicativa si integratoare a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana;
  - cunoasterea modului de functionare a justitiei comunitare in vederea folosirii in activitatea profesionala;
  - formarea deprinderilor si abilitatilor de utilizare a normelor dreptului comunitar si a competentelor institutiilor Uniunii Europene pentru promovarea intereselor statului si ale cetatenilor romani;
  -deprinderea de a-si plasa activitatea profesionala in contextul international al angajamentelor statului roman;
  - formarea de competente si abilitati de natura sa asigure integrarea eficienta si rapida a absolventilor in activitatea profesionala si sociala.

   

  De asemenea, Masteratul in "Drept comunitar" isi propune sa obisnuiasca masteranzii cu munca de cercetare, astfel incat aceasta sa devina parte integranta a activitatii lor profesionale si sa pregateasca trecerea la etapa de doctorat pentru cei care doresc.

   

  Durata Programului de masterat este de 4 semestre, in ultimul semestru acordandu-se si timp la dispozitia cursantilor (2 saptamani) pentru finalizarea dizertatiei sub indrumarea profesorilor coordonatori.

   

  Oportunitati in cariera

   

  Masteratul prezinta interes pentru cei care lucreaza sau urmeaza sa lucreze in domenii care au legatura cu aplicarea dreptului comunitar, cum sunt cei din sistemul judecatoresc - magistrati, procurori, consilieri juridici, avocati, cei din unitati economice - economisti, contabili, experti, cei din domeniul relatiilor internationale - diplomati, functionari publici, functionari internationali, din organizatii neguvernamentale - patronale, sindicale, din domeniul protectiei mediului sau a drepturilor omului.

   

  Ei vor putea dobandi cunostinte aprofundate, deprinderi si aptitudini pentru a putea desfasura activitati profesionale in aplicarea normelor dreptului comunitar in cele mai diverse domenii.

   

  Pe baza calificarii obtinute, ei vor putea oferi avize si consiliere competente in institutiile publice sau unitatile economice in care vor lucra, in problemele care au tangenta cu dreptul comunitar.

   

  De asemenea, ei se vor putea prezenta la concursuri pentru a ocupa posturi la diferite institutii sau companii din tara si din strainatate, inclusiv la institutiile Uniunii Europene. Specializarea in acest domeniu deschide calea spre colaborarea cu institutii si
  unitati de profil din alte state, cu specialisti straini.