Gaseste: Master Doctorat
 

Master Studii avansate in lingvistica

Program: Master
Acreditare: Acreditata
 
Subdisciplina: Limba si Literatura
Durata: 24 luni
 
 

 • Programul isi propune aprofundarea cercetarii si a cunostintelor privind limba romana, pe care o urmareste in structurile ei fundamentale si in functionare, prezentand-o atat in unitate, cat si in diversitatea ei diatopica, diastratica, diafazica. in evolutia generala a limbii romane, limba actuala va fi examinata ca etapa istoric si sociocultural determinata si va fi urmarita in dinamica ei, cu dependentele si motivatiile intra- si extralingvistice.

  Programul ofera, pe de o parte, o pregatire teoretica ampla pentru intelegerea functionarii general lingvistice, independent de etapa si de perspectiva de abordare, iar, pe de alta parte, adauga elementele specifice diverselor perspective si obiective de cercetare.

  Astfel, (a) se examineaza structura si functionarea limbii actuale, urmarindu-se inovatiile si schimbarile spectaculoase din domeniul lexicului, al terminologiilor, al tiparelor flexionare si sintactice actuale; (b) se examineaza evolutia limbii romane si cauzele intralingvistice si extralingvistice care au determinat-o; se examineaza, de asemenea, relatia dintre dialecte/ graiuri, pe de o parte, si norma supradialectala, pe de alta, cu treceri si influente permanente, in ambele directii; (c) se examineaza individualitatea romanei sub diverse aspecte; (d) se examineaza aspectele pragmatice si stilistice, urmarindu-se mecanismele si eficienta comunicarii, precum si functionarea limbii in diversitatea ei pragmastilistica.

  Programul este vazut in relatie stransa si in continuitate cu studiile de licenta, urmarind, pe de o parte, abordarea unor aspecte imposibil de cuprins (sau special lasate deoparte) in cei trei ani, iar, pe de alta parte, aprofundarea acelor aspecte tratate insuficient in trei ani. in acelasi timp, programul deschide perspective pentru studiile urmatoare doctorale, propunand numeroase directii de continuare a cercetarii prin doctorat.


  Este un program care si-a dovedit, in timp, utilitatea si seriozitatea prin calitatea stiintifica a absolventilor. Toti cercetatorii tineri—pentru domeniul lingvistic—din Institutul de Lingvistica al Academiei din Bucuresti, cele mai multe cadre didactice universitare si cei mai multi doctoranzi din centrul si sudul Romaniei, dar si numeroase cadre didactice preuniversitare, cu rezultate remarcabile in invatamantul filologic, au absolvit acest program de master.


  Este un program care a urmarit continuu cuprinderea celor mai buni masteranzi in activitatile directe de predare la studentii straini, utilizandu-se departamentul pentru predarea limbii romane ca limba straina existent in cadrul Catedrei de limba romana.

   

  Programul pregateste studentii pentru urmatoarele cariere:
  • cadre didactice in invatamantul preuniversitar si universitar;
  • cercetatori-lingvisti;
  • jurnalisti, formatori de opinie, profesionisti din domeniul mass-media;
  • traducatori in si din limba romana.
   

 
 
 
Programe asemanatoare
Master Studii de romanistica
Universitatea "Ovidius" din Constanta
Master Studii anglo-americane
Universitatea "Ovidius" din Constanta
Master Limba Franceza si Plurilingvism in Spatiul European
Universitatea "Ovidius" din Constanta
Master Politica mondiala si europeana
Universitatea "Ovidius" din Constanta