Gaseste: Master Doctorat

 • Programul interdisciplinar Studii Religioase – Texte si Traditii este primul program de masterat din tara care propune studierea stiintifica, neconfesionala si in afara oricarei dispute polemice a fenomenului religios.

  Programul are in vedere atat studiul religiilor monoteiste (iudaism, crestinism, islam), cat si studiul religiilor orientale, dintr-o perspectiva care imbina in maniera complexa abordari multiple venind dinspre istoria religiilor, istoria ideilor, filozofia religiei, religie comparata,  filologie, hermeneutica textuala, stiinte politice etc.

  Masteratul se adreseaza cu precadere studentilor care au absolvit programe de licenta in domeniul disciplinelor umaniste (filozofie, teologie, filologie, istorie, psihologie, stiinte politice etc.) si constituie o punte excelenta catre scoala doctorala.

  O prima circumscriere a obiectului de studiu se refera la  legatura fenomenului religios cu traditiile textuale care il atesta.  O a doua delimitare consta in gestul necesar de explicitare si de integrare a fenomenului religios studiat in contextul istoric, politic, social, mental in care acesta se manifesta. A treia directie urmarita este intelegerea fenomenului religios si a relevantei culturale a acestuia in lumea de astazi.

  Ca atare, programul contine:

  -  cursuri teoretice de interes general, indispensabile intelegerii paradigmelor si mecanismelor de gandire care subintind fenomenul religios, precum si a metodologiei utilizate in studiul religiei (Filozofia religiei, Religie comparata, Istoria ideilor religioase, Religie si politica, Religie si literatura);

  -  cursuri teoretice cu aplicabilitate culturala imediata, care descriu si problematizeaza aspecte esentiale ale marilor culturi religioase din istoria umanitatii (Iudaism, Crestinism, Islam, Religii orientale);

  -  cursuri teoretice cu aplicabilitate textuala, care au in vedere explicarea, explorarea si expunerea diverselor traditii textuale din culturi variate (Traditii textuale);

  -  cursuri teoretice cu aplicabilitate speciala, care au in vedere studierea manifestarilor aparte – caracteristice, marginale sau locale – ale fenomenului religios (Tehnici mistice, Religie si magie);

  -  cursuri teoretice si practice pentru insusirea temeinica a limbilor in care au fost redactate textele respective (Practica limbii).

  Programul asigura studentilor competente academice in studiul fenomenului religios, pregatindu-i pe absolventi pentru continuarea si aprofundarea studiilor la nivel doctoral.

  In acelasi timp, programul formeaza specialisti in domenii inca vitregite in Romania, dar intens stimulate la nivel international, precum:

  -  consilierea in probleme de politica religioasa si de aplanare a conflictelor interreligioase;

  -  expertiza in chestiuni de sociologie religioasa;

  -  expertiza in filologie biblica;

  -  expertiza in arheologie biblica;

  -  expertiza in domeniul criticii textuale si abordarea corecta a unui text religios, traducerea, adnotarea si editarea lui.

  Nu in ultimul rand, prin abordarea multidisciplinara, programul rediscuta critic relatia dintre studiile religioase si educatie, respectiv dintre stiinta si spiritualitate, din perspectiva reevaluarii cunoasterii in raport cu formarea omului ca miza a disciplinelor umaniste.

 
 
 
Programe asemanatoare
Master Studii de romanistica
Universitatea "Ovidius" din Constanta
Master Studii anglo-americane
Universitatea "Ovidius" din Constanta
Master Limba Franceza si Plurilingvism in Spatiul European
Universitatea "Ovidius" din Constanta
Master Politica mondiala si europeana
Universitatea "Ovidius" din Constanta