Gaseste: Master Doctorat
 

Masterul Politicile egalitatii de sanse in context romanesc si european

Program: Master
Acreditare: Acreditata
 
Subdisciplina: Stiinte politice
Durata: 24 luni
 
 

 • Egalitatea de sanse, o valoare politica fundamentala a Uniunii Europene, este implementata in toate statele membre prin variate directive, foi de parcurs sau strategii prioritare, fiind un vector esential al proiectarii, elaborarii si implementarii politicilor publice. Cu toate acestea, in toate domeniile prioritare – combaterea discriminarii, egalitatea pe piata muncii, reprezentarea politica a femeilor, combaterea saraciei – statisticile arata mentinerea unor decalaje si inegalitati uneori inca importante. Una din cauzele acestei situatii este lipsa unui personal bine format.

   

  Masterul Politicile egalitatii de sanse in context romanesc si european isi propune sa raspunda acestei cerinte prin pregatirea unor specialisti care sa stapaneasca instrumentele intelectuale necesare intelegerii unei problematici sociale si politice complexe si care sa poata participa activ si critic la analiza, elaborarea, implementarea sau evaluarea unor politici publice adecvate si eficiente in special in contextul romanesc, prin calitatea cursurilor si prin multiplicarea parteneriatelor cu actorii publici sau privati care actioneaza in acest domeniu, programul nostru isi propune si un obiectiv mai indraznet: sa contribuie la formarea de noi competente profesionale care sa impulsioneze politicile egalitatii de sanse, atat la nivelul institutiilor publice abilitate, cat si in domeniul privat, incercand astfel o largire a impactului acestor politici si in sectoare inca prea putin influentate de acest principiu care asigura respectarea drepturilor fundamentale.

   

  NOUTATEA PROGRAMULUI

  Un domeniu care nu beneficiaza inca de un program de specializare: politicile egalitatii de sanse. Masterul masterul abordeaza aceste politici din perspective dinamica si transversale: egalitatea democratica si discriminarea etnica; egalitatea si excluziunea sociala; egalitatea dintre femei si barbati.

   

  O orientare profesionala concretizata prin: a). prezenta multor aplicatii practice in cursurile programului de master; b). parteneriatele cu numerosi actori care actioneaza in aceste domenii; c). doua cursuri pivot continuate cu stagii de practica incadrate a cate 84 de ore, respectiv 12 ECTS fiecare (aceste stagii pot fi efectuate in institutii romanesti sau europene, din domeniul public sau privat, care actioneaza in domeniul egalitatii de sanse).

   

  Primul master inter-facultati din Universitatea din Bucuresti. Facultatea de stiinte Politice, prin colaborarea cu Facultatea de Psihologie si stiintele educatiei, Facultatea de Jurnalism si stiintele comunicarii si Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, studentii beneficiaza de module suplimentare care le pot oferi parcursuri intelectuale individualizate. Toate aceste module sunt recunoscute prin certificate eliberate de Universitatea din Bucuresti.

   

  Un modul in limba franceza (semestrul al doilea din primul an). Pentru acest modul se ofera si un modul transversal de limba franceza prin colaborarea cu Catedra de Limbi Moderne Aplicate a Universitatii din Bucuresti. Semestrul-modul in limba franceza va beneficia de un certificat de diploma suplimentar, oferit de Universitatea din Bucuresti.

   

  O dimensiune europeana atat din punctul de vedere al continutului intelectual, cat si din punctul de vedere al parteneriatelor si colaborarilor.

   

  Afilierea la masterul european EGALES. Facultatea de stiinte Politice este partener in programul de master european Etudes Genre pour des Actions Liées à l'Egalité dans la Société (EGALES), finantat prin Erasmus Lifelong Learning Programme (ERASMUS Multilateral projects, Curriculum Development Projects - DG EAC/31/08). EGALES reuneste opt universitati din Anglia, Elvetia, Franta, Finlanda, Romania, Republica Ceha si Spania: Université Lumière Lyon, Åbo Akademi Universit, Universitatea Autonoma din Barcelona, Universitatea Bucuresti, Universitatea din Boemia de Sud, Universitatea Toulouse II - Le Mirail, Universitatea din York si Universitatea din Lausanne. in cadrul acestui program vor fi selectati, in fiecare an, 5-10 candidati dintre studentii masterului Politicile egalitatii de sanse in context romanesc si european (criteriile fiind excelenta stiintifica si competentele lingvistice) care vor urma si parcursul oferit de masterul european EGALES.

   


  Parteneriatul cu masterul Etudes européennes organizat de Universitatea din Szeged: studentii vor putea efectua 1-2 semestre in Universitatea partenera. Aceste mobilitati beneficiaza de recunoasterea reciproca a creditelor, iar studentii vor primi un certificat de diploma suplimentar. in functie de parcursul fiecarui student, este posibila si co-diplomarea.

   

  OBIECTIVELE PROGRAMULUI

   

  - Expertiza in analiza prioritatilor politice nationale din domeniul egalitatii de sanse si corelarea acestora cu politicile europene corespunzatoare;
  - Expertiza stiintifica privind conceptele si principiile promovate in elaborarea politicilor europene din domeniul egalitatii de sanse;
  - Expertiza stiintifica pentru efectuarea de cercetari aplicate, cerute de diverse institutii publice sau private;
  - Formarea unor competente profesionale care sa le permita absolventilor sa candideze la posturile scoase la concurs de institutiile europene specializate in acest domeniu si sa colaboreze cu institutiile europene private din domeniul egalitatii de sanse;
  - Formarea intelectuala necesara continuarii unor cercetari stiintifice din domeniul teoriilor privind egalitatea de sanse; pregatirea, pentru cei interesati, pentru un parcurs doctoral;
  - Dobandirea unor competente profesionale in managementul de proiecte in domeniul egalitatii de sanse

   

  INSERTIA STUDENTILOR DUPA ABSOLVIRE


  Absolventii masterului Politicile egalitatii de sanse in context romanesc si european vor putea lucra in urmatoarele institutii:

  Institutiile publice din Romania insarcinate cu analiza, elaborarea si implementarea politicilor in domeniul egalitatii de sanse (Ministerul muncii, familiei si protectiei sociale, Comisiile parlamentare pentru Egalitatea de sanse pentru Femei si Barbati, Agentia Nationala pentru Egalitatea de sanse intre femei si barbati, Consiliul National pentru combaterea discriminarii, Agentia nationala pentru romi, Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca Primariile, Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, etc.)
     

  Institutiile publice europene insarcinate cu analiza, elaborarea si implementarea politicilor in domeniul egalitatii de sanse (Comisia europeana, Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de sanse intre femei si barbati din Parlamentul european, Consiliul UE pentru ocuparea fortei de munca, politica sociala, sanatate si consum, Reteaua europeana pentru promovarea femeilor in functiile de conducere si in politica, Comitetul consultativ pentru egalitatea de sanse dintre femei si barbati, Institutul european pentru egalitatea de sanse dintre femei si barbati, etc.)
     

  Organizatii nationale neguvernamentale care dezvolta activitati privind promovarea egalitatii de sanse (Centrul parteneriat pentru egalitate, Fundatia sanse egale pentru femei, Centrul de mediere si securitate comunitara, Asociatia „Komunitas”, Asociatia ACCEPT, Amnesty International, Asociatia sanse Egale pentru Femei si Copii, Asociatia sanse Egale, Centrul pentru Dezvoltare Democratica, asociatia Kolfasa, Asociatia pentru Libertatea si Egalitatea de gen (ALEG), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Salvati Copiii, CENTRAS, etc.)
     

  Organizatii internationale neguvernamentale care dezvolta activitati privind promovarea egalitatii de sanse (European Women’s Lobby, International Gender Policy Network, Centrul de Informare ONU, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, European Solidarity Toward Equal Participation of People (EUROSTEP), European Anti-Poverty Network, International Volunteer Organisation for Women, Education and Development (VIDES), European Roma Information Office (ERIO), etc).