Ar trebui ingradit dreptul la vot celor analfabeti?

de Nimic Nou  | 3843 vizualizari  | 5 comentarii
Ar trebui ingradit dreptul la vot celor analfabeti?

Sursa foto: www.politicaromaneasca.ro

Pai ce vina au ei ca sunt analfabeti? Nu au nicio vina ca nu s-au nascut intr-o familie mai instarita sau ca distanta pana la unitatea de invatamant nu a fost suficient de scurta pentru a fi parcursa pe jos. Sunt si ei oameni, la fel ca noi, iar faptul ca ei sunt analfabeti nu le stirbeste deloc calitatea de om, calitate dobandita la nastere. Sunt, pana la urma, drepturile omului. Iar daca ai peste 18 ani, ai drept de vot, indiferent daca esti analfabet sau nu.


Un sociolog (Bruno Stefan) pe care l-am descoperit navingand pe net din site in site, zice ca analfabetismul in mecanismul de vot este vital. Fara el ar disparea partide politice. Lucru pe care il presupuneam demult, de altfel. Il asemanam foarte mult cu religia, facand comparatia in capul meu, cu: cu cat esti mai prost, cu atat ai genunchii mai tociti prin biserici si buzele mai stravezii de la pupatul moastelor. Dar sa aflu ca daca esti analfabet sustii pardidul PSD, asta e… cireasa de pe tort! Sociologul mai zice ca daca analfabetii nu ar avea drept de vot, partidul socialist democrat ar disparea de pe scena politica. Asadar, analfabetii sustin PSD. Fara analfabeti PSD nu ar mai exista. Rezulta ca, PSD este un partid pentru analfabeti. Asta e logica pe care am dedus-o. Acuma, eu nu-s cu politica, n-am nicio treaba, toti sunt o apa si un pamant din punctul meu de vedere, insa cercetarea si parerea acestui sociolog ma amuza pentru ca e si parerea mea.


Ce bine ar fi totusi daca nu ar avea drept de vot cei nescolarizati. Nu pentru ca sunt prosti, ci doar pentru ca sunt prost informati. Probabil daca ar sti sa citeasca, ar intelege cate ceva din ceea ce se intampla pe plan national, european si global, ar putea sa aiba o opinie proprie si sa-si castige dreptul de vot. Pana la urma dreptul de vot trebuie castigat, nu trebuie oferit ca un cadou la implinirea frumoasei varste de 18 ani. Dar partidul te vrea prost. Si nu va modifica niciodata legislatia ca sa se faulteze singur. Insa mai am o oaza de speranta in mecanismul de votare. Sunt sigur ca el functioneaza. Atata timp cat un partid investeste bani in voturile alegatorilor (turism electoral, faina, ulei, galeti etc.) inseamna ca acele voturi chiar conteaza la numaratoare. Iar datoria noastra de cetateni este de a merge si a ne exprima votul. Datoria noastra este de a minimaliza numarul de votanti analfabeti. Putem face asta doar daca ii depasim numeric. Ii vom depasi numeric in momentul in care mergem la vot. Cei care absenteaza in ziua alegerilor sunt de regula cei cu studii. Asa ca rupe-ti o juma de ora pentru a desfiinta partidul care te vrea prost.


P.S. Finlanda are o lege care este in vigoare inca din anul 1400, care reduce anumite drepturi sociale persoanelor nescolarizate, printre care si dreptul de a alege persoane in functii publice. Deci se poate.

 

Cuvinte cheie: PoliticauslPSDanalfabetismbruno stefanVotdrept de vot
Politica,usl,PSD,analfabetism,bruno stefan,Vot,drept de vot
Vrei sa scrii pe Studentie.ro? Contacteaza-ne pe adresa info@studentie.ro.
Comentarii (5)

Raspunde-i

@un roman: Invatamantul primar este gratuit dupa cate stiu eu.Dar ...............nu mai comentez.

Raspunde-i

De prosti nu o sa ducem niciodata lipsa,dar ce te faci atunci cand si un votant cu studii,voteaza cu partidul care te vrea prost.Va dati seama ca destept fiind zice:bine ca avem destui proti care sa ne voteze

Raspunde-i

De cate ori ati incercat sa ajutati GRATUIT pe cei saraci sa invete sa scrie si sa citeasca ca sa vorbiti astfel ?

Raspunde-i

De cate ori ati incercat sa ajutati pe cei saraci sa invete sa scrie si sa citeasca ca sa vorbiti astfel ?

Raspunde-i

Sa nu ne facem iluzii ca alfabetizarea s-a oprit odata cu invatarea alfabetului si tastarii! "Carne de tun" exista si in unele institutii de invatamint superior! Viitorii "corporatisti" de unde sunt recrutati? Molurile si cluburile au nevoie de clienti, bibliotecile pot sa mai astepte. Hai sa facem un test si sa vedem cine mai stie sa scrie corect de mina! Exceptio firmat regulam! La munca flacai, exemplele zilei de azi nu sunt edificatoare poate ne mai ajuta niste precursori!

Adauga comentariul tau
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...