Capoeira - arta si performanta

de Braica Ruxandra  | 3711 vizualizari  | 4 comentarii
Capoeira - arta si performanta

Cu to┼úii acord─âm mai mare aten┼úie atunci când auzim ceva despre America. Toat─â lumea ┼čtie c─â Brazilia este cea mai mare putere economic─â din America Latin─â ┼či, totodat─â, una dintre cele mai mari puteri economice din lume. Dar cât de mul┼úi oameni ┼čtiu care este sportul na┼úional al acesteia?
Probabil mul┼úi vor spune fotbalul pentru c─â prezint─â o mare importan┼ú─â pentru brazilieni, îns─â tot în aceast─â categorie se încadreaz─â capoeira, una dintre cele mai vechi forme de sport din Brazilia.


Capoeira este, înc─â, pentru unii oameni, un mister; pentru al┼úii este ceea ce reprezenta ac┼úiunea în filmul Only the Strong. Dar pentru cei care au primit-o în via┼úa lor, capoeira este un ansamblu care îmbin─â armonios artele mar┼úiale braziliene (cu diferite influen┼úe: batuque, jiu-jitsu brazilian), dansul, muzica, cultura ┼či istoria. Majoritatea oamenilor, care nu au decât experien┼úa unei priviri superficiale, consider─â acest sport doar un dans inofensiv, o perfect─â imitare a unei lupte, îns─â cei care practic─â acest sport în┼úeleg cu adev─ârat sensul îmbin─ârii artelor mar┼úiale cu muzica ┼či puterea pe care acesta ┼úi-o confer─â în timp.


În pu┼úine cuvinte, capoeira este unul dintre cele mai complexe sporturi. A ap─ârut în secolul al XVI-lea, fiind la început o activitate ilegal─â, care a reu┼čit s─â-i înving─â în cele din urm─â pe cei care îi erau potrivnici. Prin dorin┼úa de exprimare a unor oameni simpli, dar plini de ambi┼úie ┼či perspectiv─â ( Manoel dos Reis Machado ┼či Vicente Joaquim Ferreira Pastinha ) a devenit sport na┼úional, îmbr─â┼úi┼čat de un num─âr mare de oameni ┼či, totodat─â, o modalitate de a duce mai departe tradi┼úia ┼či cultura brazilian─â, într-o manier─â educativ─â.
 

Unul dintre multiplele avantaje ale acestei arte braziliene este c─â poate fi practicat─â la orice vârst─â, f─âr─â teama c─â nu vei putea executa o anumit─â secven┼ú─â de mi┼čc─âri, oferind tuturor posibilitatea de a-┼či forma o condi┼úie fizic─â bun─â.
   

Capoeira, prin tot ceea ce implic─â ea, te ajut─â s─â devii o persoan─â mult mai creativ─â, mai încrez─âtoare în sine, mai echilibrat─â, mai sociabil─â, mai agil─â, mai fluid─â ┼či mai flexibil─â. Capoeira este acel sport care î┼úi d─â posibilitatea exprim─ârii libere, fiecare putând s─â-┼či g─âseasc─â acea parte (muzica, dansul, lupta, jocul etc) care le aduce calmul, energia pozitiv─â ┼či inspira┼úia. Capoeira î┼či exercit─â, fie c─â vrei, fie c─â nu, influen┼úa pozitiv─â atât în via┼úa din sala de antrenament, cât ┼či în via┼úa din afara acesteia.

   

Cu toate c─â Brazilia nu este atât de aproape de noi, capoeira este practicat─â ┼či în România de foarte mul┼úi pasiona┼úi de sport. Atât în Bucure┼čti, cât ┼či în multe alte ora┼če (Cluj, Ia┼či, Satu-Mare, Suceava etc) exist─â grupuri care ofer─â o parte din magia acestei arte braziliene ┼či care vor s─â aduc─â în continuare un omagiu celor care au pus bazele acestui sport. A┼ča c─â, pentru cei care vor s─â descopere acest nou stil de via┼ú─â, un click ┼či o c─âutare rapid─â pe Google v─â vor da toate detaliile de care ave┼úi nevoie. 

 

Cuvinte cheie: capoeiraSPORTOAMENIANTRENAMENTACTIVITATEtimp liberrelaxarecalmansamblu
capoeira,SPORT,OAMENI,ANTRENAMENT,ACTIVITATE,timp liber,relaxare,calm,ansamblu
Vrei sa scrii pe Studentie.ro? Contacteaza-ne pe adresa info@studentie.ro.
Comentarii (4)

Raspunde-i

@Iosif: Viva! Axe! :)

Raspunde-i

multumin! Viva Capoeira

Raspunde-i

@daniela dos santos: Multumesc mult! :)

Raspunde-i

Bravo Subrinha !!! Xxx

Adauga comentariul tau
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...