Capoeira - arta si performanta

de Braica Ruxandra  | 3813 vizualizari  | 4 comentarii
Capoeira - arta si performanta

Cu to┼úii acord─âm mai mare aten┼úie atunci când auzim ceva despre America. Toat─â lumea ┼čtie c─â Brazilia este cea mai mare putere economic─â din America Latin─â ┼či, totodat─â, una dintre cele mai mari puteri economice din lume. Dar cât de mul┼úi oameni ┼čtiu care este sportul na┼úional al acesteia?
Probabil mul┼úi vor spune fotbalul pentru c─â prezint─â o mare importan┼ú─â pentru brazilieni, îns─â tot în aceast─â categorie se încadreaz─â capoeira, una dintre cele mai vechi forme de sport din Brazilia.


Capoeira este, înc─â, pentru unii oameni, un mister; pentru al┼úii este ceea ce reprezenta ac┼úiunea în filmul Only the Strong. Dar pentru cei care au primit-o în via┼úa lor, capoeira este un ansamblu care îmbin─â armonios artele mar┼úiale braziliene (cu diferite influen┼úe: batuque, jiu-jitsu brazilian), dansul, muzica, cultura ┼či istoria. Majoritatea oamenilor, care nu au decât experien┼úa unei priviri superficiale, consider─â acest sport doar un dans inofensiv, o perfect─â imitare a unei lupte, îns─â cei care practic─â acest sport în┼úeleg cu adev─ârat sensul îmbin─ârii artelor mar┼úiale cu muzica ┼či puterea pe care acesta ┼úi-o confer─â în timp.


În pu┼úine cuvinte, capoeira este unul dintre cele mai complexe sporturi. A ap─ârut în secolul al XVI-lea, fiind la început o activitate ilegal─â, care a reu┼čit s─â-i înving─â în cele din urm─â pe cei care îi erau potrivnici. Prin dorin┼úa de exprimare a unor oameni simpli, dar plini de ambi┼úie ┼či perspectiv─â ( Manoel dos Reis Machado ┼či Vicente Joaquim Ferreira Pastinha ) a devenit sport na┼úional, îmbr─â┼úi┼čat de un num─âr mare de oameni ┼či, totodat─â, o modalitate de a duce mai departe tradi┼úia ┼či cultura brazilian─â, într-o manier─â educativ─â.
 

Unul dintre multiplele avantaje ale acestei arte braziliene este c─â poate fi practicat─â la orice vârst─â, f─âr─â teama c─â nu vei putea executa o anumit─â secven┼ú─â de mi┼čc─âri, oferind tuturor posibilitatea de a-┼či forma o condi┼úie fizic─â bun─â.
   

Capoeira, prin tot ceea ce implic─â ea, te ajut─â s─â devii o persoan─â mult mai creativ─â, mai încrez─âtoare în sine, mai echilibrat─â, mai sociabil─â, mai agil─â, mai fluid─â ┼či mai flexibil─â. Capoeira este acel sport care î┼úi d─â posibilitatea exprim─ârii libere, fiecare putând s─â-┼či g─âseasc─â acea parte (muzica, dansul, lupta, jocul etc) care le aduce calmul, energia pozitiv─â ┼či inspira┼úia. Capoeira î┼či exercit─â, fie c─â vrei, fie c─â nu, influen┼úa pozitiv─â atât în via┼úa din sala de antrenament, cât ┼či în via┼úa din afara acesteia.

   

Cu toate c─â Brazilia nu este atât de aproape de noi, capoeira este practicat─â ┼či în România de foarte mul┼úi pasiona┼úi de sport. Atât în Bucure┼čti, cât ┼či în multe alte ora┼če (Cluj, Ia┼či, Satu-Mare, Suceava etc) exist─â grupuri care ofer─â o parte din magia acestei arte braziliene ┼či care vor s─â aduc─â în continuare un omagiu celor care au pus bazele acestui sport. A┼ča c─â, pentru cei care vor s─â descopere acest nou stil de via┼ú─â, un click ┼či o c─âutare rapid─â pe Google v─â vor da toate detaliile de care ave┼úi nevoie. 

 

Cuvinte cheie: capoeiraSPORTOAMENIANTRENAMENTACTIVITATEtimp liberrelaxarecalmansamblu
capoeira,SPORT,OAMENI,ANTRENAMENT,ACTIVITATE,timp liber,relaxare,calm,ansamblu
Vrei sa scrii pe Studentie.ro? Contacteaza-ne pe adresa info@studentie.ro.
Comentarii (4)

Raspunde-i

@Iosif: Viva! Axe! :)

Raspunde-i

multumin! Viva Capoeira

Raspunde-i

@daniela dos santos: Multumesc mult! :)

Raspunde-i

Bravo Subrinha !!! Xxx

Adauga comentariul tau
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...